Gazprom datorează Transgaz peste 23 de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rușii de la Gazprom datorează operatorului român de transport al gazelor naturale Transgaz peste 23 de milioane de euro, în baza unui acord încheiat în anul 2020, potrivit unor documente oficiale.

Conductă pe care scrie în rusește Gazprom
Gazprom datorează Transgaz aproape 30 de milioane de euro

La sfârșitul anului 2020 s-a reziliat contractul istoric de transport pe conducta Isaccea – Negru Vodă prin încheierea unui Acord de Încetare a Contractului istoric între SNTGN Transgaz SA și Gazprom Export LLC, care creează cadrul necesar pentru încheierea Acordurilor de Interconectare pentru Punctele de Interconectare Isaccea 2,3 și Negru Vodă/Kardam 2,3, asigurarea accesului liber al terților la rezervarea de capacitate pe conductele de tranzit T2 și T3 și încasarea sumelor rămase de achitat din contractul istoric și creează premisele creșterii gradului de utilizare a infrastructurii de transport al gazelor naturale din România.

Prin încheierea Acordului de încetare a contractului istoric pe conducta de tranzit T3, între SNTGN Transgaz SA și Gazprom Export LLC, se asigură încasarea sumelor rămase de achitat din contractul istoric și se permite rezervarea capacităților de transport pe puncte de intrare/ieșire în/din SNT și pe conductele de transport internațional. Veniturile încasate din transport sunt reglementate conform Ordin ANRE 41/2019 și respectiv Ordin ANRE 34/2014 în funcție de punctele în care se rezervă capacitate, diferența lunară fiind clasificată la venituri asimilate.

Facturile emise conform Acordului de Încetare a contractului începand cu luna octombrie 2022 nu au fost achitate de catre Gazprom Export. La 30 septembrie 2023 soldul creanțelor neachitate de către Gazprom Export a fost de 23.080.131,74 Euro (114.814.423,37 lei), provizionat integral la 30 septembrie 2023”, se arată în documentul citat.

Surse apropiate discuțiilor au declarat ulterior pentru Profit că Transgaz a  a angajat avocați și a lansat proceduri juridice la Curtea de Arbitraj de la Geneva pentru recuperarea debitelor restante.

Transgaz a precizat că „valorile facturate au fost în prealabil verificate și acceptate de reprezentanții Gazprom Export LLC. Facturile emise în perioada decembrie 2020 – septembrie 2022 au fost achitate integral, în interiorul termenului prevăzut în Acord pentru efectuarea plății. Facturile emise de Transgaz S.A. ulterior lunii octombrie nu au mai fost achitate de Gazprom Export LLC sau de firmele din grupul acesteia, fără însă ca aceste facturi să fie contestate”.

Dacă Gazprom refuză să plătească în continuare, suma însă se va mări considerabil, la aproximativ 30 milioane euro: „Suma maximă totală a plăților datorate de Gazprom Export LLC pentru perioada cuprinsă între data de la care nu a mai efectuat plăți și data încetării Acordului, respectiv 31.12.2023, este de 31,6 milioane dolari”, este arătat în raportul trimestrial al Transgaz.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite