LIVE TEXT Rezultate alegeri legislative Franța. Extrema dreaptă câstigă legislativele anticipate, potrivit exit-poll-urilor FOTO

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rezultatele primului tur al alegerilor legislatice anticipate din Franța arată astfel, potrivit mai multor sondaje la ieșirea de la urne : Adunarea Națională, extrema dreaptă ( RN ). în frunte cu 34,2%, Noul Front popular, coaliția de stânga, pe locul doi cu 29,1%, coaliția  prezidențială pe locul trei, cu 21,5% și Republicanii (conservatori)  10 %.

Marine Le Pen, castigatoarea primului tur al alegerilor legislative FOTO Getty Images
Marine Le Pen, castigatoarea primului tur al alegerilor legislative FOTO Getty Images

UPDATE 21.50 Jordan Bardella "intenționează să fie un prim-ministru al coabitării, care respectă Constituția", dar "fără compromisuri"

"Dragi compatrioți, duminică, 30 iunie, în primul tur al alegerilor legislative, poporul francez a răspuns chemării de a merge la urne. Ei s-au ridicat la înălțimea responsabilităților lor. Ei au dat un verdict clar", a declarat Jordan Bardella în timpul unui discurs susținut duminică seara.

"Punând în frunte candidații RN și aliații săi, poporul francez a dat naștere unei speranțe fără precedent în țară. Îi invit să facă un ultim efort. Tabăra prezidențială, încă în mare parte dezavuată, nu poate câștiga. Alegerea este clară și există două căi deschise Franței. Alianța celor mai răi, care va duce la ruină, sau unitatea națională, care va restabili securitatea și va apăra munca", a declarat el. Turul al doilea al alegerilor legislative va fi "unul dintre cele mai decisive din istoria celei de-a cincea Republici", a adăugat el.

Jordan Bardella FOTO EPA EFE jpg

Fac apel la tot poporul francez să mi se alăture pentru a câștiga uniunea națională împotriva celor care intenționează să calce în picioare valorile noastre. Intenționez să fiu prim-ministrul tuturor francezilor, respectuos față de opoziție și preocupat în orice moment de unitatea națiunii. Intenționez să fiu prim-ministrul vieții de zi cu zi, prin preluarea în mâinile noastre a politicii de imigrație. Victoria este posibilă și schimbarea este la îndemâna noastră. Haideți să lucrăm împreună pentru schimbare", a încheiat el.

UPDATE 21.38 Olivier Faure (PS): "Ne vom retrage candidații acolo unde este risc să câștige extrema dreaptă".

"Suntem în fața unui scor istoric care ne obligă. Pentru prima dată, extrema dreaptă poate guverna. Ne vom retrage candidații de îndată ce va exista riscul ca Rassemblement National să câștige", a declarat Olivier Faure duminică seara pe TF1.

"În această seară ne confruntăm cu istoria. Nu există nicio ezitare: va exista o retragere și vom sprijini candidatul capabil să învingă RN, indiferent de diferențele noastre. Nu există etichete politice valabile. Vom permite extremei drepte să ajungă la putere prin intermediul urnelor pentru prima dată în istoria noastră? Trebuie să fim uniți, avem nevoie de un vot democratic și trebuie să oprim scufundarea Franței", a declarat șiRaphaël Glucksmann la TF1.

UPDATE 21. 34 "Avem nevoie de o majoritate absolută", spune Marine Le Pen, aleasă în primul tur

"O participare atât de mare dă o forță deosebită votului", a declarat Marine Le Pen, care le-a "mulțumit" alegătorilor, în special celor din a 11-a circumscripție din Pas-de-Calais, care au readus-o în Adunarea Națională din primul tur. De asemenea, Marine Le Pen s-a felicitat că a "anihilat complet" blocul macronist.

Marine Le Pen a făcut, de asemenea, apel la "redresarea Franței" care va fi lansată săptămâna viitoare și a cerut alegătorilor o "majoritate absolută". "Vă invit să vă alăturați coaliției pentru libertate, securitate și fraternitate", a spus ea. "Mobilizați-vă pentru ca poporul să câștige", a încheiat ea în aplauze.

UPDATE 21. 26 Macron face apel la o "coaliție largă, clar democratică și republicană" împotriva extremei drepte

foto 2   macron jpg

Președintele Emmanuel Macron a făcut apel duminică la un "coaliție largă" în turul al doilea al alegerilor legislative împotriva Adunîrii Naționale de extrema dreaptă, salutând o "dorință de clarificare a situației politice" exprimată în primul tur.

"În fața Adunării Naționale, a venit momentul unui coaliții largi, clar democratică și republicană pentru turul al doilea", a declarat președintele Republicii într-o declarație scrisă.

"Prezența mare la vot în primul tur (...) atestă importanța acestui vot pentru toți compatrioții noștri și dorința de a clarifica situația politică. Suntem legați de alegerea lor democratică", a adăugat el.

Potrivit Ifop, prezența la vot la ora 20:00 ( ora locală) este estimată la 67%, cu 19,5 puncte mai mare decât la alegerile generale din 2022 (47,5%).

UPDATE 21.18 Repartiția pe mandate în Parlament după primul tur al legislativelor anticipate: între 240 și 270 de deputați Adunarea Națională de extrema dreaptă, între 180 și 200 de deputați Noul Front populair, stânga, între 60 și 90 din tabăra prezidențială, iar republicanii ar avea doar între 30 și 50 de deputați.

UPDATE 21.05 Extrema dreaptă se clasează detaşat pe primul loc în primul tur al alegerilor legislative din Franţa, în timp ce tabăra lui Macron se situează pe poziţia a treia, potrivit estimărilor institutelor de sondaje, relatează AFP.

Partidul de extrema dreaptă Adunarea Naţională (Rassemblement national, RN) şi aliaţii săi sunt cu mult înainte în primul tur al alegerilor legislative anticipate din Franţa, cu peste 34% din voturi, potrivit unor estimări iniţiale.

Extrema dreaptă se distanţează în acest stadiu de alianţa de stânga a Noului Front Popular (28,5% la 29,1%) şi chiar mai mult de tabăra lui Emmanuel Macron (20,5 la 21,5%), conform acestor prime estimări. RN ar obţine o mare majoritate relativă în Adunarea Naţională sau chiar o majoritate absolută, conform previziunilor.

UPDATE 20.18 Rezultatele mai multor sondaje la ieșirea de la urne arată că formațiunea de extrema dreaptă, Adunarea Națională,  este în frunte

Publicația belgiană La Libre a obținut rezultatele mai multor exit-poll-uri. Iată ce spun acestea:

Adunarea Natională, de extremă dreapta (condus de Jordan Bardella): 33-34%.

Noul Front Popular, (coaliție compusă din Franța Nesupusă, Ecologiși, Partidul Socialist și Partidul Comunist): 29-30

Ensemble - coaliția prezidențială (Renaissance, MoDem și Horizons): 22-23%

Republicanii (conservatori): 10% din voturi.

Posibilitatea unei majorități absolute este evocată de mai mulți observatori francezi pe baza exit-poll-urilor. Acest scenariu rămâne să fie confirmat după după turul doi.

UPDATE 20.00 Premierul Gabriel Attal se întâlnește cu Emmanuel Macron la Palatul Elysée

Premierul Gabriel Attal a sosit la Elysée puțin după ora locală 18.30. Acesta poartă în prezent discuții cu președintele Emmanuel Macron, în timp ce numeroase secții de votare și-au închis porțile și numărătoarea voturilor este în curs.

Mai multe mijloace de informare în masă vehiculează cifrele unui "sondaj la ieșirea de la urne". Potrivit acestora, Adunarea Națională ar obține peste 300 de locuri și, prin urmare, o majoritate absolută în turul al doilea. Sursele publicației belgiene La Libre susține că aceste cifre sunt eronate

UPDATE 19.58. Presa internațională, în fața sediului formațiunii de extrema dreapta, Adunarea Națională din Paris

Candidatul la funcția de prim-ministru Jordan Bardella este așteptat la sediul Adunării Naționale (RN) din arondismentul 16 al Parisului. Numeroși jurnaliști străini sunt prezenți pentru a asculta discursul președintelui RN în această seară, după anunțarea rezultatelor alegerilor.

Președinta formațiunii de xtrema dreapta Adunarea Națională (RN) a sosit la sediul său din orașul Hénin-Beaumont, în departamentul Pas-de-Calais.

Un număr mare de militanți așteptau cu nerăbdare sosirea ei, după cum a constatat jurnalista Le Figaro Solène Vary.

UPDATE 19.51 Francezii se așteaptă la "surprize mari“

Jurnalistul Frédérc Delpech (canalul de televiziune LCI) consideră că, având în vedere prezența excepțională la vot de la ora 17.00, trebuie să ne așteptăm la "surprize mari".

Febrilitate la Ministerul de Interne în timp ce așteptăm primele rezultate ale #LegislativesAnticipées2024

Prezența excepțională la ora 17.00 anunță fără îndoială surprize mari scrie jurnalistul pe Twitter

Potrivit unei estimări realizate de Ifop-Fiducial pentru LCI/TF1, prezența finală la vot în primul tur al alegerilor legislative franceze va fi de 69%. Acestea sunt previziuni. Rămâne de văzut dacă această cifră va fi confirmată la sfârșitul scrutinului. Reamintim că, la ora 17:00, prezența la vot era deja aproape de 59,39%.

În secțiile de votare, numeroși alegători își mărturiseau neliniștea și febrilitatea pentru aceste alegeri anticipate declanșate de președintele Emmanuel Macron pe 9 iunie și pentru care RN este favoritul clar.

UPDATE 19.45 Majoritatea secțiilor de votare din Franța s-au închis la ora 18.00 (19.00 ora României) . Cu toate acestea, în unele orașe mari, ora de închidere este prelungită până la 19 sau 20 ora locală.

În timp ce primul tur al alegerilor legislative anticipate se apropie de final - cu o participare record - Emmanuel Macron va reuni liderii partidelor majoritare de la ora 18.30 (19.30) la Palatul Élysée.

UPDATE 18.45 Noul Front popular cheamă la un miting în Place de la République, din Paris la ora 22.00 (23.00 ora României)

Duminica aceasta, Noul Front Popular (coaliția de stânga) a convocat un miting la Paris, în Place de la République, locul obișnuit al manifestațiilor. Această "seară electorală în Place de la République" este programată să aibă loc la ora 22.00, după publicarea primelor rezultate.

UPDATE 18.40 "Este timpul să votăm! influencerii intră în scenă pentru mobilizare la vot

Un plic albastru, o cartelă electorală și un swagger. Pe Instagram, mulți creatori de conținut se prezintă la urne pentru a vota în primul tur al alegerilor legislative anticipate. Acești profesioniști din domeniul comunicării și al rețelelor sociale s-au grăbit să transforme acest lucru în conținut lifestyle pentru urmăritorii lor. În timp ce influencerii povestesc de obicei evenimentele de duminică pe contul lor, ei intenționează să arate că actul de a merge la urne este o etapă importantă în rutina lor. Un mod de a-și încuraja publicul să facă același lucru.

UPDATE 18.33 Bordeaux, Marsilia, Toulouse, Lyon, Nantes, Angers, Lille, Rennes, Strasbourg și Nancy sub supraveghere strictă

Deși riscul de tulburări în urma rezultatelor alegerilor din 30 iunie pare moderat pentru acest tur 1 (spre deosebire de turul 2, unde membrii forțelor de ordine se tem de "un risc mai ridicat de tulburări ale ordinii publice"), potrivit informațiilor Le Figaro, forțele de ordine au fost chemate să fie deosebit de vigilente în Bordeaux, Marsilia, Toulouse, Lyon, Nantes, Angers, Lille, Rennes, Strasbourg și Nancy.

"Clădirile instituționale sau birourile electorale ale anumitor candidați" ar putea fi, de asemenea, ținta "acțiunilor" unor "elemente radicale", a declarat pentru Le Figaro o sursă din poliție.

UPDATE 18.27 Lyon, Paris, Grenoble, Saint-Étienne... Comercianții își protejează magazinele pe fondul temerilor privind violențele de duminică seara

"Bineînțeles că suntem îngrijorați": Thierry Véron, președintele Federației asociațiilor de comercianți și artizani parizieni (Facap), recunoaște îngrijorarea comercianților din capitală și din restul Franței, înaintea unei nopți electorale tensionate. În mai multe orașe din Franța, printre care Lyon, Paris, Grenoble, Saint-Étienne și Rennes, magazinele se închid, folosind panouri de lemn pentru a-și proteja ferestrele. Aceste instalații au fost deja văzute în timpul demonstrațiilor și sunt menite să protejeze localurile de orice huligani duminică seara.

UPDATE 18. 25  "Nu-l mai recunosc": în tabăra Macron, o atmosferă de sfârșit de domnie

În peisajul politic, tabăra prezidențială este cea care a resimțit cel mai dureros șocul dizolvării. Ei văd acest moment ca pe sfârșitul unei ere. La fel ca mulți francezi, locotenenții lui Macron oscilează între consternare și neînțelegere: "Nu-l mai recunosc", spune unul dintre susținătorii săi fideli.

UPDATE 18.20 Prezență record de 59,39% la ora 17.00 (18.00 ora României)

La ora 17.00, rata de participare era de 59,39%, marcând o creștere clară de 20 de puncte față de alegerile legislative din 2022, a anunțat duminică Ministerul de Interne.

Aceasta este cea mai mare rată de participare la primul tur al alegerilor legislative din 1978, cu excepția alegerilor din 1986, care s-au desfășurat în cadrul sistemului de reprezentare proporțională cu un singur tur.

În primul tur al alegerilor generale din 2017, acesta a fost de 40,75%, iar în 2012, acesta a fost de 48,31%, mai mic decât în 2007 (48,31%) și 2022 (50,51%).

UPDATE 18.05 În urmă cu trei săptămâni, orașul Pontault-Combault, situat la est de Paris, a votat covârșitor pentru partidul de extremă dreapta Adunarea Națională în alegerile europarlamentare, așa că te-ai aștepta să facă la fel și azi, comentează BBC. 

„Oamenii își doresc schimbare aici și sunt motivați să voteze", spune Patrick. „Nu sunt deloc fericiți să nu aibă siguranță pe străzi”, spune el, care nu votează pentru extrema dreaptă, dar se așteaptă ca aceștia să câștige, deși, fără o majoritate absolută, crede că le va fi greu să facă mare lucru.

„Sunt studentă la drept, așa că mă interesează foarte mult dacă președintele nostru este capabil să guverneze cu un alt partid", spune Lou, care votează pentru prima oară, subliniind că nu a văzut încă ca partidele politice să împartă puterea în această țară.

Aici, asta se numește „coabitare” și nu s-a mai întâmplat din 2002.

Un alt alegător, Julien, spune că va vota pentru orice partid în măsura în care acesta are șansa de a ține departe extrema dreaptă.

UPDATE 17.57 Claire, o avocată în vârstă de 29 de ani, care a votat duminică dimineața într-un district din Paris, citată de BBC:

„Este foarte important pentru mine să votez astăzi. Potențiala intrare a extremei drepte în guvern mă sperie foarte tare: pentru mine, aceasta vine împreună cu rasismul și drepturile femeilor în declin. Pentru o țară atât de amestecată și în care eu însumi am dublă cetățenie, este intolerabil ca ei să obțină o majoritate în parlament”.

Liderul partidului Adunarea Națională, cotat pe primul loc, Jordan Bardella, a spus că partidul său are de gând să interzică persoanelor cu dublă cetățenie să acceseze anumite locuri de muncă sensibile în securitate sau apărare.

„De asemenea, sunt germană și este și mai dureros să vezi extrema dreaptă atât de aproape de a prelua puterea în Franța”, dezvăluie Claire.

„Sunt tristă astăzi, chiar dacă încă mai am speranță”, spune ea, adăugând că ceea ce a enervat-o cel mai mult pe parcursul acestei campanii este că ea crede că televiziunea franceză a oferit partidului lui Bardella „mult mai multă vizibilitate”.

UPDATE 17.25 O parte din secțiile de votare se vor închide la ora locală 18:00, la sfârșitul unei lungi zile electorale. În marile orașe, însă vor rămâne deschise până la ora 20.00. Până atunci, legea prevede că nu pot fi publicate estimări sau rezultate, nici măcar parțiale.

Premierul Gabriel Attal, care a condus campania pentru coaliția pro-Emmanuel Macron, ține un discurs de la sediul partidului său, Renaissance. Tabăra lui Macron s-a clasat sistematic pe locul al treilea de-a lungul campaniei fulgerătoare aliniate în spatele formațiunii de extremă dreapta Adunarea Națională și a coaliției nou formate de stânga Noul Front Popular.

Prezența la vot în Franța continentală era de 25,90%, la prânz, în creștere semnificativă față de 18,43% în primul tur al alegerilor legislative din 2022.

Primul deputat din noua legislatură a fost ales în Polinezia

Moerani Frebault, un candidat autonomist de centru-dreapta fără afiliere politică, a câștigat cu 54% din voturi din primul tur, potrivit rezultatelor provizorii publicate duminică de Înaltul Comisariat. Este pentru prima dată când un originar din Insulele Marchize intră în Adunarea Națională.

Moerani Frebault a câștigat prima circumscripție polineziană, devansându-l pe deputatul pro-independență demisionar Tematai Le Gayic (35%). El a depășit cu doar 12 voturi pragul de 25% din alegătorii înregistrați necesar pentru a fi ales în primul tur. Alegerea sa ilustrează succesul candidaților autonomiști - care au prezentat candidați comuni în cele trei circumscripții ale arhipelagului francez din Pacific - în fața independentiștilor, marii perdanți ai acestui prim tur.

În a doua circumscripție, deputata Nicole Sanquer (49%), a devansat un alt deputat pro-independență în exercițiu, Steve Chailloux (42,1%), și se află într-o poziție favorabilă pentru turul al doilea. Deputatul demisionar pro-independență, Mereana Reid Arbelot, a limitat pagubele ajungând la limită pe primul loc în circumscripția 3, cu 42,7% din voturi, în fața soției fostului președinte Gaston Flosse, Pascale Haiti-Flosse (41%). Rezultatul celui de-al doilea tur va fi determinat în mare măsură de transferul de voturi obținut de autonomistul disident Naumi Mihuraa, eliminat cu 11% din voturi.

Aflat la putere de la victoria în alegerile teritoriale din 2023, partidul pro-independență, susținut de Noul Front Popular (NFP), a plătit în mare parte prețul dificultăților sale în îndeplinirea principalului său angajament: scăderea costului vieții. La alegerile legislative din 2022, acesta a câștigat toate cele trei locuri polineziene din legislativul de la Paris. Adunarea Națională (RN), formațiunea de extrema drepata condusă de Marine Le Pen, nu și-a valorificat progresele de la recentele alegeri europene: candidatul său cel mai bine plasat, James Heaux, nu a reușit să atingă 6% în prima circumscripție, în timp ce Tutu Tetuanui, în a doua, a obținut doar 4,7%. RN nu a fost reprezentat în a treia circumscripție.

Rezultate provizorii în Guadelupa și Guiana Franceză

Deputații în exercițiu din grupul centrist Liot și ai Nouluui Front Popular ( de stânga) au ieșit învingători în primul tur al alegerilor legislative desfășurat sâmbătă în Guyana Franceză și în Guadelupa, deși Adunarea Națională( RN) de extrema dreapta a reușit o calificare în turul doi în Guadelupa.

Conform rezultatelor provizorii publicate de prefectura din Guadelupa, niciun candidat al RN nu s-a clasat în fruntea clasamentului în cele patru circumscripții din Guadelupa.

Cu toate acestea, doi dintre candidații săi, Laurent Petit și Rody Tolassy, s-au calificat în turul al doilea în circumscripțiile 2 și 3, cu 17,30% și, respectiv, 25,90% din voturi, mult în urma celor doi deputați ai Noului Front populair, Christian Baptiste (41,33%) și Liot Max Mathiasin (36,21%).

Un candidat al a extremei dreapta va participa la al doilea tur al alegerilor legislative din Martinica, o premieră în arhipelagul Caraibelor

Un candidat al Adunării Naționale (RN) va participa la al doilea tur al alegerilor legislative din Martinica, o premieră în arhipelagul Caraibelor, deși scorul său de mai puțin de 10% din primul tur lasă puține dubii cu privire la rezultat.

Potrivit rezultatelor provizorii publicate duminică de Prefectură, Grégory Roy-Larentry, un asistent medical în vârstă de 32 de ani, a obținut 2 408 voturi, adică 9,88% din voturile exprimate în a patra circumscripție (sud), unde partidul nu a depășit niciodată pragul de 5%.

Deputatul în exercițiu, Jean-Philippe Nilor (Noul Front popular, NFP), s-a clasat pe primul loc cu 63,18 % din voturi, dar nu a reușit să depășească pragul de 25 % pentru a câștiga din primul tur, în special din cauza unei prezențe scăzute la vot (30,54 %).

În Martinica în ansamblu, RN a obținut cele mai bune rezultate în aceste alegeri din 2012.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite