Războiul dus de propaganda Rusiei. EU vs Disinfo: „Kremlinul face o paralelă falsă între Hamas și Ucraina. Dau vina pe Occident“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Propaganda pro-Kremlin nu a lăsat să-i scape ocazia de a mai da o dată vina pe Occident. Astfel, în timp ce comunitatea internațională condamnă atacurile teroriste, în media rusă se vorbește despre o vină a Occidentului și despre arme ucrainene trimise către Hamas.

Războiul din Fâșia Gaza ar fi cauzat de Occident, spune propaganda rusă. FOTO: Profimedia
Războiul din Fâșia Gaza ar fi cauzat de Occident, spune propaganda rusă. FOTO: Profimedia

Sâmbătă dimineața, pe 7 octombrie 2023, Hamas, o grupare islamistă din Palestina desemnată „organizație teroristă“ de UE, SUA și alte țări, a lansat mai multe atacuri împotriva Israelului. Asalturile au dus la moartea a cel puțin 1.200 de oameni, majoritatea civili, și la rănirea altor câteva mii. De asemenea, militanții Hamas au răpit peste 100 de oameni. Per ansamblu, aceste atacuri au fost printre cele mai sângeroase din istoria Israelului.

„În timp ce UE și multe țări din întreaga lume au condamnat imediat incursiunile teroriste, poziția oficială a Rusiei a fost una ambiguă. Mai mult, o serie de oficiali de rang înalt ai Kremlinului au intrat într-o ofensivă informațională și au încercat să dea vina pe Occident pentru această escaladare”, se arată într-o analiză a portalului Comisiei Europene, EU vs Disinfo.

Astfel, Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus al Afacerilor Externe, a numit atacurile sângeroase drept „o consecință directă a eșecului cronic de a respecta rezoluțiile relevante ale ONU și ale Consiliului său de Securitate și a blocării efective de către Occident a activității «cvartetului» de mediatori internaționali pentru Orientul Mijlociu”.

Dimitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului Național de Securitate al Rusiei, a mers și mai departe cu o afirmațiile: „În loc să lucreze activ la o înțelegere între palestinieni și israelieni, idioții ăștia s-au băgat peste noi și îi ajută pe neonaziști cu toată puterea lor, împingând două națiuni apropiate în conflict”.

Comparații cu „naziștii ucraineni”

„În plus, canalele de dezinformare pro-Kremlin nu au ezitat să se folosească în mod cinic de aceste atacuri îngrozitoare pentru a face o paralelă falsă între Hamas și Ucraina. Vladimir Soloviov, una dintre figurile proeminente ale aparatului de propagandă al Kremlinului, a susținut că actele groaznice săvârșite de Hamas seamănă cu modul în care așa-zișii „naziști” ucraineni ar fi maltratat, chipurile, civilii din Mariupol care au sprijinit Rusia și prizonierii de război ruși”, se mai arată în analiza citată.

Astfel, Soloviov a încercat să împuște doi iepuri dintr-un foc. Mai întâi, a reiterat unul dintre principalele pretexte folosite de Rusia pentru lansarea invaziei la scară largă în Ucraina, în februarie 2022. Apoi, a încercat să abată vina pentru consecințele invaziei, inclusiv pentru crimele de război, de la Rusia către Ucraina.

Human Rights Watch, un ONG internațional consacrat, dar și multe alte organizații au adunat dovezi incontestabile ale crimelor de război comise de Rusia.

Dar „60 de minute”’, o infamă emisiune de propagandă controlată de Kremlin, a făcut o altă paralelă falsă, susținând că israelienii bombardează fără discriminare Gaza, în timp ce forțele armate ruse lovesc numai ținte militare în Ucraina. Există ample dovezi că forțele armate ruse au bombardat ținte civile, au torturat soldați ucraineni și au maltratat civili.

Arme NATO la Hamas

Mașinăria de știri false a Kremlinului mai susține că armamentul NATO pentru Ucraina ajunge în mâini greșite, fie că este vorba de piețele negre, de revoltele de la Paris sau pentru a fi folosit de teroriștii Hamas.

„Cea mai recentă iterație a acestei narațiuni false pro-Kremlin a apărut la scurt timp după atacul terorist împotriva cetățenilor suedezi de la Bruxelles care a avut loc pe 16 octombrie 2023. De această dată, narațiunea a asociat arma folosită de atacator cu NATO și SUA. Un număr de conturi au introdus ușoare variații ale acestei narațiuni pe X (fostul Twitter) în engleză, arabă, cehă, portugheză și rusă”, se mai arată în analiză.

Specialiștii europeni mai susțin că crearea de conexiuni între un act oribil și o organizație Occidentală este o specialitate a dezinformării rusești.

„Realizarea unei conexiuni subconștiente, sau o afiliere, între un act oribil și o persoană sau o organizație, este un truc vechi din trusa de instrumente a manipulatorilor pe care actorii pro-Kremlin și alți adversari din acest spațiu nu se sfiesc să-l folosească, indiferent de cât de josnic este”, concluzionează specialiștii europeni.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite