Scandal în Ungaria. Zeci de soţii ale unor politicieni din partidul lui Orban au primit fonduri UE pentru agricultură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viktor Orban, liderul Fidesz, este cunoscut pentru poziţiile sale antieuropene Foto: EPA
Viktor Orban, liderul Fidesz, este cunoscut pentru poziţiile sale antieuropene Foto: EPA

Zeci de politicieni din Fidesz, partidul aflat la guvernare în Ungaria, şi soţiile lor au primit în anul 2016 fonduri europene pentru agricultură, în ciuda faptului că nu au experienţă în domeniu, relatează blikk.hu, preluat de budapestbeacon.com.

Potrivit datelor prezentate de Blikk, soţia parlamentarului Fidez László L. Simon, care lucrează ca antrenoare de fitness, a primit 23,7 milioane de forinţi (aproximativ 76.000 de euro). În prealabil, ea cumpărase de la stat 278 de hectare de teren arabil, pentru care a plătit circa 922.000 de euro. 

La rândul său, soţia parlamentarului Fidesz István Horváth a primit 21 de milioane de forinţi (aproximativ 67.500 de euro). Blikk scrie că i-a solicitat politicianului să explice cum soţia sa, care predă limba engleză, a intrat în domeniul agriculturii, însă nu a primit niciun răspuns. 

În acest timp, nevasta parlamentarului Erik Bánki, licenţiată în drept, a primit 18,5 milioane de forinţi (circa 59.000 de euro) în 2016, iar cea a parlamentarului Balázs Győrffy - 9,9 milioane (aproape 32.000 de euro).

Fonduri europene în valoare de 11,3 milioane de forinţi (circa 36.000 de euro) a primit şi soţia lui Sándor Farkas, şi el parlamentar Fidesz, însă în acest caz lucrurile stau uşor diferit, menţionează sursa citată, având în vedere că aceasta este expertă în agricultură. 

În contextul în care cazurile mai sus enumerate nu sunt singurele, un agronom citat de Blikk a declarat că este „suspect“ faptul că persoane cu pregătiri atât de diferite primesc subvenţii pentru agricultură. 

„Dacă nu vorbim despre fermieri este discutabil de ce au avut nevoie de pământ şi de sprijinul aferent“, a declarat Sándor Ács pentru sursa citată.

Aceste dezvăluiri vin în contextul în care, în ultima perioadă, premierul Viktor Orban, care conduce formaţiunea Fidesz, şi-a înteţit atacurile la adresa Uniunii Europene.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri