„Rotativa“, pe cale să se strice la Parlamentul European. Socialiştii nu mai vor să renunţe la postul de preşedinte al PE jumătate de mandat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
david Sassoli, pre;edintele parlamentului european
david Sassoli, pre;edintele parlamentului european

Preşedintele PE, italianul David Sassoli a anunţat că nu intenţionează să se retragă la încheierea jumătăţii sale de mandat (doi ani şi jumătate din cinci).

Aranjamentul iniţial cu conservatorii din PPE a fost ca cele două grupuri, principalele din legislativul european, să-şi împartă la egalitate durata mandatului preşedintelui şi ca după doi ani şi jumătate Sassoli să cedeze locul unui PPE. E vorba de un aranjament amiabil, căci statutele parlamentului nu prevăd aşa ceva, iar Sassoli afirmă acum că date fiind victoriile socialiştilor pe continent, aranjamentul şi-a pierdut raţiunea. 

Sassoli le-a spus europarlamentarilor socialişti că „ar fi o eroare politică să lăsăm un PPE în fruntea parlamentului înainte de alegerile din 2024, în momentul în care familia noastră politică este în ascensiune în Europa. Nu putem să ne lăsăm conduşi de conservatori până la viitoarele alegeri”. Grupul Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European a desemnat-o pe malteza Roberta Metsola drept candidată în alegerile de la jumătatea mandatului din luna ianuarie, după ce a obţinut 64,4% din voturile colegilor de grup. 

În vârstă de doar 42 de ani, mamă a patru copii, această catolică practicantă, specialistă în migraţie, este un “pur produs al microcosmului din Bruxelles” şi a fost consilieră a primei şefe a diplomaţiei UE, Caterine Ashton. Preşedinţia Parlamentului European, exercitată din vara lui 2019 de socialistul italian David Sassoli în urma unui acord al principalelor trei grupuri din PE - PPE, S&D şi Renew Europe - este pusă în joc la jumătatea legislaturii, în luna ianuarie a anului viitor. 

Între timp însă, grupul S&D a lăsat să se înţeleagă că va veni cu propriul candidat la preşedinţia PE dar nu este clar cine va fi acesta, deşi colegii săi de grup şi-au exprimat sprijinul unanim pentru David Sassoli.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite