Scandalul de spionaj ruso-bulgar: Sofia refuză eliberarea vizei pentru noul ataşat militar rus. Moscova anunţă represalii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ambasada Rusiei în Bulgaria
Ambasada Rusiei în Bulgaria

Autorităţile bulgare refuză eliberarea vizei pentru noul ataşat militar al Ambasadei Rusiei la Sofia, scrie Focus, citând surse din diplomaţia statului vecin. Informaţia vine în contextul unui scandal de spionaj ruso-bulgar ce ia amploare.

Ambasada Rusiei la Sofia a confirmat vestea precum că noul său ataşat militar nu a primit viză pentru Bulgaria. „Confirmăm informaţia, nu facem alte comentarii“, a declarat purtătorul de cuvânt al misiunii ruse, citat de rbc.ru.

Informaţia a apărut miercuri, a doua zi de la expulzarea unui diplomat rus găsit efectuând operaţiuni de spionaj pe teritoriul Bulgariei.

Potrivit autorităţilor bulgare, diplomatul respectiv, încadrat ca secretar de rang I, era de fapt ofiţer al Serviciului Militar rus de Informaţii (GRU).

Rusia are nouă secretari de rang I la Sofia, dar persoana vizată în acest dosar de spionaj este Vladimir Rusiaev, scrie jurnalistul Igor Solovei în obozrevatel.com.

Sub acoperirea de secretar I, Rusiaev a încercat să recruteze oficiali bulgari în scopul de a avea acces la secrete de stat, informaţii de securitate naţională, informaţii clasificate NATO şi UE, precum şi informaţii referitoare la alte state, care nu sunt nominalizate. În schimbul informaţiilor, ofiţerul GRU oferea bani.

Surse anonime familiare cu investigaţia au declarat că serviciile bulgare au ajuns la ofiţerul GRU în urma investigaţiilor realizate în cazul fostului deputat bulgar Nikolai Malinov, şeful mişcării Rusofilii, care a fost arestat în septembrie 2019 pentru acţiuni de spionaj în favoarea Rusiei.

Precizând că a luat notă de cazul Rusiaev, Ministerul rus de Externe a anunţat că îşi rezervă dreptul de a lua măsuri de represalii.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite