„Regina gunoaielor” din Suedia, fostă stripteuză, judecată pentru că a îngropat munți de deșeuri toxice

0
Publicat:

O femeie de afaceri care s-a autointitulat „Regina gunoiului” este judecată în Suedia, fiind acuzată că a depozitat ilegal munți de deșeuri, în cel mai mare caz de infracțiuni împotriva mediului din istoria țării.

 Bella Nilsson a fost manager de club de noapte și stripteuză/ FOTO:Arhiva
Bella Nilsson a fost manager de club de noapte și stripteuză/ FOTO:Arhiva

Bella Nilsson este una dintre cele 11 persoane acuzate de „infracțiuni agravate împotriva mediului”, informează BBC.

Ea a fost director executiv al companiei de gestionare a deșeurilor NMT Think Pink, care este acuzată că a aruncat sau a îngropat 200 000 de tone de deșeuri în 21 de locații între 2015 și 2020. Înainte de a deschide compania de deșeuri, Bella Nilsson a fost manager de club de noapte și stripteuză, potrivit postului TV4.

Avocații Bellei Nilsson, care acum se numește Fariba Vancor, și ai unui alt fost director executiv, Leif-Ivan Karlsson, neagă orice infracțiune.

Intrând în tribunalul districtual Attunda la nord de Stockholm, Nilsson a refuzat să răspundă la întrebările reporterilor.

Procurorii au spus că modul în care compania a gestionat greșit deșeurile a dus la niveluri dăunătoare de substanțe chimice cancerigene, plumb, arsenic și mercur fiind eliberate în aer, sol și apă.

Procesul urmărit îndeaproape de la tribunalul districtual Attunda din Sollentuna, lângă Stockholm, se concentrează pe compania de reciclare Think Pink, fostul ei director executiv Bella Nilsson, care de atunci și-a schimbat numele, și pe fostul ei soț Thomas Nilsson.

Procurorii au acuzat compania că a aruncat și îngropat deșeuri în 21 de locații din Suedia într-un mod care ar putea dăuna sănătății umane și mediului. Toți inculpații neagă acuzațiile.

Procesul este în pregătire de câțiva ani și ar putea dura nouă luni

Cazul este în pregătire de câțiva ani, iar procesul este programat să dureze nouă luni. Nilsson și angajații ei au fost acuzați în decembrie.

Soții Nilsson se confruntă cu acuzații de infracțiuni grave împotriva mediului și infracțiuni economice grave legate de companie. Ceilalți se confruntă cu o combinație de acuzații diferite, inclusiv infracțiuni grave împotriva mediului, infracțiuni economice grave legate de companie, sprijinirea și favorizarea infracțiunilor grave împotriva mediului și infracțiunile împotriva mediului.

Procurorii au spus că NMT Think Pink – care a dat faliment în 2020, când Bella Nilsson a fost arestată – „nu avea nicio intenție sau capacitatea de a gestiona [deșeurile] în conformitate cu legislația de mediu”.

Din 2018-2020, perioada de glorie a companiei, marca Think Pink, care oferă reciclare ieftină și eliminarea deșeurilor, a fost extrem de vizibilă. Nilsson a câștigat premii pentru munca ei ca director executiv.

Afacerea s-a prăbușit în 2020, când proprietarii săi au fost arestați. Compania a fost acuzată că a aruncat cel puțin 200.000 de tone de deșeuri pe teritoriul Suediei.

Anchetatorii poliției, al căror raport are 50.000 de pagini, au descoperit niveluri dăunătoare de arsen, dioxine, zinc, plumb, cupru și produse petroliere. Mai multe gropi de gunoi au luat foc, un incendiu a durat luni de zile.

Marți, el a spus că Think Pink a aruncat gunoaie și a folosit documente falsificate pentru a înșela autoritățile și pentru a obține profituri mari. „Există pretenții pentru daune de 260 de milioane SEK [19 milioane de lire sterline], în principal din partea municipalităților, când acestea au fost forțate să curețe munții de gunoaie”, a spus el pentru postul SVT. „Este excepțional că este la scară largă și că se întâmplă de atât de mult timp în mai multe locuri din țară.”

Potrivit rechizitoriului, care acoperă locații din 15 municipalități diferite, principalii suspecți au fost implicați în transportul a mii de tone de deșeuri de construcții și demolări nesortate, care au fost apoi îngropate, învelite în baloti de plastic și folosite ca material de umplere.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite