Scandalul cărnii de cal etichetate greşit ajunge şi în Olanda

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scandalul cărnii de cal etichetate ca fiind de vită a ajuns şi în Olanda
Scandalul cărnii de cal etichetate ca fiind de vită a ajuns şi în Olanda

O companie înregistrată în Cipru denumită „Draap Trading Ltd.“ a ajuns miercuri în centrul atenţiei în scandalul cărnii de cal etichetate greşit în Europa, după ce a reieşit că un bãrbat cu acelaşi nume ca şi proprietarul lui Draap a fost condamnat pentru fraudă de o instanţă olandeză pentru vânzare de carne de cal drept carne de vită.

Potrivit Associated Press, scandalul a dezvăluit un labirint de intermediari şi comercianţi care produc alimentele congelate de pe rafturile supermarketurilor din Europa.

Producătorul francez a afirmat că a cumpărat produse din carne etichetate ca fiind „carne dezosatã congelată“ de la Draap.

Până miercuri, oficialii nu au numit compania olandeză ca fiind implicată direct, dar la o conferinţă de presă la Bruxelles, ministrul francez al consumatorilor Benoit Hamon a spus că „există o companie olandeză despre care noi am dori să avem mai multe informaţii“.

Întrebat direct dacă această companie este Draap, el a răspuns afirmativ.

Separat, un oficial guvernamental cipriot a confirmat că o societate înregistrată în Cipru cu numele de Draap este investigată de poliţie în scandalul cărnii de cal. Oficialul a confirmat că directorul companiei este un cetăţean olandez.

Proprietarul unui depozit de congelare olandez unde Draap îşi stochează o mare parte din carne a confirmat că numele proprietarului lui Draap este Jan Fasen.

Documente judiciare în oraşul Breda din Olanda arată că un anume Jan Fasen a fost condamnat pe 18 ianuarie 2012 ca principal suspect într-un caz în care sute de mii de kilograme de carne de cal sau de carne de cal amestecată cu carne de vită au fost etichetate în mod greşit.

Avocaţii lui Fasen nu au răspuns solicitărilor de a face comentarii, iar Fasen însuşi nu a putut fi localizat imediat pentru comentarii.

Ziarul britanic „The Guardian“ a anunţat miercuri că l-a intervievat pe Fasen, fără a divulga locul în care se află şi Fasen a confirmat vânzarea de carne de cal, dar a negat etichetarea greşită.

„Am vândut-o lui Spanghero în Franţa, precum şi unor clienţi din Belgia şi Olanda“, îl citează ziarul. „Totul a fost vândut drept cal. Nu este nicio problemă. 

Relaţia dintre laturile olandeze şi cipriote ale afacerii lui Draap nu este încă în totalitate clară.

Miercuri, directorul serviciilor veterinare din Cipru Georgios Kyriakides a declarat la televiziunea de stat CyBC că o companie cu capital străin înregistrată în Cipru este cercetată în legătură cu scandalul cărnii de cal.

El a spus că aceastã companie este gestionatã la nivel local de o firmă de audit care primeşte comenzi pentru carne ce este trimisă apoi în Olanda şi a precizat că nimic din această carne nu a trecut prin Cipru. Kyriakides a adăugat că autorităţile încearcă să adune documente privind ordinele de platã pentru comenzile de carne ale companiei din ultimele şase luni, care vor fi apoi predate autorităţilor UE.

                   
 

 

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite