Rusia neagă masacrul de la Bucea şi îndreaptă acuzaţiile către Ucraina: „Întreruperea negocierilor de pace este scopul crimei regimului de la Kiev”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a MAE rus / FOTO EPA-EFE
Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a MAE rus / FOTO EPA-EFE

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a acuzat Ucraina pentru masacrul din oraşul ucrainean Bucea. De asemenea, ea spune că „Întreruperea negocierilor de pace este scopul crimei regimului de la Kiev”.

„Semnificaţia crimei regimului de la Kiev este întreruperea negocierilor de pace şi escaladarea violenţei”, a scris Maria Zaharova pe canalul său de Telegram, potrivit Agerpres.

Ea a amintit că referitor la acest „incident”, Federaţia rusă a solicitat reuniunea Consiliului de Securitate al ONU. Aceasta a numit uciderea civililor în orăşelul ucrainean Bucea „o provocare a armatei şi radicalilor ucraineni”.

„Declaraţiile Occidentului despre situaţia din satul ucrainean Bucea şi viteza cu care au fost distribuite nu lasă nicio îndoială cine a comandat această poveste”, a mai susţinut Zaharova duminică seară la canalul de televiziune Rossia-1. Înregistrarea video a fost postată pe canalul ei de Telegram.

Totodată, ea a subliniat că „declaraţiile politice ale Occidentului au fost făcute aproape imediat, înainte de o analiză detaliată a acestei situaţii”.

„Există un punct ce trebuie luat în considerare: şefii de stat, şefii departamentelor de afaceri externe, persoane publice, foşti politicieni (...) au făcut declaraţii bazate doar pe cadre video (...) chiar la mai puţin de un minut. Şi câteva fotografii. Şi sunt gata să dea vina pentru toate”, a spus ea.

Moscova neagă crimele de război

Ministerul Apărării de la Moscova, a declarat duminică că armata rusă a părăsit complet satul Bucea din regiunea Kiev la 30 martie, iar „dovezile crimelor” au apărut abia în a patra zi, când angajaţii Serviciului de Securitate al Ucrainei au ajuns în oraş. 

Instituţia a precizat că pe 31 martie, primarul oraşului Bucea, a arătat în mesajul său video că nu sunt soldaţi ruşi în oraş, dar nu a menţionat niciun deces al civililor.

Rusia a solicitat duminică o reuniune a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite pentru a discuta luni despre ceea ce a numit o „provocare a radicalilor ucraineni” în oraşul Bucea, după ce Kievul a acuzat trupele ruse că au ucis civili acolo, aminteşte Reuters.

„În lumina provocării flagrante a radicalilor ucraineni din Bucea, Rusia a cerut convocarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU”, a scris pe Telegram adjunctul ambasadorului Rusiei la ONU, Dmitri Polianski.

Negocierile nu au avansat suficient

Ucraina a acuzat duminică Rusia de „genocid” şi a afirmat că au fost descoperite 410 cadavre ale civililor în regiunile din apropiere de Kiev. 

Numai în oraşul Bucea, la nord-vest de Kiev, aproape 300 de persoane au fost înmormântate în gropi comune, conform autorităţilor ucrainene.

În aceeaşi zi, Rusia a transmis că tratativele de pace cu partea ucraineană nu au progresat suficient pentru o întâlnire la cel mai înalt nivel, între preşedinţii rus, Vladimir Putin, şi ucrainean, Volodimir Zelenski, şi că poziţia Moscovei în privinţa statutului Crimeei şi Donbasului rămâne neschimbată, potrivit Reuters.

„Proiectul de acord nu este gata pentru trimiterea la o întâlnire la vârf”, a declarat negociatorul şef al Rusiei, Vladimir Medinski, pe contul său de Telegram. „Repet iar şi iar: poziţia Rusiei privind Crimeea şi Donbas rămâne NESCHIMBATĂ”, a scris el. Moscova doreşte o Crimee rusă şi un Donbas independent.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite