Regina Elisabeta a II-a, o viaţă petrecută în slujba britanicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit pe 8 septembrie 2022, la 96 de ani. Devenită regină la doar 25 de ani, Elisabeta și-a petrecut întreaga viaţă în slujba supuşilor săi, participând neobosită la numeroase angajamente oficiale, mereu cu zâmbetul pe buze.

4 regina elisabeta a marii britanii tanara 4 jpg jpeg

Ajunsă la vârsta de 96 de ani şi confruntându-se cu dificultăţi de mobilitate, regina britanică şi-a limitat apariţiile publice şi se deplasează de acum cu ajutorul unui baston. Suverana predă treptat ştafeta fiului ei cel mare, Charles, în vârstă de 73 de ani, deşi continuă să discute cu regularitate cu diverşi diplomaţi în sistem de teleconferinţă şi nu a pierdut nimic din vioiciunea minţii sale, potrivit apropiaţilor ei.

Pe lângă problemele de sănătate, moartea în aprilie 2021 a prinţului Philip, soţul ei timp de şapte decenii, a afectat-o profund pe regina Elisabeta a II-a, care s-a îndrăgostit de el pe când avea 13 ani şi cu care s-a căsătorit la vârsta de 21 de ani.

În Regatul Unit, niciun monarh nu a domnit atât de mult timp. Chipul ei se află peste tot: pe bancnote, timbre şi cutii poştale. Iar popularitatea sa este imensă.

Totuşi, Elizabeth Alexandra Mary, născută în cartierul Mayfair din Londra pe 21 aprilie 1926, nu părea destinată să devină regină.

Prinţesa „Lilibet”, cu bucle blonde şi chip angelic, a crescut într-o anumită nepăsare faţă de ierarhia regală. Dar, la sfârşitul anului 1936, unchiul ei Eduard al VIII-lea a abdicat pentru a se căsători cu Wallis Simpson, o femeie americană care era deja de două ori divorţată. Tatăl lui Elizabeth, un prinţ timid şi afectat de o deficienţă de pronunţie, a devenit atunci regele George al VI-lea al Marii Britanii.

Tânăra prinţesă a fost adusă în austerul Palat Buckingham şi a făcut școală la domiciliu alături de sora ei, Margaret, cu patru ani mai mică.

Dorind să se pregătească pentru viitorul ei rol de regină, a studiat dreptul şi istoria constituţională, învăţând totodată limba franceză.

Spre sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, s-a alăturat armatei de rezervişti, la vârsta de 19 ani, conducând camioane militare.

La 21 de ani, în 1947, s-a căsătorit cu elegantul ofiţer Philip Mountbatten, fiul prinţului Andrei al Greciei, în cadrul unei ceremonii care a făcut să viseze Marea Britanie de după război, o ţară încă marcată de numeroase privaţiuni.

Pe 6 decembrie 1952, în timpul unei vizite în Kenya, a aflat vestea despre moartea bruscă a tatălui ei. S-a întors imediat în Regatul Unit şi a fost încoronată pe 2 iunie 1953.

Devenită la 25 de ani suverana Regatului Unit, Canadei, Australiei, Noii Zeelande, Africii de Sud, Pakistanului şi Ceylonului (actuala Sri Lanka), tânăra regină le-a promis supuşilor ei că va fi „demnă de încrederea lor pentru toată viaţa”.

Pentru a putea fi văzută de spectatori în pofida înălţimii sale (1,63 m), a adoptat ţinute colorate, cu o pălărie asortată cu poşeta, inventând astfel o veritabilă „uniformă” pentru personificarea funcţiei sale.

Principalele date care au marcat domnia reginei Elisabeta a II-a

21 aprilie 1926: Naşterea prinţesei Elisabeta, la Londra.

12 decembrie 1936: Devine moştenitoarea coroanei britanice după accesul neaşteptat al tatălui ei, George al VI-lea, pe tronul ţării.

20 noiembrie 1947: Se căsătoreşte cu Philip Mountbatten, un verişor îndepărtat.

14 noiembrie 1948: Naşterea prinţului Charles. Cuplul regal va avea apoi alţi trei copii: Anne, Andrew şi Edward.

6 februarie 1952: Accede pe tron la vârsta de 25 de ani, după moartea tatălui ei din cauza unui cancer pulmonar la vârsta de 56 de ani. Încoronarea sa are loc la Catedrala Westminster din Londra pe 2 iunie 1953.

1992: Regina evocă într-un discurs un "annus horribilis". Trei dintre copiii ei se despart de partenerii lor de viaţă, iar Castelul Windsor este afectat de un incendiu devastator.

31 august 1997: Suverana este criticată pentru timiditatea reacţiei sale oficiale, în contradicţie cu uriaşa emoţie populară declanşată de moartea prinţesei Diana.

9 septembrie 2015: Doboară recordul de longevitate deţinut de un monarh aflat pe tronul Marii Britanii.

9 aprilie 2021: Moare soţul ei, prinţul Philip, la vârsta de 99 de ani.

6 februarie 2022: Atinge pragul celor 70 de ani de domnie. Acest Jubileu de Platină oferă britanicilor posibilitatea de a participa la patru zile de petreceri şi festivităţi în luna iunie

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite