Rusia a trimis soldați mobilizați pentru a apăra enclava Kaliningrad, susține Lituania

0
Publicat:

Moscova a adus soldați mobilizați pentru a apăra enclava Kaliningrad după ce o parte a unităților militare staționate anterior au fost trimise să lupte în Ucraina, a dezvăluit într-un interviu cu o publicație locală ministrul lituanian al Apărării, Arvydas Anušauskas.

Enclava Kaliningrad este considerată o regiune importantă strategic pentru Rusia FOTO SHUTTERSTOCK
Enclava Kaliningrad este considerată o regiune importantă strategic pentru Rusia FOTO SHUTTERSTOCK

Acesta spune că personalul militar trimis în Ucraina nu a revenit încă în Kaliningrad. Totuși, capacitățile militare pe care le are Rusia în enclava situată între Lituania și Polonia rămân o amenințare pentru țara sa.

Poate că nivelul de amenințare se schimbă, dar asta nu înseamnă că a devenit inexistent. Am observat că la un moment dat contingentul din regiunea Kaliningrad s-a diminuat, fiindcă ei au retras anumite unități armate sau, cum le spun ei, grupuri tactice de batalion, pe care le-au creat și le-au trimis în Ucraina. Acestea nu au mai revenit. Au fost în schimb înlocuite cu recruți mobilizați”, a spus ministrul lituanian al Apărării.

Anušauskas a mai dezvăluit că Rusia a transferat și o cantitate de echipament din Kalingrad în Ucraina și totuși „vedem că enclava Kailingrad este precum un portavion de nescufundat al Rusiei în regiune - este încă acolo”.

Are capabilități, are arme nucleare tactice, chiar lângă Lituania. Uneori amenință și Lituania”, a subliniat acesta.

După ce Vladimir Putin a ordonat mobilizarea parțială a rezerviștilor, pe 21 septembrie, Lituania a anunțat că pune forța de reacție rapidă în stare de alertă maximă.

Deoarece mobilizarea militară a Rusiei va avea loc și în apropierea granițelor noastre (regiunea Kaliningrad), forța de reacție rapidă a Lituaniei este pusă în alertă maximă pentru a preveni orice provocare din partea Rusiei”, a scris el pe Twitter.

Capabilitățile militare ale Kalingradului

Înainte ca Rusia să decidă să-și extindă războiul din Ucraina, în Kaliningrad era staționată o forță de nu mai puțin de 12.000 de militari, dotată cu circa 100 de tancuri T-72, 200 de vehicule de luptă amfibii BTR, obuziere Msta-S, respectiv lansatoare de rachete BM-27 și BM-30.

Poziționat la granița vestică a Lituaniei, un stat NATO considerat printre cele mai slabe, Corpul al 11-lea era o manetă a unei posibile invazii a fostelor republici sovietice Lituania, Letonia și Estonia. Forța brută era dată de o forță terestră de 18.000 de oameni așteptând în vestul Rusiei la granița estică a statelor baltice.

Kaliningrad a fost în mod cert, din punct de vedere istoric, o zonă în care am fost foarte atenți la dinamica și la situația regională delicată", declara în iunie un oficial american din domeniul apărării.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite