Sârbii votează într-un referendum menit să-i apropie de Uniunea Europeană: Tensiuni cu autorităţile din Kosovo

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele sârb Aleksandar Vucici votând la referendumul privind reforma justiţiei FOTO EPA-EFE
Preşedintele sârb Aleksandar Vucici votând la referendumul privind reforma justiţiei FOTO EPA-EFE

Sârbii sunt chemaţi la urne, duminică, într-un referendum asupra modificărilor constituţionale care ar trebui să facă justiţia mai independentă, reformă cerută în cadrul negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. Referendumul este interzis în Kosovo, spre furia Belgradului.

Contrar practicii de la alegerile anterioare organizate de Serbia, Kosovo a refuzat să deschidă secţii de votare pentru referendumul de duminică.

Desfăşurarea unui referendum organizat de o ţară străină este o „încălcare a Constituţiei şi a suveranităţii Kosovo”, se arată într-o rezoluţie adoptată de Parlamentul de la Priştina.

Marţi, poliţia kosovară a împiedicat intrarea a două camioane care transportau buletine de vot, transmite AFP.

Sârbii din Kosovo au posibilitatea să voteze prin corespondenţă sau într-un birou de legătură al Guvernului sârb, a subliniat premierul kosovar Albin Kurti.

Într-o declaraţie emisă vineri, puterile occidentale i-au încurajat pe sârbi să se prezinte la urne şi au cerut Priştinei să permită exercitarea dreptului la vot.

Kosovo, o fostă provincie predominant albaneză din sudul Serbiei, şi-a proclamat independenţa în 2008, la aproape zece ani de la războiul dintre rebelii locali şi regimul condus de Slobodan Miloşevici. Begradul nu recunoşate independenţa Kosovo şi menţine relaţii strânse cu cei aproximativ 100.000 de sârbi care trăiesc în fosta sa provincie, dintre care mulţi refuză autoritatea Priştinei.

Normalizarea relaţiilor dintre Serbia şi Kosovo este crucială pentru aderarea acestora la Uniunea Europeană, notează AFP.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite