Războiul cibernetic Rusia-Ucraina. Moscova se pregătește de un război cibernetic global

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia este un precedent global al criminalității cibernetice: a lansat deja un program de ofensivă cibernetică de stat și de fapt antrenează hackeri pentru a distruge facilități importante din Ucraina. Dar Kievul își pune în aplicare propria ofensivă cibernetică.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Rusia lucrează atât singură, cât și împreună cu parteneri la dezvoltarea de capabilități cibernetice ofensive îndreptate spre Ucraina, dar și spre restul lumii.

Dar nici Ucraina nu a stat cu mâinile în sân și a dezvoltat o ofensivă cibernetică împotriva vecinului care a invadat-o.

Printre cele mai mari realizări recente se numără blocarea furnizării de componente pentru lotul de rachete rusești „Shaheed” și de croazieră. Detaliile au fost dezvăluite de șeful Departamentului de Securitate Cibernetică al SBU, Ilya Vityuk, în emisiunea teletonului. El a amintit că în lista operațiunilor speciale ucrainene, cele mai valoroase sunt articolele de informații.

Acest tip de informații oferă un avantaj forțelor noastre. Lucrurile de care suntem cel mai mândri, dar nu putem spune... Shahedam este unul dintre exemple. Lucrăm foarte serios pentru a opri lanțul de aprovizionare cu piese folosite în producția de arme către Federația Rusă. În 2018, am reușit să oprim furnizarea de motoare pentru 1.600 Shahed, precum și a 4.000 de microcircuite pentru rachetele de croazieră rusești. Acesta este doar unul dintre exemple", a spus Vityuk.

În același timp, el și-a amintit un alt episod rușinos pentru partea rusă: se dovedește că, în cadrul unor atacuri cibernetice, ucrainenii au reușit să spargă de la distanță programul ce controlează pompele de petrol de la puțuri. Adică să blocheze „cash flow-ul” lui Putin. „Au stabilit un anumit număr de evoluții, iar asta a dus la accidente”, a explicat funcționarul public.

El a subliniat că acum multe operațiuni ale Forțelor Armate ale Ucrainei au o componentă cibernetică, a cărei importanță este greu de estimat. Acest război a început acum zece ani, dar acum a atins proporții fără precedent. „Acesta este într-adevăr primul război cibernetic din lume”, a subliniat Vytyuk.

Totodată, el a explicat ce fel de evoluție au realizat specialiștii ucraineni în această perioadă dificilă. "Voi spune asta, suntem atacați în fiecare zi. Anul trecut, în 2023, SBU a procesat 4.500 de atacuri cibernetice - aceasta este o medie de 10-15 incidente cibernetice pe zi. Această cifră este aproximativ similară cu cele din 2022 și din 2021. Înainte de începerea invaziei la scară largă, au existat (atacuri cibernetice ), dar numărul lor era de circa 1.400 pe an. Adică am experimentat o creștere de trei ori", a spus Vityuk.

În același timp, Ucraina a învățat să neutralizeze amenințările relevante în stadiile inițiale, deși trebuie înțeles că protejarea a absolut tot, cu așa-numitul „gard cibernetic” este o sarcină nerealistă, a subliniat el.

Prevenirea daunelor în lumea reală

Vityuk a reamintit că în spatele fiecărui atac cibernetic respins există o prevenire a daunelor reale aduse statului și oamenilor. „Voi da un exemplu: au spart computerul și mesageria unui militar, au aflat exact ora și locul efectuării unei acțiuni de bombardament - apoi a sosit zborul, dar zeci și sute de potențiale victime, circa două sute, au fost salvate”, a spus șeful Departamentului. de Securitate Cibernetică a SBU.

Vityuk a comentat, de asemenea, întreruperea pe scară largă a activității operatorului „Kyivstar”, când aproximativ 20 de milioane de abonați au rămas fără conexiune. Principalul pericol al incidentului a fost acela că ucrainenii din unele regiuni nu puteau auzi când era o alarmă. "Vreau să spun că, dacă nu exista nicio comunicare în Kyivstar pentru încă o săptămână sau cam asa ceva, exista un risc foarte mare ca și alți operatori să eșueze. Pentru că nu erau pregătiți pentru o astfel de încărcare", a explicat el.

În același timp, SBU știe că Rusia a lansat un program de ofensivă cibernetică de stat și că se pregătește să atace întreaga lume.

Ce înseamnă asta? Ei predau studenților instituțiilor de învățământ superior discipline ciber-ofensive, de fapt predau hacking... Ei îi învață cum să distrugă facilități energetice, facilități logistice, facilități de susținere a vieții. Nu există așa ceva nicăieri în lume. ... De fapt, astăzi Rusia pregătește criminali... Rusia se pregătește pentru un război cibernetic global... Se pregătește să atace întreaga lume”, a avertizat Vityuk.

Serverul special de comunicații al Ministerului Apărării s-a defectat în Rusia

Vorbind succesul profesioniștilor cibernetici ucraineni, merită amintit un alt episod elocvent: când serverul de comunicații speciale al Ministerului Apărării a căzut în Rusia. S-a întâmplat pe 30 ianuarie 2024.

Și nu a fost vorba doar despre un atac cibernetic, ci și despre înșelarea vigilenței serviciului special rusesc FSB și neutralizarea completă a software-ului acestuia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite