Slaviansk: a fost deschisă prima groapă comună din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Joia trecută, câţiva poliţişti, o mână de funcţionari de la Primărie, medici legişti şi câţiva locuitori, toţi purtând măşti de gaze, asistau, pe buza unei gropi uriaşe săpate în spatele unui spital situat chiar în centrul oraşului, la exhumarea unor cadavre. După mai bine de trei ore de căutări, din pământ s-a ivit o bucată de pânză albă. Câteva minute mai târziu, erau exhumate patru corpuri umane.

Nu este vorba despre un pasaj de literatură macabră, ci despre un fragment dintr-un reportaj AFP, citat de Mediafax: la Slaviansk, tocmai se deschisese prima goapă comună din Ucraina.

Armata ucraineană a reuşit să preia controlul asupra acestui fost bastion al rebelilor proruşi după mai multe săptămâni de lupte intense. În perioada de trei luni, cât separatiştii au stăpânit oraşul, au fost date dispărute câteva zeci de persoane.

Cei 30 de martori privesc cu atenţie către fundul gropii. Doar un singur bărbat, aşezat pe un zid de pietre, stă întors cu spatele.

Este vorba despre fratele unei persoane date dispărute şi care se bănuieşte că ar fi fost îngropate acolo. Groapa, săpată cu un escavator, are peste trei metri adâncime, iar cinci angajaţi municipali, purtând salopete gri, sapă cu atenţie la cazma.

"Este o tragedie teribilă. Aici au fost îngropaţi, în groapa comună, patru membri ai unei parohii protestante, nevinovaţi, care au fost torturaţi şi ucişi de către rebeli", spune Anton Gheraşcenko, un consilier al ministrului ucrainean de Interne, care a prezidat o ceremonie rapidă înainte de exhumare.

"Dragului nostru Viktor, din partea copiilor şi părinţilor", "Fratelui nostru drag, Dima, Lisa şi copiii", "Soţului şi fratelui nostru" stă scris pe panglicile mai multor coroane de flori, depuse, o dată cu portretele celor patru bărbaţi, lângă groapă.

Ei au fost răpiţi pe 8 iunie la ieşirea de la slujba de duminică şi li s-au pierdut complet urmele. Cei patru bărbaţi erau căsătoriţi. Cel mai tânăr avea 24 de ani. Altul avea patru copii, iar altul-opt.

"În total sunt, cu siguranţă, vreo 20 de cadavre în această groapă. În afară de cei patru bărbaţi torturaţi, credem că sunt şi cadavre ale unor terorişti care au murit în timpul bătăliei de la Slaviansk împotriva armatei ucrainene", afirmă Gheraşecenko.

El am mărturisit mai apoi că locuitorii i-au observant pe rebeli îngropând cadavre în acest loc. "Credem că alte gropi ca aceasta există în oraş, dar nu ştim unde.  Aceasta este prima pe care o deschidem", adaugă el.

"Eram afară, în faţa imobilului, pe 11 iunie, dimineaţa, când un escavator a venit să facă o groapă. După 15 ore, două vehicule au venit foarte aproape de groapă, iar ei au aruncat cadavre înăuntru", povesteşte Valentina, care locuieşte într-un imobil dărăpănat din apropiere.

"Cadavrele erau înfăşurate într-o pânză albă, dar nu existau sicrie", adaugă ea. Deasupra ei, pe acoperişul imobilului, doi lunetişti au supravegheat întreaga scenă.

Pe străzile oraşului, de pe care au fost îndepărtate zecile de baricade ridicate de către rebeli, viaţa pare să-şi reia cursul. Magazinele au fost deschise, mulţi oameni circulă cu bicicleta, iar în Piaţa Lenin nişte copii se înghesuie să ia o găleată cu nisip, într-un loc special amenajat.

La câţiva metri depărtare un steag ucrainean mare este ridicat în faţa Primăriei. Cu mâna dreptă la inimă, angajaţii municipali intonează înlăcrimaţi imnul naţional.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite