Războiul din Ucraina se află într-un punct de cotitură periculos - Analiză CNN

0

În ciuda gestionării dezastruoase continue de care Rusia a dat dovadă în războiul din Ucraina, abia acum se poate apropia cel mai periculos moment al conflictului, se arată într-o analiză realizată de CNN.

Oficialii ruși vor ca utilizarea armelor nucleare să fie considerată o posibilitateFOTO Shutterstock
Oficialii ruși vor ca utilizarea armelor nucleare să fie considerată o posibilitateFOTO Shutterstock

Șăptămâna aceasta, Kremlinul ar putea declara că în urma referendumurilor „false” din cele patru regiuni parțial ocupate ale Ucrainei s-a decis asimilarea lor rapidă, Moscova numindu-le teritoriu rus.

Referendumurile sunt ilegale conform dreptului internațional, iar Ucraina, Statele Unite și restul statelor membre NATO au precizat deja că această mișcare nu va avea statut juridic și va duce la sancțiuni.

Rusia ar putea totuși folosi momentul pentru a spori amenințărie, după cum a declarat chiar ministrul rus de externe Serghei Lavrov, în weekend: că Moscova își rezervă dreptul de a „proteja pe deplin” zonele care au devenit oficial teritoriul ei.

Vladimir Putin a avertizat săptămâna trecută că Rusia va „utiliza toate sistemele de arme disponibile” dacă va fi nevoie – ca răspuns la amenințările nucleare inexistente ale NATO, potrivit sursei citate.

Iar oficialii ruși vor ca utilizarea armelor nucleare să fie considerată o posibilitate reală și, așa cum a spus Putin, „nu o cacealma”.

Președintele american Joe Biden și oficialii cabinetului său au trimis în mod public mesaje de descurajare și penru a-și pregăti și asigura aliații.

Conform sursei citate, ne aflăm în fața unei Rusii care vrea să proiecteze o imagine nebună gata să piardă totul – dacă să fie înfrântă în acest război. Acesta este un moment de cotitură pentru Vladimir Putin, care nu are la dispoziție nici o rampă de ieșire „blândă”.

Haosul mobilizării

Mobilizarea parțială a civililor ruși a fost și ea dezastruoasă: bogații fug, iar săracii, care reprezintă cea mai mare categorie, nu au de ales decât să meargă pe front.

Puști ruginite, autobuze pline de recruți în stare de ebrietate, care nu se știe cum vor fi aprovizionați și echipați ținând cont și că sunt neantrenați și probabil nedoritori de a fi în prima linie, în condițiile în care Moscova nu și-a putut echipa în mod adecvat forțele din Ucraina în ultimele șase luni.

Haosul mobilizării îi are deja și moguli de propagandă ai Kremlinului, precum Margarita Simonian, redactorul-șef al rețelei Russia Today finanțate de Kremlin. Ei susțin că oficialii locali prea zeloși sunt de vină pentru erorile de recrutare, dar, sub toate acestea, războiul și urmărirea lui îngrozitoare au condus Rusia aici.

Totuși elita de la Moscova pare să recunoască că pentru catastrofa mobilizării de vină este chiar conducătorul însuși. Toate acestea îl lasă pe Putin mult mai slab decât cum arăta atunci când tocmai pierdea războiul. El se confruntă acum și cu o disidență internă care este probabil fără precedent. Poziția lui depinde de putere, iar asta îi lipsește acum, aproape complet. Mobilizarea forțată a bărbaților în vârstă și a tinerilor care nu doresc să lupte este puțin probabil să schimbe situația pe câmpul de luptă, unde moralul ucrainean este vertiginos și echipamentul lor se îmbunătățește încet.

Opțiunile lui Vladimir Putin

Analiza CNN arată că shimbarea nu va veni de la cercul interior al lui Putin, deoarece toți sunt acoperiți de același sânge al acestui război. Putin nu are un succesor evident, iar oricine ar putea veni în locul lui ar putea încerca să-și demonstreze curajul cu un exercițiu și mai nesăbuit decât invazia inițială a Ucrainei.

Așa că acest Putin care pierde, dar care nu își poate permite acest lucru, ar putea apela la alte instrumente pentru a inversa această poziție dezastruoasă, conform sursei citate.

Avioanele strategice ar putea bombarda anumite părți ale Ucrainei, deși și așa multe dintre  orașele sale sunt deja distruse. S-ar putea, de asemenea, să apeleze la arme chimice sau biologice, deși sunt prea aproape de propria lor graniță și ar provoca și un răspuns internațional intens.

Și apoi există opțiunea nucleară – o opțiune ce cândva părea de neconceput, dar și asta vine cu riscuri pentru Putin, dincolo de probabilitatea unor represalii militare NATO. Pe de altă parte s-ar putea chiar să-și facă griji că nu vor fi fi capabili să efectueze o lovitură nucleară tactică precisă, limitată și eficientă.

Putin însuși ar putea să-și facă griji și că „lanțul de comandă” nu va respecta un ordin de lansare a unei arme nucleare. 

Cu toate acestea, în zilele următoare, Moscova va avea tot mai multe pretenții de suveranitate. Acesta este un moment de victorie sau pierdere pentru Vladimir Putin care nu vede un viitor în care să piardă.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite