Românii din Ucraina, cu arma în mână. „Foarte greu e la Odesa, e cumplit. Unii nu mai pot să plece la momentul ăsta“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Război Ucraina - ziua 3 - Kiev - 26 feb 2022 / FOTO EPA-EFE
Război Ucraina - ziua 3 - Kiev - 26 feb 2022 / FOTO EPA-EFE

O profesoară din Olt a reuşit, în ultimii cinci ani, să aducă laolaltă zeci de români care trăiesc peste graniţe şi sunt cetăţeni ai ţărilor vecine. Cu toţii astăzi aşteaptă cu înfrigurare veşti de la fraţii din Ucraina. „Un partener de proiect este cu arma în mână, apără aeroportul“, spune profesoara.

Proiectul educaţional „Românii de lângă noi“, iniţiat de prof. Dalia Cîrstea, din Slatina, judeţul Olt, i-a adus de-a lungul ultimilor cinci ani alături, în acţiuni de suflet, pe zeci de români care trăiesc în ţările vecine. S-au cunoscut, au desfăşurat, adulţi şi copii, acţiuni împreună, au legat prietenii, dar astăzi sunt o comunitate care suferă pentru fraţii din Ucraina.

Profesoara Dalia Cîrstea a povestit, pentru „Adevărul“, cu câtă emoţie se aşteaptă veştile din Ucraina. „Ţinem legătura, bineînţeles. E de groază, de groază! Cei care sunt mai aproape de graniţă încă nu au plecat, dar sunt, aşa, cu bagajele la uşă. Cei care sunt mai departe, spre Herţa, au mai plecat dintre ei. Mulţi sunt cazaţi la prieteni, în Botoşani, Suceava, Bacău, Iaşi. Deocamdată sunt în stand-by, nu ştiu ce vor face. Bărbaţii sunt la război… Unul din partenerii mei de proiect este la pază, la un aeroport… Greu!“, a dezvăluit cu emoţie profesoara. 

Pe grupul prietenilor din proiectul „Românii de lângă noi“ se postează veşti, se caută soluţii la diversele probleme care apar, se trimit încurajări celor aflaţi în pericol. 

Cei din afara zonei de conflict încă pot fi contactaţi telefonic şi pe reţelele sociale, însă sunt zone din care deja veştile vin din ce în ce mai greu.

„Sunt foarte mulţi militari ruşi pe drumurile de acces“

„Au access la reţelele sociale. Pe messenger  şi pe what’s app vorbim, am un grup al proiectului şi acolo tot scriem ştiri de peste tot. Foarte greu este la Odessa, e cumplit, nici semnalul de la telefon nu e grozav, sunt băgaţi prin pivniţe, prin… Problema este acolo că unii nu mai pot să plece la momentul ăsta. Nu mai poţi să ieşi, pe de o parte, iar pe de altă parte sunt foarte mulţi militari ruşi care opresc, se aşează pe drumurile de acces şi oamenii nu mai pot să treacă pe acolo. Practic îi opresc să treacă către graniţă. Nu-i agresează, dar…“, a dezvăluit Dalia Cîrstea.

român din ucraina inrolat voluntar - sursa foto dalia cîrstea

„Partenerul nostru de proiect pentru Ucraina. Azi, cu arma în mână apără Cernăuţiul“, a explicat prof. Dalia Cîrstea FOTO: arhiva Dalia Cîrstea

Bărbaţii de origine română din Ucraina s-au înrolat, mulţi, voluntar, deşi ar fi putut să plece din ţară, pentru că au şi documente româneşti. „Când am vorbit cu ei le-am spus să treacă în România, să vină la mine. El (n. red. - românul care astăzi este într-un post de pază la aeroportul din Cernăuţi) mi-a spus – «nu pot să fac asta! Limba română este patria mea, dar pământul eu nu pot să-l las, să nu-l apăr!». Nu se gândesc să plece pentru totdeauna. Mulţi dintre ei au dublă cetăţenie, mai toţi prietenii mei din proiect, de-a lungul celor cinci ani, şi-au luat cetăţenie română, au buletine româneşti, ei ar fi putut să treacă graniţa cu buletinul fără nicio problemă, ar fi putut pleca. Şi acum, cei care au buletine româneşti, ar putea pleca. Dar n-au vrut. Bine, unii au plecat, dar bărbaţii nu“, a mai spus prof. Cîrstea.

parteneri proiect românii de lângă noi - sursa foto dalia cîrstea

„În vreme de pace! 30 august 2021, Serbia, cu partenerii de proiect Ziva Momirovic - Serbia (stânga), Angela Ojog - Republica Moldova, Dalia Cîrstea - România şi Adrian Medvedi - Ucraina“ FOTO: arhiva personală Dalia Cîrstea

Românii din Bucovina de Nord nu s-au confruntat deocamdată cu bombardamente, însă încordarea este maximă. „Ei sunt în alertă maximă şi în situaţie de urgenţă, dar nu au fost efectiv bombardaţi. Ei îşi apără oraşul, îşi apără aeroportul. Să dea Bunul Dumnezeu să se oprească măcar aici!“, speră profesoara.

Ajutor pentru refugiaţi

Pentru că nevoia de ajutor pentru oamenii care fug din calea războiului este din ce în ce mai mare, prof. Dalia Cîrstea a iniţiat şi în judeţul Olt o campanie de ajutorare. Dincolo de disponibilitatea de a le oferi găzduire celor care acceptă să vină într-o zonă aflată la sute de kilometri de Ucraina, profesorii din Olt strâng şi bunuri de care în aceste zile este mare nevoie.

„Vom strânge produse, am luat legătura cu mai multe ONG-uri, mi-au dat o listă cu ce e nevoie – lapte praf, pamperşi, şerveţele umede, uscate, prosoape, pasta de dinţi… După ce reuşim să strângem probabil că o să mă duc în vamă să le duc“, a mai spus profesoara.

Vă recomandăm să citiţi şi:

România va suspenda dreptul de survol şi de aterizare pe teritoriul său pentru aeronavele companiilor ruseşti VIDEO

Psihiatru, despre războiul din Ucraina: Zelenski e perfect în rolul bărbatului obişnuit - când obosit, când nebărbierit

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite