Rusia, ameninţarea principală pentru securitatea Marii Britanii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tancuri ale armetei britanice
Tancuri ale armetei britanice

La sfârşitul lunii noiembrie, Londra va prezenta noua sa strategie de securitate naţională. Potrivit cotidianului britanic „The Times“, pe primul loc pe lista potenţialelor ameninţări a fost plasată Rusia. Decizia Londrei a fost dictată de politica conducerii ruse în Ucraina.

Această listă se face o dată la cinci ani, iar în baza sa se planifică strategia de securitate naţională pe care prim-ministrul britanic va prezenta la 23 noiembrie.

Ar trebui remarcat faptul că, în 2010, Rusia nu era menţionată ca o ameninţare la adresa securităţii naţionale a Regatului Unit. Potrivit unei surse guvernamentale, citată de publicaţia britanică, aceste schimbări sunt cauzate de acţiunile preşedintelui Vladimir Putin în Ucraina, de prezenţa militară rusă întărită în Kaliningrad (teritoriul Rusiei la Marea Baltică) şi operaţiunea militară în Siria.

„Din 2010, Rusia a devenit mai agresivă, autoritară şi naţionalistă şi se plasează tot mai des în opoziţie cu Occidentul", a declarat sursa citată de „The Times“.

În plus, în ultimii doi ani, avioane militare ruse, inclusiv bombardiere strategice, au încalcat spaţiul aerian al statelor membre NATO, a mai declarat interlocutorul ziarului britanic.

Navele militare ruseşti intră în apele ţărilor membre ale Alianţei Nord-Atlantice, a crescut  activitatea submarinelor ruseşti în Atlanticul de Nord. În estul Mediteranei staţionează  nave ale marinei militare ruse dotate cu un sistem de apărare anti-rachetă capabil să scoată din luptă adversarii din principala baza a NATO situată în Cipru, a mai spus sursa.

Printre alte ameninţări la adresa securităţii naţionale a Marii Britanie, oficialii citaţi au nominalizat instabilitatea cauzată de afluxul de imigranţi, terorismul, grupurile extremiste, precum şi epidemii globale, cum ar fi Ebola. Criminalitatea informatică îngrijorează guvernul britanic, mai puţin ca Rusia.

Trebuie remarcat faptul că pericolul pe care îl reprezintă Rusia pentru securitatea naţională a fost evidenţiat şi de Statele Unite.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite