Schimbările pe care vrea să le aducă premierul Orban Constituţiei ungare nu sunt pe placul Europei

0
0

Thorbjorn Jagland, secretarul general al Consiliului Europei, a cerut guvernului ungar să amâne votul din parlament de lunea viitoare, vizând modificarea legii fundamentale, pentru a da posibilitate Comisiei de la Veneţia să analizeze modificările propuse.

El a pus sub semnul întrebării compatibilitatea demersului cu principiile statului de drept. După părerea lui,  şi potrivit informaţiilor furnizate de doi raportori ai Consiliului Europei care au vizitat Budapesta între 25-27 fenruarie, guvernul ungar doreşte să reîntroducă în Constituţie măsurile tranzitorii pe care Curtea Constituţională le-a respins pe temeiul neconstituţionalităţii iar Comisia de la Veneţia le-a considerat contrare normelor europene, relatează cotidianul „Nepszava“. 

Raportorii ar dori să discute cu guvernul ungar preocupările lor legate de cadrul constituţional din Ungaria şi de reglementările din media. Printre modificările propuse figurează, printre altele, lichidarea autonomiei universităţilor, posibilitatea sancţionării persoanelor fără adăpost, lipsirea de drepturi familiale a celor fără copii, a celor care trăiesc în relaţii consensuale, a cuplurilor de acelaşi sex,  posibilitatea limitării libertăţii de expresie, împiedecarea desfăşurării unei campanii electorale corecte sau presiunile asupra activităţii justiţiei independente.

O parte dintre deputaţi au propus scoaterea în afara legii a tuturor deciziilor Curţii Constituţionale luate în ultimii 22 de ani, cât şi posibilitatea ca, cu o majoritate de două treimi-cât are la ora actuală guvernul Fidesz – să se poată introduce în Constituţie orice. Comisia Europeană a declarat, la rândul său, că va analiza aceste modificări după ce vor fi votate. După părerea Comisiei, acestea vor duce la reducerea în continuare a competenţelor Curţii Constituţionale. Este posibil, apreciază analiştii, ca în urma votului din Parlamentul de la Budapesta, Ungaria să fie aspru sancţionată, prin lipsirea dreptului de vot în forurile europene sau prin rerfuzul acordării fondurilor structurale.

    Potrivit lui Peter Balazs ,fost ministru de externe, profesor la Universitatea Central Europeană, proiectul de modificare a Constituţiei a provocat şi înainte reacţii dure, criticile cele mai vehemente fiind cuprinse în două articole publicte în „Financial Times.” Secretatul general al Consiliului Europei a decis să intervină după apariţia lor.

În editorialul cotidianului britanic s-a subliniat că „anul trecut comunitatea europeană a reuşit să-l convingă pe primul ministru rebel al Ungariei să renunţe la reforma constituţională deoarece ar fi reprezentat un pericol  din punctul de vedere al justiţiei, libertăţii religioase şi a presei. În această săptămână,, parlamentul de la Budapesta , contrar valorilor comune, a început să reanalizeze limitările impuse şi dacă acest proces continuă, Bruxelles-ul ar trebui să dea un răspuns rapid şi energic...  şi să-i transmită domnului Orban că este gata să folosească cea mai eficientă armă în vederea apărării valorilor europene”, a subliniat „Financial Times”.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite