Sancţiuni drastice impuse de Poroşenko: Reţele sociale şi posturi de televiziune ruse extrem de populare au fost interzise în Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VKontakte, vizată de sancţiuni, este cea mai populară reţea socială din Ucraina FOTO thegatewaypundit.com
VKontakte, vizată de sancţiuni, este cea mai populară reţea socială din Ucraina FOTO thegatewaypundit.com

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a impus noi sancţiuni pentru o durată de trei ani împotriva Rusiei, ultimul pachet vizând, la recomandarea Consiliului pentru Securitate şi Apărare Naţională, instituţii de presă, site-uri de internet şi deputaţi.

În total, 468 de companii şi 1.228 de persoane sunt incluse în ultimul pachet de sancţiuni adoptat de Ucraina împotriva Rusiei ca urmare a agresiunii acesteia din urmă din Crimeea, încheiată cu anexarea peninsulei de la Marea Neagră, şi a susţinerii forţelor separatiste din estul Ucrainei.

Sancţiunile vizează bănci, companii aeriene, firma de securitate cibernetică Kaspersky, instituţii de presă, între care Rossia Segodnia şi posturile de televiziune Zvezda, Ţentr TV, TNT, RBK, REN TV, motorul de căutare Yandex, serviciul electronic mail.ru, precum şi reţelele sociale VKontakte şi Odnoklassniki.

Accesul la aceste site-uri în teritoriul ucrainean a fost interzis, iar activele lor îngheţate.

Site-urile vizate de sancţiuni se bucură de o mare popularitate în Ucraina. VKontakte, de exemplu, este cea mai populară reţea socială din Ucraina, numărând peste 15 milioane de utilizatori ucraineni în mai 2017. Mail.ru şi Yandex sunt pe poziţiile patru şi cinci în topul preferinţelor ucrainenilor, depăşind Facebook şi Wikipedia.

Aceste sancţiuni se adaugă celor luate deja de Kiev contra Moscovei în septembrie 2015, după alipirea Crimeei la Rusia în martie 2014.

Kremlinul a catalogat această măsură drept „mioapă“ şi a ameninţat cu represalii, transmite Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Moscova ţine cont de principiul reciprocităţii, când este vorba despre astfel de dispute.

Ultimul pachet de sancţiuni a fost anunţat după ce preşedintele ucrainean a acuzat Rusia că pregăteşte un război cibernetic pentru a influenţa alegerile din Ucraina. Următoarele alegeri - atât cele parlamentare, cât şi cele prezidenţiale - din statul vecin sunt prevăzute să aibă loc în 2019.

Pe de altă parte, Petro Poroşenko a anunţat că cetăţenii ucraineni din teritoriile separatiste nu vor beneficia de regimul de acces fără vize în UE.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite