Scandalul cărnii de cal românesc din lasagna, o „conspiraţie internaţională”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Descoperirea cărnii de cal în locul celei de vită în lasagna comercializată în Marea Britanie de către Findus dezvăluie un circuit comercial complex ce implică mai multe companii şi ţări europene FOTO Reuters
Descoperirea cărnii de cal în locul celei de vită în lasagna comercializată în Marea Britanie de către Findus dezvăluie un circuit comercial complex ce implică mai multe companii şi ţări europene FOTO Reuters

Secretarul de stat pe Mediu, Owen Paterson, din Marea Britanie a declarat că ancheta demarată după ce autorităţile au descoperit carne de cal provenită din România în loc de vită în lasagna marca Findus ar putea face parte dintr-o „conspiraţia internaţională” şi că se aşteaptă să se descopere şi alte produse din carne contaminate după ce primeşte rezultatele analizelor de laborator.

UPDATE 15:30: Ancheta anunţată sâmbătă de ministrul Agriculturii Daniel Constantin este în desfăşurare, momentan verificându-se documente în care se arată traseul exact al lotului de produse şi transportul acestora din România până în Franţa, firma furnizoare fiind franceză. Cel puţin unul dintre abatoarele suspectate că ar fi trimis carne de cal nu ar fi făcut lucrul acesta, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii. Abia luni vor primi anchetatorii toată informaţia din documentele din Franţa, urmând ca în curând să facă publice şi rezultatele investigaţiei.


Paterson a afirmat că rezultatele testelor ce vor fi gata zilele următoare ar putea indica „urme de carne de cal” provenită din România în produsele mai multor retaileri şi producători. „S-ar putea să avem parte de veşti mai proaste decât am primit până în prezent”, a declarat secretarul de stat pe Mediu, Owen Paterson, pentru Sky News. Rezultatele analizelor cerute de Agenţia de Standarde Alimentare (FSA) din Marea Britanie vor fi gata vineri.

Owen Paterson a convocat, sâmbătă, o şedinţă de urgenţă cu producătorii din industria alimentară, cu managementul principalelor lanţuri de supermarketul şi cu reprezentanţii FSA. El a declarat că toţi cei prezenţi la reuniune au căzut de acord asupra urgentării procedurii de testare a cărnurilor pentru „a înţelege dimensiunea problemei”. Paterson a atras atenţia că „incompetenţa crasă” ar putea fi cauza  scandalului cărnii de cal din lasagna. Pe de altă parte, secretarul de stat pe Mediu a precizat că, în opinia lui, este vorba de o „conspiraţie criminală internaţională”.

Scandalul din industria alimentară britanică a apărut după ce autorităţile au descoperit carne de cal în loc de vită în lasagna congelată marca Findus. În Regatul Unit, calul este venerat şi consumarea cărnii acestuia este tabu.

Grupul agroalimentar Findus a anunţat ca este puţin probabil ca prezenţa în cantitate mare a cărnii de cal în lasagna de vită vândută în Marea Britanie să fie „accidentală”. Reprezentanţii Findus au acuzat furnizorul de carne pentru lasagna, compania franceză Spanghero, că a livrat carne de cal cu menţiunea „vită”. „Circuitul cărnii”, după cum a titrat presa europeană, arată că materia primă pentru lasagna congelată şi vândută în supermarketurile din Marea Britanie provine de la două abatoare de cabaline din România şi că a trecut şi prin Cipru, şi prin Olanda, înainte de a ajunge la furnizorul francez de carne Spanghero, care a livrat-o grupului agroalimentar britanic Findus.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anunţat, sâmbătă, că a solicitat Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) un raport în problema cărnii de cal pentru lasagna, posibil importată din România, pentru a fi identificată cât mai repede sursa acesteia. 

EuropaPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite