Secretarul general al NATO: Recunoaşterea de către Rusia a republicilor separatiste Doneţk şi Lugansk, o încălcare a acordului de la Minsk

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Putin a fost informat despre apelul Dumei de Stat privind recunoaşterea republicilor separatiste Doneţk şi Lugansk. Potrivit şefului statului rus, posibilităţile de implementare a acordurilor de la Minsk nu au fost încă realizate, Rusia se aşteaptă să se găsească o soluţie. De asemenea, potrivit lui Jens Stoltenberg, recunoaşterea ar fi o încălcare a normelor internaţionale.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că a fost informat despre apelul Dumei de Stat privind recunoaşterea independenţei RPD şi LPR.

„Primul este votul din Duma de Stat. Chiar înainte de conferinţa de presă, oficialii administraţiei mi-au spus despre asta", a spus el reporterilor după discuţiile cu cancelarul german Olaf Scholz.

Potrivit preşedintelui, în Rusia marea majoritate a cetăţenilor îi susţin pe locuitorii din Donbass, iar deputaţii sunt sensibili la opinia publică.

"Deputaţii parlamentului, ca în orice ţară, în Rusia sunt ghidaţi de opinia publică, de opinia alegătorilor lor, o simt subtil. Şi acest lucru este destul de evident: în ţara noastră, marea majoritate a oamenilor simpatizează cu locuitorii din Donbass, îi susţin şi speră că situaţia de acolo se va schimba radical în bine pentru ei”, a spus Putin. El a subliniat că posibilităţile de implementare a acordurilor de la Minsk nu au fost încă realizate, Rusia aşteaptă să se găsească o soluţie.
Putin a amintit că „au fost două proiecte, unul dintre ele a fost prezentat de Rusia Unită, care are o majoritate covârşitoare în parlament, iar al doilea proiect, mai strict, a fost un apel direct către preşedinte pentru a recunoaşte aceste republici”. Votul, potrivit lui, a fost deschis, liber, disciplina de partid nu a funcţionat aici, „şi majoritatea deputaţilor au susţinut rezoluţia, care a fost prezentată, de fapt, de partidul de opoziţie , respectiv Partidul Comunist al Federaţiei Ruse”.

„Voi pleca de la premisa că trebuie să facem totul pentru a rezolva problemele din Donbass, dar pentru a face acest lucru, în primul rând, pe baza oportunităţilor nerealizate pe deplin pentru implementarea acordurilor de la Minsk. Ne bazăm foarte mult pe faptul că partenerii noştri atât de peste mări, cât şi din Europa, în primul rând Germania şi Franţa, vor avea o influenţă corespunzătoare asupra autorităţilor actuale de la Kiev, iar această soluţie va fi găsită”, a spus Putin.

Nici un progres

Preşedintele Rusiei a afirmat lipsa de progres din partea Kievului în punctele fundamentale ale „Minsk-2”.

„După cum ştiţi, autorităţile de la Kiev refuză să respecte acordurile de la Minsk, precum şi acordurile încheiate la summiturile ulterioare în format Normandia, inclusiv la Berlin şi Paris”, a spus şeful statului rus.

Potrivit lui Putin, „nu există progrese în chestiuni atât de fundamentale precum reforma constituţională, amnistia, alegerile locale, aspectele juridice ale statutului special al Donbassului”. „Până acum, formula fostului ministru al Afacerilor Externe al Republicii Federale Germania, iar astăzi a preşedintelui Republicii Federale Germania, domnul Steinmeier, pe care a propus-o ca un compromis privind implementarea acordurilor de la Minsk în zonele cheie, nu a fost consacrat încă în legislaţia ucraineană”, a spus Putin. „Din păcate, acest lucru nu a fost încă implementat”, a repetat el.
„Oportunităţile de a restabili în mod paşnic integritatea teritorială a ţării prin dialog direct cu Doneţk şi Lugansk sunt încă ignorate”, a spus liderul rus. Potrivit acestuia, „în Ucraina, drepturile omului sunt încălcate masiv şi sistematic, discriminarea faţă de populaţia de limbă rusă este fixată la nivel legislativ”.
„Desigur, s-a discutat şi tema securităţii europene în contextul situaţiei din jurul reglementării conflictului ucrainean”, a adăugat preşedintele rus.

Reacţia NATO

Potenţiala recunoaştere de către Rusia a republicilor populare Doneţk şi Lugansk ar fi contrară acordurilor de la Minsk. Acest lucru a fost declarat marţi de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la o conferinţă de presă în ajunul unei reuniuni a miniştrilor apărării din ţările alianţei la Bruxelles.

"Recunoaşterea de către Rusia a aşa-numitelor Republici Populare Doneţk şi Lugansk, dacă se va întâmpla, ar fi o altă încălcare flagrantă a integrităţii teritoriale şi a suveranităţii Ucrainei", a spus el. "O astfel de recunoaştere ar fi, de asemenea, o încălcare a normelor internaţionale. În plus, ar fi o încălcare a acordurilor de la Minsk”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite