Sistemul de apărare antiaeriană FrankenSAM ar putea fi antidotul ucraineano-american împotriva dronelor Shahed
0În timpul atacului dronelor kamikaze rusești din noaptea de 17 ianuarie, Ucraina a folosit pentru prima dată sistemul de apărare antiaeriană FrankenSAM, doborând o dronă Shahed, a declarat Oleksandr Kamîșin, șeful Ministerului Industriilor Strategice, în cadrul unui grup de discuții la Casa Ucrainei de la Davos.
El a precizat că dezvoltarea de noi sisteme de apărare antiaeriană durează ani de zile, iar Ucraina nu putea aștepta. Prin urmare, a creat tehnologii hibride folosind rachete occidentale și sisteme de tip sovietic, sau invers - sisteme occidentale și muniție existentă de modele vechi.
"Am realizat acest nou sistem de apărare antiaeriană. Și unul dintre aceste sisteme a fost deja folosit cu succes noaptea trecută. Am doborât un Shahed de la o distanță de nouă kilometri, iar aceasta este prima utilizare a unui astfel de sistem", a declarat Kamîșin.
El a adăugat că Ucraina are aproximativ cinci proiecte diferite în curs de dezvoltare și că toate au fost deja desfășurate pe câmpul de luptă pentru a proteja țara.
La începutul lunii decembrie, s-a aflat că Departamentul de Apărare al SUA a furnizat Ucrainei date tehnice pentru a începe producția locală de sisteme de apărare antiaeriană în cadrul proiectului FrankenSAM, care permite combinarea rachetelor sol-aer moderne de calibru occidental cu lansatoare sau radare din epoca sovietică aflate deja în serviciul forțelor armate.
Practic, FrankenSAM constă în trei sisteme hibride de apărare antiaeriană compuse din sisteme sovietice de apărare antiaeriană și radar și rachete americane, și anume:
-sistemul de rachete Buk cu RIM-7 Sea Sparrow
-un sistem de apărare antiaeriană neidentificat cu rachete aer-aer AIM-9M
-un sistem de apărare aeriană neidentificat cu rachete și componente Patriot
Se știe că unele versiuni ale sistemelor hibride de apărare antiaeriană au fost testate în Statele Unite. În decembrie, SUA și Ucraina au semnat o declarație privind producția comună de arme.
În timpul unei dezbateri la Davos, Kamîșin a remarcat că evoluțiile din industria de apărare ucraineană trebuie adesea testate pe câmpul de luptă și nu sunt întotdeauna de succes.
"Dar am avut și un mare succes. Iar sistemul a funcționat - cu cât faci mai multe teste, cu atât mai multe succese obții", a declarat ministrul.
Ucraina a anunţat miercuri că a doborât 19 dintre cele 20 de drone de atac lansate în timpul nopţii de Rusia, în special asupra Odesei, port important din sudul acestei ţări unde trei persoane au fost rănite, informează AFP.
În seara zilei de marţi, autorităţile ucrainene au informat deja despre 17 răniţi la Harkov, oraş important din nord-estul Ucrainei, după un dublu atac cu rachete S-300 care a avariat de asemenea circa 20 de imobile, potrivit ministrului de interne ucrainean Ihor Klimenko.
Conform aceleiaşi surse, la Odesa "trei persoane au fost rănite într-un atac cu drone".
În total, "în noaptea de 16 spre 17 ianuarie 2024, inamicul a lovit cu 20 de drone de atac de tipul Shahed-136/131", au anunţat forţele aeriene ucrainene, precizând că au distrus 19 în zbor, însă fără a preciza locul şi ce s-a întâmplat cu cea de-a 20-a dronă.
Potrivit lui Klimenko, regiunile Herson (sud), Dnipro (centru) şi Sumî (nord) au fost toate atacate de armata rusă în timpul nopţii, însă "din fericire, nu sunt victime".
Rusia bombardează zilnic oraşe şi sate din Ucraina. Harkov, oraş şi regiune de frontieră, este vizat cu precădere, iar marţi autorităţile ucrainene au anunţat evacuarea a 26 de sate din această regiune din cauza unui asalt al forţelor ruse în zonă.