Război în Ucraina. Rusia a închis partea de nord-vest a Mării Negre pentru navigaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marea Neagr[
Marea Neagr[

Serviciul ucrainean al poliţiei de frontieră a anunţat sâmbătă că Rusia a închis partea de nord-vest a Mării Negre pentru navigaţie, transmite Reuters.

''Prezenţa navelor şi a ambarcaţiunilor în această zonă va fi considerată ca o ameninţare teroristă'', a precizat acesta într-un comunicat.

Vineri, Ucraina a anunţat că Rusia a lovit două nave comerciale în apropiere de portul ucrainean Odesa din sudul ţării, la o zi după ce Rusia a început o invazie la scară largă în Ucraina.

Preşedintele Ucraineni Volodimir Zelenski susţine că Turcia va interzice tranzitul navelor de război ruseşti prin strâmtorile Dardanele şi Bosfor, care leagă Marea Neagră de Mediterana.

Într-un tweet, Zelenski a spus că Ankara a promis sprijin militar şi umanitar pentru Ucraina .

Joi, 13 soldaţi ucraineni au fost ucişi pe mica insula stâncoasă a şerpilor din Marea Neagră, când a fost bombardată cu vaporul şi aerul .

Turcia a spus că încă nu a luat o decizie privind închiderea strâmtorilor sale dintre Mediterană şi Marea Neagră pentru marina militară rusă ruse – în ciuda unei afirmaţii anterioare a preşedintelui ucrainean, Volodimyr Zelenski.

Este prima clarificare oficială de când Zelenski a declarat sâmbătă că Turcia a fost de acord să închidă căile navigabile pentru navele de război – ceea ce ar fi fost o mare binefacere defensivă pentru Ucraina .

Potrivit Reuters, un oficial turc a declarat că „nu a luat decizia de a închide strâmtorile navelor ruseşti”.

Dacă s-ar întâmpla, o închidere ar încălca o convenţie pentru statele de la Marea Neagră conform căreia navele de război au voie să se întoarcă în port în timpul războiului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite