Regele Albert al II-lea şi-a anunţat abdicarea. De ce părăseşte tronul Belgiei acum?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Abdicarea grăbită a Regelui Albert al II-lea al Belgiei ar putea fi o decizie menită să evite reforma funcţiei regale, înainte de alegerile din 2014, care se poate transforma într-un avantaj important pentru succesorul său, prinţul Philippe. Profesorul de istorie belgian Francis Balace explică principalele scenarii care s-ar putea afla în spatele hotărârii luate de casa regală din Belgia.

Albert al II-lea (79 de ani), monarh al Belgiei de 19 ani, a anunţat în mod oficial miercuri, într-un discurs televizat, că intenţionează să abdice pe 21 iulie, cedându-i tronul fiului său cel mare, prinţul Philippe, relatează AFP.

„Cu seninătate şi încredere, vă anunţ că intenţionez să abdic pe 21 iulie 2013, de Ziua naţională”, a declarat regele Albert, justificând decizia prin vârsta înaintată şi problemele de sănătate. Deşi motivele oficiale sunt mai degrabă de natură obiectivă, mulţi sunt preocupaţi de posibilele explicaţii, mai puţin evidente.

„De ce a ales Albert să abdice acum?” este întrebarea care stăruie pe buzele tuturor. Istoricul Francis Balace susţine că mişcare Regelui Albert ar putea fi mai degrabă dublu motivată.

„În primul rând, se spune că regele este bătrân şi obosit. În al doilea rând, ar trebui ca prinţul Philippe să aibă suficient timp să-şi depună jurământul înainte de vacanţa parlamentară. În cazul în care va aştepta prea mult şi nu va depune jurământul la timp, guvernul va avea suficient timp pentru a elabora reforma funcţiei regale. Ajuns în acest punct, nu ar mai avea loc o negociere pentru diminuarea puterii familiei regale”, spune Balace, sugerând că nu este o situaţie dezirabilă pentru succesorul la tron.

Abdicarea precipitată a regelui ar putea da prinţului Philippe suficient timp să se pregătească înainte de alegerile din 2014. Mai ales, prinţul s-ar putea implica în negocierile privind statutul şi privilegiile regalităţii pentru a călca pe urmele unchiului său Baudouin. Philippe va juca un rol important în formarea viitorului guvern belgian.

„Philippe mai are zece luni (până la alegeri) pentru a se pregăti, pentru a se întâlni cu oamenii. Este mai bine decât nimic, nu-i aşa? Să nu uităm că a fost crescut pentru asta”, a concluzionat Francis Balace.

Alteţa Sa Regală Philippe, duce de Brabant, prinţ al Belgiei (53 de ani), este primul fiu al regelui Albert al Belgiei şi al soţiei sale, Paola. Philippe a fost educat pentru a-i succede unchiului său Baudouin, rege al Belgiei din 1951 până la moartea sa în 1993. Dispariţia timpurie a regelui Baudouin l-a adus pe tronul Belgiei pe fratele său Albert, deoarece Philippe a fost considerat prea tânăr la acea vreme. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite