Serbia, şocată de intenţia Ungariei de a închide graniţa comună

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul sârb, Aleksandar Vucic, surprins de intenţia Guvernului ungar FOTO Reuters
Premierul sârb, Aleksandar Vucic, surprins de intenţia Guvernului ungar FOTO Reuters

Premierul sârb, Aleksandar Vucic, s-a arătat „surprins şi şocat” de hotărârea Ungariei de a închide graniţa cu Serbia din cauza afluxului de imigranţi clandestini, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Sunt surprins şi şocat, vom discuta despre această decizie cu colegii noştri ungari”, a declarat Aleksandar Vucic într-o intervenţie în direct la postul naţional de televiziune (RTS), de la Oslo unde efectuează o vizită oficială. Premierul a adăugat că „Soluţia nu este să ridici ziduri. Serbia nu poate fi vinovată de situaţia creată de imigranţi, nu suntem decât o ţară de tranzit. Este Serbia vinovată de situaţia din Siria?”.

Vuci a întrebat dacă ţara sa trebuie, „la rândul ei, să ridice ziduri la graniţa cu Macedonia şi Bulgaria?”, ţări vecine de unde ajung în Serbia imigranţi clandestini care vor să ajungă în ţările occidentale din UE. „Serbia nu va ridica ziduri, nu se va izola, nu înţeleg această decizie şi intenţionez să discut despre asta cu partenerii noştri din cadrul UE”.

Aleksandar Vucic a ţinut să evidenţieze faptul că imigranţii pătrund în Serbia „din ţări ale UE”, fîcând referire la Bulgaria şi Grecia. „Le oferim ajutor, hrană, dar aceşti oameni nu vor să rămână în Serbia, sunt doar în trecere”, a insistat şeful executivului de la Belgrad.

Ungaria intenţionează să construiască un gard înalt de patru metri de-a lungul celor 175 de kilometri de graniţă comună între cele două ţări, după ce numărul refugiaţilor care au pătruns în Ungaria a crescut de la 2.000 în 2012 la 54.000 din luna ianuarie a acestui an. Ungaria a devenit astfel, după Suedia, a doua ţară membră a UE cu cel mai mare număr de refugiaţi raportat la totalul populaţiei.

Potrivit guvernului de la Budapesta, 95% dintre refugiaţi trec graniţa cu Serbia, care nu este membră a UE, iar 75% dintre aceştia sosesc din Siria, Irak şi Afganistan, de unde au fugit din cauza războaielor. În ianuarie şi februarie acest an, Ungaria s-a confruntat cu un val de imigranţi kosovari, constrânşi la exod din motive economice.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite