Şeful diplomaţiei americane promite Ucrainei susţinerea SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rex Tillerson, ;eful diploma'iei americane
Rex Tillerson, ;eful diploma'iei americane

Secretarul de Stat american Rex Tillerson a vizitat, duminică, Ucraina pentru a reafirma susţinerea SUA faţă de fosta republică sovietică, după prima întâlnire faţă în faţă între preşedinţii Donald Trump şi Vladimir Putin. Mai mult, preşedintele SUA a dat duminică asigurări că sancţiunile impuse Rusiei nu vor fi relaxate atât timp cât situaţiile din Ucraina şi Siria nu vor fi rezolvate.

Şeful diplomaţiei americane, Rex Tillerson, a afirmat că Ucraina, măcinată de mai multe de trei ani de luptele cu separatiştii proruşi şi a cărei suveranitate teritorială a fost încălcată prin anexarea Crimeei, „a progresat mult”.

„Încă mai avem multe de făcut şi este vorba numai despre securizarea viitorului Ucrainei”, a spus Tillerson la Kiev, înainte de o întâlnire cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko. 

Şeful diplomaţiei americane a atras atenţia că fosta republică sovietică trebuie să fie atrăgătoare pentru investitori.

Susţinerea SUA a fost cheie pentru ca Ucraina să limiteze conflictul la regiunile din estul ţării şi să îşi reconstruiască economia după a doua sa revoluţie prodemocratică în decurs de un deceniu.

Rex Tillerson a cerut duminică Rusiei "să facă primul pas în favoarea dezescaladării" situaţiei în estul Ucrainei.

 "Este necesar pentru Rusia să facă primul pas în favoarea unei dezescaladări a situaţiei din estul Ucrainei, în special în ceea ce priveşte armistiţiul şi retragerea materialului militar" a declarat Tillerson în cursul primei sale vizite oficiale la Kiev.

"Cerem Rusiei să îşi onoreze angajamentele asumate în cadrul acordurilor (de pace) de la Minsk şi să-şi folosească influenţa asupra separatiştilor", a adăugat el după o întâlnire cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko. 

Vizita lui Tillerson în Ucraina survine în paralel cu cea a secretarului general al ONU, Antonio Gutteres, care a făcut duminică apel la părţile implicate în conflict să respecte strict armistiţiul în vigoare, instaurat la 24 iunie. 

   Pe de altă pare, preşedintele SUA, Doland Trump, a declarat, duminică, că "nu se va face nimic până când problemele ucraineană şi siriană nu vor fi rezolvate", a scris liderul de la Casa Albă pe Twitter, la întoarcerea dintr-o vizită de patru zile în Europa, în cursul căreia s-a întâlnit pentru prima dată, sâmbătă, la summitul G20 de la Hamburg, şi cu omologul său rus Vladimir Putin. 

"Sancţiunile nu au fost abordate" în timpul acestei discuţii, a precizat el.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite