Regiunea separatistă Transnistria declară că are nevoie de mai mult gaz natural rusesc pentru industrie

0
Publicat:

Regiunea separatistă pro-rusă a Republicii Moldova, Transnistria, a declarat că are nevoie de mai mult gaz natural rusesc pentru funcţionarea industriei, în contextul în care aprovizionarea şi costurile apar ca probleme electorale, informează Reuters, citată de Agerpres.

Gazprom. FOTO Shutterstock
Gazprom. FOTO Shutterstock

Anul trecut, Republica Moldova, care a depins mult timp de Rusia pentru gaz, şi-a satisfăcut necesarul de pe pieţele europene, lăsând toate gazele disponibile de la gigantul rus Gazprom regiunii separatiste din estul ţării.

Preşedinta pro-europeană Maia Sandu, care denunţă războiul Rusiei în Ucraina, a evidenţiat trecerea la gazul european drept un element în eforturile sale de a abandona moştenirea sovietică a ţării şi a adera la Uniunea Europeană. Maia Sandu candidează pentru realege într-un scrutin programat spre sfârşitul anului 2024.

„Insuficiente pentru a asigura necesarul de gaze naturale al Transnistriei”

Din cauza războiului lansat de Rusia în Ucraina, în februarie 2022, a fost limitată aprovizionarea zilnică a Gazprom la 5,7 milioane de metri cubi.

„Cantităţile din ultimii doi ani sunt insuficiente pentru a asigura necesarul de gaze naturale al Transnistriei în timpul iernii", a declarat joi ministrul dezvoltării economice din regiune, Serghei Obolonik. Furnizările au satisfăcut cererea din partea gospodăriilor şi a centralei electrice care produce 80% din energia electrică utilizată în zonele controlate de guvern ale Republicii Moldova

Obolonik a spus însă că nu este suficient pentru funcţionarea unei fabrici de ciment şi altei care produce de materiale pentru construcţii.

Declaraţia ministrul dezvoltării economice a coincis cu o dezbatere în partea controlată de guvern a R. Moldova cu privire la beneficiile trecerii de la gazul rusesc la cel european.

Săptămâna aceasta, ministrul Energiei de la Chişinău, Victor Parlicov, a declarat la postul public de televiziune că ţara îşi poate relua aprovizionarea de la Gazprom mai târziu în cursul acestui an, dacă preţul va fi acceptabil.

Parlicov: cumpărarea de gaz în viitor din Rusia depinde de preţ

Parlicov a mai spus că prin cumpărarea de pe pieţele europene în 2023 a economisit 60 de milioane de euro în comparaţie cu achiziţiile de gaze ruseşti. Cumpărarea de gaz în viitor din Rusia, a spus el, depinde de preţ şi astfel de achiziţii nu ar încălca sancţiunile occidentale impuse Rusiei în urma războiului din Ucraina.

R. Moldova ar putea reveni la gazul rusesc în luna mai

Şeful companiei naţionale de gaze Moldovagaz, Vadim Ceban, a mai sugerat că R. Moldova ar putea reveni la gazul rusesc în luna mai, când cererea de gaze va scădea. Însă Veacelsav Platon, un om de afaceri din R. Moldova care locuieşte în Marea Britanie, a declarat săptămâna aceasta că un audit pe care l-a comandat a constatat că ţara a pierdut 70 de milioane de euro plătind furnizorilor europeni preţuri peste nivelul pieţei.

Potrivit experților, R. Moldova şi enclava sa separatistă ar putea împărţi din nou aprovizionarea furnizată de Gazprom. Transnistria nu şi-a plătit aprovizionarea de ani de zile, iar Gazprom nu a căutat să încaseze restanţele.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite