Rusia a lansat o ofensivă terestră în regiunea Harkov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia a lansat vineri o ofensivă terestră în regiunea Harkov (nord-est) şi a încercat „să străpungă liniile de apărare" ucrainene, a anunţat Ministerul Apărării ucrainean, precizând că luptele continuă în acest sector, relatează AFP.

Volodimir Zelenski vizitează fortificațiile de la Harkov FOTO EPA-EFE

"În ultimele 24 de ore, inamicul a efectuat lovituri aeriene în sectorul Vovceansk", la frontiera cu regiunea rusă Belgorod, cu bombe aeriene ghidate, a indicat ministerul, adăugând că, "în jurul orei 05:00 dimineaţa, inamicul a încercat să străpungă liniile noastre de apărare cu ajutorul vehiculelor blindate". Oficialii de la Kiev nu au precizat însă locul exact unde a avut loc atacul.

Ministerul asigură că aceste atacuri au fost „respinse”, dar că „lupte de intensitate diferită” continuă şi că "unităţi de rezervă" au fost desfăşurate pentru "întărirea apărării" zonei.

Potrivit preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, „o bătălie feroce" se dă în continuare acolo.

„Rusia a lansat un nou val de acţiuni de contraofensivă în această direcţie", a afirmat el într-o conferinţă de presă, asigurând că Statul Major ucrainean „ştia”de intenţia ruşilor şi a „răspuns cu foc".

Un civil a fost ucis, iar alţi cinci răniţi la Vovceansk în timpul bombardamentelor din cursul dimineţii, a indicat guvernatorul regional, adăugând că un alt civil a fost ucis în urma unei lovituri în localitatea Cerkaski Tişki, la nord de Harkov.

Rusia încearcă să creeze o zonă-tampon

Situată în nord-estul Ucrainei, regiunea cu capitala Harkov - al doilea oraş ca mărime al ţării - rămâne un obiectiv major pentru Kremlin. Astfel, Rusia încearcă să creeze o "zonă tampon" pentru a împiedica Ucraina să lovească regiunea rusă Belgorod, care a fost vizată cu regularitate în ultimul timp de tiruri ucrainene, a indicat vineri o sursă din cadrul comandamentului militar ucrainean.

Forţele Moscovei „au pătruns un kilometru în teritoriul ucrainean" lângă Vovceansk şi încearcă să înainteze să înainteze până la „10 kilometri", a declarat aceeaşi sursă de rang înalt, citată de Reuters.

Autorităţile au început să evacueze populaţia din Vovceansk, unde trăiesc circa 3.000 de persoane, şi din localităţile învecinate din regiunea Harkov din cauza „bombardamentelor masive", a declarat Tamaz Gambaraşvili, şeful administraţiei militare locale.

„Vovceansk este vizat în prezent de bombardamente masive. Rezidenţii de aici nu au mai văzut astfel de lovituri înainte", afirmă media ucraineană Hromadske Radio. Tirurile s-au intensificat de la 03:00 dimineaţă.

Forțele ruse ar fi cucerit patru localități de frontieră

Canalul militar ucrainean DeepState afirmă pe Telegram că inamicul a „activat” operaţiuni în zonă şi încearcă să intre în localităţile de frontieră Strilecie, Krasnoe, Pîlnoie, Borisovka, Guatişce şi Pletionovka.

„Resursele mobilizate de inamic nu permit pentru moment o pătrundere în adâncime", susţine această sursă, apreciind că operaţiunea are ca scop "destabilizarea" frontierei.

Potrivit canalului Telegram Rîbar, apropiat armatei Moscovei, unităţi staţionate de partea rusă a frontierei au efectuat lovituri pentru a „reduce capacităţile de apărare” ucrainene, iar grupuri de luptă "avansate" au început să "cureţe" zona.

Experţii Rîbar afirmă că zona de luptă a fost „extinsă la o adâncime de doi-trei kilometri pe alocuri" şi că nu este, deocamdată, o ofensivă pe scară largă, ci mai degrabă o "operaţiune de recunoaştere desfăşurată cu succes".

Experţii Rîbar afirmă că zona de luptă a fost „extinsă la o adâncime de doi-trei kilometri pe alocuri" şi că nu este, deocamdată, o ofensivă pe scară largă, ci mai degrabă o „operaţiune de recunoaştere desfăşurată cu succes".

Jurnalistul ucrainean Iuri Butusov, care se află pe front, susţine pe pagina sa de Facebook că, în timpul asaltului în nordul regiunii Harkov, forţele ruse au cucerit patru localităţi de la frontieră: Strelecie, Krasnoie, Pîlnoie şi Borisovka.

Potrivit acestuia, atacurile ruseşti au fost respinse în alte zone. În plus, în sectorul Volceansk a fost înregistrată o uşoară înaintare a invadatorilor ruşi, notează publicaţia ucraineană Novoie Vremea, subliniind că nu există încă o confirmare oficială a capturării celor patru localităţi menţionate.

O mare parte a regiunii Harkov a fost ocupată, apoi eliberată în 2022. Regiunea de frontieră şi centrul său administrativ cu acelaşi nume, al doilea oraş ca mărime din Ucraina, au fost intens bombardate de Rusia în ultimele luni.

Ucraina exprimase temeri de mai multe săptămâni în legătură cu o potenţială nouă ofensivă rusă în acest sector al frontului.

Armata ucraineană întâmpină probleme pe front, slăbită din cauza lipsei de recruţi şi de întârzierile în furnizarea ajutorului occidental, care i-au golit în special stocurile de muniţie.

De partea adversă, forţele ruse au revendicat câştiguri teritoriale limitate, în principal în est, fără a realiza totuşi un adevărat progres.

Preşedintele Volodimir Zelenski a confirmat vineri că ocupanţii au lansat o contraofensivă în regiunea Harkov. Declaraţia a fost făcută în cadrul unei conferinţe de presă comune cu omoloaga sa din Slovacia, Zuzana Caputova, aflată într-o vizită la Kiev.

Rușii au preluat inițiativa în est

„Cu o creștere a aprovizionării cu arme, vom putea să-i oprim în est. Deocamdată, ei au preluat inițiativa acolo”, a spus Zelenski joi în cadrul unei conferințe de presă la Kiev cu președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, aflată în vizită la Kiev, potrivit AP.

O brigadă ucraineană a trimisărecent lângă Pokrovsk, un oraș din regiunea estică Donețk care avea aproximativ 60.000 de locuitori înainte de război, pentru a ajuta la oprirea avansului rusesc. Pokrovsk se afla până de curând la două ore  cu mașina de prima linie. Acum este la mai puțin de jumătate.

Soldații au relatat că rușii bombardează de obicei pozițiile ucrainene în jurul zorilor înainte de a trimite valuri de mici unități de infanterie. Atacatorii caută să câștige puncte de sprijin și să sape rapid pentru a-și consolida avansul limitat.

„Încearcă în mod constant să ne străpungă liniile cu personalul lor... să pătrundă pe undeva, să se târască înăuntru, să țină orice poziție pentru cel puțin un minut”, a spus un soldat, care și-a dat doar indicativul „Prorok”, în conformitate cu protocoalele brigăzii. .

Scopul rușilor, conform informațiilor ucrainene, este să securizeze localitatea Oceretîne și să ajungă pe drumul principal Pokrovsk-Kostiantinivka, întrerupând o linie ucraineană cheie de comunicare cu alte orașe din prima linie.

Oceretîne se află la nord-vest de Avdiivka, un oraș a cărui capturare a deschis o poartă de intrare pentru ca trupele Kremlinului să forțeze înaintarea spre vest, mai adânc în regiunea Donețk. Rusia a anexat Donețk și alte trei regiuni în 2022, la scurt timp după ce a invadat Ucraina. Preluarea controlului asupra întregii regiuni Donețk este unul dintre principalele obiective de război ale Kremlinului.

Trupele ruse și-au intensificat eforturile de a avansa în zonele de lângă Oceretîne, lansând 45 de atacuri la sol în ultimele 24 de ore, a declarat joi Statul Major al Ucrainei. În ultimele zile, au efectuat 20-35 de atacuri pe zi.

Atacurile rusești în estul Ucrainei au crescut cu 17% din martie până în aprilie, a anunțat joi Ministerul Apărării din Marea Britanie. În ciuda acestei intensificări, forțele Kremlinului au obținut doar câștiguri minore și au suferit pierderi grele, au adăugat analiștii britanici în evaluarea lor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite