Ruşii au părăsit centrala de la Cernobîl cu „suvenire”. Aceştia au luat cu ei ostatici şi au furat aparate de cafea şi ceainice

0
0
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Trupele ruse care au părăsit joi fosta centrală nucleară de la Cernobîl, ocupată la începutul invaziei Ucrainei pe 24 februarie, au luat cu ele ostatici. De asemenea, autorităţile ucrainene acuză că ruşii au jefuit locaţia şi au luat aparate de cafea, ceainice şi mai multe containere cu obiecte care se aflau în centrală, potrivit agenţiei ucrainene UNIAN.

„În timp ce fugeau de la centrala nucleară de la Cernobîl, ocupanţii ruşi au luat cu ei membri ai Gărzii Naţionale, pe care îi ţinuseră ostatici din 24 februarie”, a transmis Energoatom, agenţia nucleară de stat.

Cu toate acestea, infomaţia nu a fost verificată independent de presa internaţională, iar numărul ostaticilor este necunoscut, potrivit libertatea.ro.

Ruşii au luat cu ei şi o mulţime de lucruri care au o valoarea redusă, a declarat şeful Agenţiei de Stat a Ucrainei pentru gestionarea zonei de excludere, Yevhen Kramarenko.

„Au început să scoată obiecte de valoare, să le împacheteze în echipamentele care încă mai erau lăsate la amplasamentul centralei nucleare de la Cernobîl şi să plece. Au furat lucruri mai mult sau mai puţin valoroase – calculatoare, un tip de aparate de cafea, ceainice, mai multe containere cu obiecte care se aflau la centrala nucleară de la Cernobîl. Le-au încărcat în vehiculele lor şi au plecat

Acum nu putem fi siguri dacă mai sunt invadatori chiar în oraşul Cernobîl. Există un hotel acolo. Şi invadatorii au încărcat în vehicule bunuri: furculiţele, lingurile, farfuriile care se aflau în hotel”, a spus oficialul.

Potrivit The Guardian, plecarea lor nu este doar o mişcare tactică, ci există informaţii că au dezvoltat afecţiuni după ce au fost expuşi la radiaţii prin săparea de tranşee în zona radioactivă.

Soldaţii ruşi ar fi ajuns la un spital din Belarus, cu sindromul iradierii acute

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) investighează afirmaţiile părţii ucrainene conform cărora soldaţii ruşi care ocupau centrala nucleară de la Cernobîl au plecat după ce au primit doze mari de radiaţii. 

Potrivit agenţiei nucleare a Ucrainei, trupele „au intrat în panică la primul semn de boală”, care „a apărut foarte repede” şi au început să se pregătească plecarea. Vicepremierul ucrainean, Irina Vereşciuk, a susţinut şi ea că soldaţi ruşi care au săpat tranşee în pădure au fost expuşi la radiaţii. 

Unele relatări au sugerat că soldaţii sunt trimişi la o unitate medicală specială din Belarus după ce au condus tancuri prin „zona moartă” din jurul centralei nucleare, ridicând praf radioactiv.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri