Reacţii atentat Franţa. Occidentul sub şoc condamnă atacul asupra jurnaliştilor francezi de la „Charlie Hebdo“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Forţe de poliţie şi securitate şi ambulanţe la sediul publicaţiei Charlie Hebdo după atacul terorist FOTO AFP
Forţe de poliţie şi securitate şi ambulanţe la sediul publicaţiei Charlie Hebdo după atacul terorist FOTO AFP

Comisia Europeană, SUA, Germania, Spania şi Marea Britanie au condamnat miercuri cu fermitate atacul armat asupra sediului publicaţiei franceze de satiră Charlie Hebdo la Paris, soldat cu 12 morţi, relatează France Presse.

Reacţii atentat Franţa 

Casă Albă este solidară cu familiile celor care au fost ucişi şi răniţi în acest atac“, a declarat Josh Earnest, purtător de cuvânt al preşedintelui american Barack Obama, citat de postul MSNBC. „ SUA sunt pregătite să colaboreze cu autorităţile franceze pentru a le ajuta să desfăşoare ancheta“, a adăugat Josh Earnest . 

Preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a condamnat la rândul său atacul, „considerându-l un act intolerabil, o barbarie“. „Sunt profund şocat de atacul brutal şi inuman care a lovit sediul Charlie Hebdo. Este un act intolerabil, o barbarie care ne priveşte pe toţi, atât ca fiinţe umane, cât şi ca europeni“, a reacţionat Juncker, citat într-un comunicat. 

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat ferm atacul . „Acesta a fost un act barbar şi un atac intolerabil la adresa libertăţii presei“, potrivit comunicatului de presă al secretarului general al NATO. Stoltenberg a mai menţionat că membrii Alianţei Nord Atlantice — din care face parte şi Franţa — „sunt uniţi în lupta împotriva terorismului“, care „nicicând nu poate fi tolerat sau justificat“. 

Şi Spania a condamnat atacul, „considerându-l un act terorist infam şi laş“. „Am primit cu oroare vestea privind actul terorist infam şi laş comis astăzi asupra sediului săptămânalului francez Charlie Hebdo la Paris“, a precizat guvernul spaniol într-un comunicat. 

Cancelarul german Angela Merkel a condamnat la rândul său atacul, considerându-l un „atentat abominabil“. 

Premierul britanic David Cameron a declarat că atacul este unul „revoltător“ şi şi-a exprimat solidaritatea cu Franţa în lupta împotriva terorismului. „Crimele comise la Paris sunt revoltătoare. Suntem alături de poporul francez în lupta împotriva terorismului şi pentru apărarea libertăţii presei“, a declarat premierul britanic, într-un mesaj difuzat pe Twitter. 

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a denunţat terorismul „sub orice formă“, a afirmat purtatorului de cuvant al Kremlinului, citat de Ria Novosti. 
 

Rusia „condamnă cu fermitate terorismul sub orice formă. Suntem convinşi , la Moscova, că nimic nu poate justifica actele teroriste“, a declarat Dmitri Peskov. 
 

Consiliul cultului musulman (CFCM), instanţa reprezentativă a musulmanilor din Franţa, a condamnat miercuri atentatul sângeros de la sediul săptămânalului Charlie Hebdo soldat cu 12 morţi, pe care l-a calificat drept un „act barbar“, transmite AFP. 

„Acest act de o gravitate extremă este şi un atac contra democraţiei şi libertăţii presei“, afirmă CFCM în numele „musulmanilor din Franţa“, al căror număr estimat este între 3,5 şi 5 milioane de persoane.

Într-un comunicat de presă separat, Uniunea organizaţiilor islamiste din Franţa (UOIF), apropiat de organizaţia Frăţia Musulmană, a condamnat „în maniera cea mai fermă acest atac criminal“.

La rândul său, preşedintele organizaţiei SOS Racisme, Dominique Sopo, s-a declarat „oripilat de acest atac terorist, sângeros şi tragic“.

Congresul Evreiesc European (EJC) a avertizat cu privire la pericolul unui ''val de teroare'' asupra continentului european şi le-a cerut autorităţilor europene să-şi intensifice lupta contra extremiştilor.

„Din nefericire, există începutul unui val de teroare pe străzile Europei“, a spus preşedintele EJC, Moshe Kantor.

„Acesta este un război contra libertăţii de exprimare şi a modului de viaţă european, război soldat deja la uciderea de copii evrei în şcoli şi la omorârea cu sânge rece a unor oameni în timp ce vizitau un muzeu din Bruxelles“, a adăugat Kantor, referindu-se la atacurile de anul trecut de la Toulouse şi Bruxelles. 

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis că „atacarea redacţiei săptămânalului francez Charlie Hebdo reprezintă un act terorist crud şi laş. Îmi exprim compasiunea pentru familiile victimelor precum şi solidaritatea faţă de naţiunea franceză atât de lovită astăzi. Îi asigur pe toţi partenerii României de întregul sprijin în lupta împotriva terorismului şi a extremismului de orice fel. Comunitatea internaţională trebuie să aibă o atitudine fermă în faţa încercărilor teroriste de distrugere a statului de drept, de încălcare a drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti“.

Premierul român Victor Ponta  a afirmat că România este solidară cu Franţa şi condamnă ferm actul de terorism de la Paris, care afectează libertăţile fundamentale ale tuturor cetăţenilor. „Sunt profund şocat de vestea atentatului de la Paris, în care mai multe persoane au fost ucise sau grav rănite. România este solidară cu Franţa şi condamnă ferm actul de terorism care afectează libertăţile fundamentale ale tuturor cetăţenilor. Condoleanţele noastre merg către familiile victimelor şi pentru poporul francez“, a scris Ponta, pe Facebook.

Premierul a postat şi pe Twitter, în limba franceză, un mesaj în care arată că este profund şocat de informaţia privind atentatul de la Paris şi transmite condoleanţe pentru familiile victimelor şi poporul francez.

Sunt profund şocat de informaţia privind atentatul de la Paris. Condoleanţele noastre pentru familiile victimelor şi poporul francez“, a scrie Ponta pe Twitter, în limba franceză.

   

Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu: „Atacul terorist de la Paris este de o laşitate revoltătoare la adresa presei şi a lumii civilizate şi reprezintă un atac la esenţa democraţiei, a valorilor şi libertăţilor fundamentale“. Şeful diplomaţiei române îşi exprimă "profunda indignare" faţă de atac, pe care îl apreciază ca fiind unul fără precedent. "Acest act de o gravitate extremă împotriva reprezentanţilor presei reprezintă un atac la însăşi esenţa democraţiei şi a valorilor şi libertăţilor fundamentale. Condamnăm în cei mai categorici termeni acest act terorist, care reprezintă un atac de o laşitate revoltătoare la adresa presei şi a lumii civilizate. România va continua, alături de partenerii europeni, să sprijine lupta împotriva terorismului sub toate formele sale de manifestare", precizează Aurescu.

Ministrul Afacerilor Externe a adresat un mesaj familiilor victimelor. „Gândurile noastre se îndreaptă către familiile victimelor. Suntem alături de întregul popor francez prieten, greu încercat în aceste momente tragice“, afirmă şeful diplomaţiei române. 

Ministrul Culturii din România, Ionuţ Vulpescu, a precizat că a aflat "cu durere şi revoltă" despre atentatul contra publicaţiei Charlie Hebdo, spunând că "motivaţia religioasă a acestui act oribil şi crud este de neacceptat" şi că "religiile trebuie să fie parte a soluţiilor, nu să genereze noi probleme".

"Am aflat cu durere şi revoltă despre atentatul îndreptat împotriva săptămânalului francez Charlie Hebdo, soldat cu cel puţin doisprezece morţi. Motivaţia religioasă a acestui act oribil şi crud este de neacceptat. Religiile nu pot motiva violenţa, oricare ar fi natura ei. Extremismul, motivat religios sau nu, nu este o soluţie la problemele, reale, ale societăţilor noastre. Religiile trebuie să fie parte a soluţiilor, nu să genereze noi probleme", a scris ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, miercuri, pe pagina sa de Facebook.

El a completat: "Lumea noastră trebuie să rămână liberă, să respecte diversitatea, să privilegieze dialogul între culturi şi religii. Confruntarea nu serveşte nimănui. Sunt alături de familiile victimelor de la sediul săptămânalului francez şi le transmit sincere condoleanţe".

[<a href="//storify.com/julierosu/atentat-terorist-la-paris" target="_blank">View the story "Atentat terorist la Charlie Hebdo în Paris. Cel puţin 10 jurnalişti şi 2 poliţişti au murit" on Storify</a>]

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite