Rezultate alegeri europarlamentare 2024. Belgia riscă să intre în criză politică. Premierul De Croo demisionează după eșecul la europarlamentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rezultatele alegerilor europarlamentare din 2024 arată că liberalii și democrații flamanzi ai preierului Alexander De Croo au obținut 5,7% din voturi, o scădere cu 2,8 puncte procentuale față de rezultatul din 2019.

Alexander De Croo FOTO EPA EFE jpg

Belgia s-a deplasat la dreapta la alegerile de duminică, dar o alunecare extremistă așteptată nu a avut loc. Partidul separatist de extremă-dreapta Vlaams Belang, care a condus sondajele în ultimele luni, a obținut duminică 21% din voturile flamande – dar nu a reușit să-i depășească pe rivalii conservatori flamanzi Noua Alianță Flamandă (N-VA), care a devenit cel mai mare partid din Belgia cu aproximativ 25% din voturile flamanzilor.

Premierul belgian Alexander De Croo, membru al partidului liberal flamand Open Vld, şi-a anunţat duminică demisia după rezultatele slabe obţinute de formaţiunea sa la alegerile federale şi regionale din Belgia.

"Pentru noi a fost o noapte deosebit de dificilă, am pierdut", a declarat emoționat De Croo, care nu şi-a putut opri lacrimile într-o apariţie în care i-a felicitat pe câştigători, partidul naţionalist flamand N-VA şi extrema dreaptă Vlaams Belang, precum şi partidul socialist flamand Vooruit, care a obţinut, de asemenea, rezultate bune.

Reflectând asupra rezultatelor slabe ale partidului liberal flamand, care contrastează cu rezultatele bune obţinute de liberalii francofoni (MR) la Bruxelles şi în Valonia, De Croo a considerat că acesta a fost doar "figura decorativă a acestei campanii".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite