Scandalul „Watergate“ din Bulgaria: fostul premier Boiko Borisov, audiat de procurori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Boiko Borisov FOTO Reuters
Boiko Borisov FOTO Reuters

Fostul premier bulgar Boiko Borisov este audiat marţi de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie în dosarul privind scandalul interceptărilor ilegale, informează novinite.com.

Potrivit presei locale, Borisov a ajuns la sediul Parchetului în jurul orei 11.20. Primul pe lista procurorilor a fost însă fostul şef al procuraturii din Sofia, Nikolai Kokinov, care a demisionat zilele trecute după ce a recunoscut că interceptările apărute în presă la sfârşitul lunii trecute sunt adevărate.

În conversaţiile interceptate ilegal, Borisov discuta cu fostul său ministru al Agriculturii, Miroslav Naidenov, şi Kokinov despre diferite dosare. Kokinov cere ajutorul lui Borisov pentru a fi promovat ca şef al Parchetului de Apel. Cei trei discută despre orientarea sexuală a unor procurori, iar Borisov demonstrează un limbaj foarte homofob. El recunoaşte, totuşi, că persoanele gay sunt mai inteligente şi glumeşte că de acum înainte şi el se va prezenta ca gay ca să fie considerat mai inteligent.

În discuţia telefonică care a scandalizat Bulgaria cei trei înjurau, blestemau, adresau vorbe vulgare şi insulte procurorilor, politicienilor şi jurnaliştilor, mai scrie novinite.com. Multre dintre insulte îi erau adresat procurorului general Sotir Ţaţarov.

După izbucnirea scandalului, Nikonov s-a văzut obligat să demisioneze din funcţie.

Potrivit unor experţi citaţi de presa bulgară, cel mai probabil reportofonul cu ajutorul căreia s-a înregistrat conversaţia se afla la Miroslav Naidenov. Acesta ar fi dorit să se răzbune pe Borisov după ce a fost exclus din GERB, partidul de centru-dreapta aflat până nu de mult la guvernare.

Boiko Borisov a declarat că înregistrarea a fost făcută de o structură secretă supusă liderului socialiştilor Serghei Stanişev care doreşte în acest fel să compromită şansele partidului GERB în alegeri. Potrivit unor sondaje, încrederea în partidul GERB a scăzut semnificativ în sondaje după declanşarea scandalului interceptărilor.

Scandalul interceptărilor ilegale ia amploare în plină campanie electorală, bulgarii pregătindu-se să meargă duminică la urne pentru a alege un nou Parlament. Bulgaria a organizat alegeri anticipate după ce guvernul lui Boiko Borisov a demisionat în timpul unor proteste violente împotriva corupţiei şi sărăciei organizate în mai multe oraşe din Bulgaria.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite