Serbia critică dur planul Ungariei de construire a gardului la frontieră şi cere intervenţia UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viktor Orban vrea să construiască un gard la graniţa Ungariei cu Serbia FOTO Bloomberg
Viktor Orban vrea să construiască un gard la graniţa Ungariei cu Serbia FOTO Bloomberg

Guvernul Serbiei a denunţat, joi, insistenţa Ungariei de a construi un gard la frontiera comună, cerând intervenţia urgentă a Uniunii Europene pentru a opri construirea unui „nou Zid al Berlinului”, scrie Washington Post, citat de Mediafax.

Guvernul Viktor Orban a ignorat apelurile internaţionale şi a anunţat că va aplica planul de construire a unui gard la frontiera dintre Ungaria şi Serbia pentru a opri imigranţii clandestini.

„Europa trebuie să decidă dacă posibilitatea de a construi ziduri ţine de domeniul trecutului sau de cel al viitorului”, a declarat ministrul de Externe al Serbiei, Ivica Dacici. „Eu credeam că Zidul Berlinului a căzut, dar văd că se construiesc alte ziduri”, a mai adăugat acesta. 

„Suntem în mod absolut şi vehement împotriva deciziei Ungariei de a construi acel gard. Această problemă nu este doar a Serbiei şi Ungariei. Este o problemă care trebuie rezolvată de Uniunea Europeană”, a insistat Dacici după o întrevedere cu ministrul elen de Externe, Nikos Kotzias.

Numărul imigranţilor şi solicitanţilor de azil care au pătruns în Ungaria în 2015 a crescut puternic. Potrivit Guvernului, aproximativ 54.000 de imigranţi au intrat până în prezent în ţară de la începutul anului, în comparaţie cu 43.000 de persoane în 2014. 

Comisia Europeană a criticat dur decizia Ungariei de a construi un zid de securitate de-a lungul graniţei cu Serbia pentru şi a recomandat căutarea unei soluţii alternative la problema imigraţilor.

Natasha Bertaud, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, a anunţat că decizia Ungariei de a construi un zid de apărare în scopul reducerii numărului de imigranţi nu intră în contradicţie cu reglementările comunitare, dar că este important ca fiecare ţară să permită accesul persoanelor cu o solicitare legimită pe teritoriul ţării respective.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite