Salvini invocă divinitatea şi stârneşte critici la Vatican. În context, Papa Francisc evocă comportamentul lui Hitler

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul extremei drepte din Italia, Matteo Salvini, a intrat în colimatorul unor feţe bisericeşti şi Vaticanului, care îi reproşează că foloseşte religia în scop politic.

La sfârşitul lui mai, cu câteva zile înainte de alegerile europene, şeful formaţiunii de extrema dreaptă Liga, Matteo Salvini, a surprins în fieful său din Milano prin invocarea Fecioarei Maria ca dătătoare de izbândă.

„Îmi încredinţez viaţa Italiei şi vouă, inimii imaculate a Mariei, care, sunt sigur, ne va purta spre victorie“, a declarat înflăcărat Salvini în faţa Domului din Milano cu un rozariu la vedere.

La scrutinul din 26 mai, Liga a obţinut 34,4% din voturile exprimate, cu jumătate mai mult decât la alegerile generale din 4 martie 2018. De la succesul din alegerile europene, Salvini a recurs constant la învăţături ale Bisericii Catolice şi la simboluri religioase pentru a le transforma în argumente electorale pe fondul provocării căderii Guvernului Liga-M5S.

El i-a mulţumit Fecioarei Maria, mama lui Iisus din Nazaret, şi la 5 august, ziua intrării în vigoare a decretului său anti-imigraţie.

„Decretul de Securitate, adică mai multe puteri pentru forţele de ordine, mai multe controale la frontiere, mai mulţi oameni pentru arestarea mafioţilor şi camorriştilor, este de-acum lege. Vă mulţumesc tuturor, italienilor şi Preafericitei Fecioare Maria“, a scris liderul Ligii pe Twitter.

 Această încercare de instrumentalizare a religiei în scop politic irită Biserica Catolică din Italia şi Vaticanul, scrie „Le Monde“.

„Invocarea Domnului în scop personal este mereu foarte periculoasă“, a avertizat cardinalul Pietro Parolin, braţul drept al Papei Francisc.

„Religiozitatea nu este o marfă de expus la tarabă pentru obţinerea consimţământului“, a reacţionat preotul Virgino Colmegna, din Milano.

Şi Papa Francisc a luat act de ieşirile lui Salvini. „Sunt preocupat, pentru că auzim discursuri ce seamănă cu cele ale lui Hitler din 1934“, a spus liderul catolicilor din lumea întreagă.

Relaţille dintre şeful de la Vatican şi Matteo Salvini sunt reci, mai ales din cauza problemei imigranţilor. În timp ce papa pleda pentru primirea străinilor care fug de războaie şi sărăcie, fostul ministru de Interne închidea porturile Italiei în faţa lor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite