Rezultate parţiale ale alegerilor din Olanda: Partidul liberal îl devasează pe cel laburist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După numărarea a aproape 90% dintre voturi, rezultatele arată că Partidul olandez liberal a obţinut cu un mandat mai mult decât laburiştii în alegerile legislative anticipate care au avut loc miercuri, relatează BBC.

VVD dispune de 31 din cele 150 de fotolii din Parlament şi pare să se îndrepte spre discuţii pentru formarea unei coaliţii, potrivit rezultatelor parţiale. În condiţiile în care VVD a obţinut cele mai multe mandate, liderul său Mark Rutte, care a pledat pentru reduceri importante de cheltuieli şi pentru scăderea beneficiilor imigranţilor, urmează să devină premier, primul din tabăra sa politică după Primul Război Mondial.

Însă marele câştigător surpriză al alegerilor este Partidului Libertăţii, care a avut nouă reprezentanţi în vechiul Parlament. Partidul Libertăţii al lui Geert Wilders a obţinut 24 de mandate, cel mai bun rezultat al său.

Potrivit BBC, premierul în exerciţiu, Jan Peter Balkenende, a demisionat din funcţie, după ce creştin-democraţii au suferit o înfrângere zdrobitoare, ocupând a treia poziţie, cu 21 de mandate. Balkenende s-a retras şi de la conducerea formaţiunii sale, care a pierdut 20 de fotolii. El a declarat că îşi asumă "responsabilitatea politică" pentru rezultat. Politicianul creştin-democrat a descris înfrângerea suferită de partidul său drept "dezamăgitoare".

Am informat preşedintele partidului că vor renunţa imediat la a mai fi membru de partid, a spus el.

Pe măsură ce au fost anunţate rezultatele, a devenit clar că alegătorii olandezi s-au orientat spre dreapta în alegerile de miercuri, dominate de temeri privind creşterea datoriei naţionale şi de nemulţumire în legătură cu imigraţia.

Partidul Libertăţii nu reprezintă un partener acceptabil într-o coaliţie de guvernare, în condiţiile în care liderul său, Geert Wilders, este judecat anul acesta pentru incitare la ură rasială şi discrimare, în urma filmului său antiislam Fitna, consideră analiştii.

Cea mai probabilă alianţă este între liberali, laburişti, Verzi şi liberal-democraţii. Însă negocierile ar putea dura mai multe săptămâni. În timpul campaniei electorale, Rutte a spus că o coaliţie va fi gata până în 1 iulie, dacă formaţiunea sa va câştiga.

Rezultatele finale ale alegerilor vor fi anunţate la 15 iunie, după numărarea tuturor voturilor din străinătate.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite