Sarkozy, din nou în prima linie a politicii franceze: a fost ales preşedinte al partidului de dreapta UMP

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nicolas Sarkozy, fostul preşedinte francez, a fost ales sâmbătă în fruntea partidului de dreapta UMP, o etapă importantă în cadrul strategiei sale de a recuceri puterea. În alegerile prezidenţiale din 2012, Sarkozy a pierdut în faţa socialistului Francois Hollande, relatează AFP.

Astfel, după ce i-a învins pe contracandidaţii săi, Bruno Le Maire şi Herve Mariton, Nicolas Sarkozy a reuşit să devină preşedinte al partidului UMP cu 64,5 la sută dintre voturi. Cu toate acestea, procentul este unul mai slab faţă de prima sa alegere, din 2004, atunci când a câştigat cu un procent de 85%.

O nouă etapă importantă sunt primarele din 2016, considerate un test crucial înainte alegerilor prezidenţiale din 2017.

Analiştii politici consideră că noua funcţie pe care Sarkozy a dobândit-o îi va oferi un atu important în alegerile pentru primarele din 2016. Un obiectiv pe termen lung al partidul UMP este să-l învingă pe actualul preşedinte francez, Francois Hollande, afectat de o scădere importantă a popularităţii în rândul electoratului.

„Aş dori să le mulţumesc tuturor membrilor UMP care m-au ales în această funcţie. Mobilizarea lor exemplară este un răspuns foarte bun la cei doi ani de dispute interne şi diviziuni”, a scris Nicolas Sarkozy pe pagina sa de Facebook.

În luna iulie, Sarkozy a fost arestat preventiv, într-un dosar privind presupuse fapte de trafic de influenţă, o măsură fără precedent împotriva unui fost şef al statului francez. Anchetatorii îl acuzau că în timpul mandatului său a încercat sa obţină informaţii de la un magistrat de rang înalt despre o anchetă care-l viza, în schimbul promisiunii unei funcţii.

Nicolas Sarkozy a fost preşedintele Franţei în perioada 2007 - 2012.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite