Serviciile secrete ucrainene avertizează că Belarus s-ar alătura invaziei ruse în Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Serviciile secrete ucrainene sugerează că statul Belarus este „poate pregătit să participe direct” la invazia Rusiei în Ucraina, „pe lângă faptul că le permite ruşilor să folosească teritoriul ţării şi să treacă graniţa” în Ucraina, a declarat un oficial al guvernului ucrainean pentru CNN.

O a doua sursă apropiată guvernului ucrainean a declarat pentru CNN că, pe lângă informaţiile comunicate de serviciile secrete ucrainene, administraţia Biden a transmis Kievului că Belarus se pregăteşte să invadeze.

Washington Post a semnalat pentru prima dată că Belarus se pregătea să trimită soldaţi în Ucraina, citând un oficial al administraţiei americane.

Informaţiile emise de serviciile secrete ucrainene vin pe fondul discuţiilor stabilite luni între Rusia şi Ucraina, la graniţa cu Belarus.

Belarus este un aliat al Rusiei, iar trupele ruseşti trec graniţa Belarusului pentru a intra în Ucraina.

Oficiul Preşedintelui Ucrainei a anunţat că preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, l-a sunat duminică pe omologul său ucrainean.

„Politicienii au convenit că delegaţia ucraineană se va întâlni cu delegaţia rusă fără condiţii prealabile la graniţa ucraineană-belarusă, lângă râul Pripyat”, a transmis Biroul Preşedintelui.

 „Aleksandr Lukaşenko şi-a asumat responsabilitatea pentru a se asigura că toate avioanele, elicopterele şi rachetele staţionate pe teritoriul belarus vor rămâne la sol în timpul călătoriei, întâlnirii şi întoarcerii delegaţiei ucrainene”, a mai menţionat Oficiul Preşedintelui.

Lukaşenko a declarat săptămâna trecută că trupele bieloruse s-ar putea alătura invaziei „dacă va fi necesar”.

„Trupele noastre nu participă în niciun fel la această operaţiune. Nu ne vom justifica aici cu privire la participarea sau neparticiparea noastră la acest conflict. Repet încă o data. Trupele noastre nu sunt acolo, dar dacă va fi necesar, dacă Belarus şi Rusia au nevoie de ele, vor fi acolo”, a spus Lukaşenko în cadrul unei înregistrări pe canalul de YouTube al agenţiei de ştiri de stat Belta.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite