Război în Ucraina. Mai multe state cer cetăţenilor lor să părăsească Transnistria. Ruşii au lansat rachete de pe submarine din Marea Neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Harkov / FOTO EPA-EFE
Harkov / FOTO EPA-EFE

Potrivit locuitorilor din Vasylivka, numărul militarilor ruşi a crescut semnificativ în oraş. Aceştia sunt staţionaţi în zone rezidenţiale pentru a se ascunde în spatele civililor şi a-i folosi ca scuturi umane.

GALERIE FOTO


UPDATE 23.50 Astăzi, 14 atacuri inamice au fost respinse cu succes în Donbass. Un avion şi 7 UAV au fost doborâte. Acest lucru a fost raportat de centrul de presă al Cartierului General al Operaţiunilor Forţelor Comunale.

„Apărătorii ucraineni au distrus 11 tancuri, 7 sisteme de artilerie, 27 de unităţi de vehicule blindate, un vehicul blindat de luptă şi 14 vehicule inamice”, se arată în comunicat.

De asemenea, se remarcă faptul că unităţile de apărare aeriană au doborât un avion şi 7 vehicule aeriene fără pilot (drone) inamice pe cerul Donbasului ucrainean.

UPDATE 22.47 În Melitopol, ocupanţii plănuiesc să pună în circulaţie rubla, de la 1 mai. Acest lucru este menţionat în rezumatul administraţiei militare regionale din Zaporojie de la ora 22:00.

„În Melitopol, ocupanţii vor să pună ruble în circulaţie de la 1 mai. Pentru a-şi implementa planul, au adunat foşti angajaţi ai sistemului bancar care au devenit colaboratori”, se arată în comunicat.

Se observă că invadatorii ruşi plănuiesc să-i trimită la Rostov-pe-Don pentru a studia, iar apoi pe baza „Bancii de Economii” ucrainene să lanseze operaţiunile „Sberbank a Rusiei”.

"Toţi cei care sprijină Rusia în această perioadă susţin războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Şi pe fiecare dintre ei îi aşteaptă o răzbunare corectă. La urma urmei, vom câştiga în orice circumstanţe", a spus OVA.

UPDATE 21.35 Senatul canadian a votat în unanimitate recunoaşterea acţiunilor armatei ruse ca un act de genocid împotriva poporului ucrainean. Acest lucru a fost anunţat de preşedintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanchuk, pe Facebook. El a mulţumit Senatului pentru această decizie.

"Senatul Canadei a adoptat în unanimitate o rezoluţie identică cu rezoluţia Camerei Comunelor a Canadei. Simţim sprijinul puternic al Canadei şi împreună ne îndreptăm către victorie", a spus Stefanchuk.

Pe 27 aprilie, Camera Comunelor a Parlamentului canadian a recunoscut acţiunile armatei ruse în Ucraina drept genocid. Parlamentarii canadieni spun că există „suficiente dovezi ale crimelor de război sistematice şi masive împotriva umanităţii” comise de Moscova. În declaraţia Camerei Comunelor s-a spus că crimele de război ale Rusiei includ atrocităţi în masă, uciderea de civili în Ucraina, profanarea cadavrelor, îndepărtarea forţată a copiilor ucraineni, tortura şi violul.

La începutul acestei luni, premierul Justin Trudeau a spus că este „absolut corect” că tot mai mulţi oameni au numit acţiunile Rusiei în Ucraina genocid, susţinând acuzaţiile făcute de preşedintele american Joe Biden.

UPDATE 21.20 Germania ia în considerare trimiterea de obuziere cu rază lungă de acţiune în Ucraina, a declarat vineri o sursă de securitate pentru Reuters, confirmând un raport publicat de ziarul Welt am Sonntag la doar câteva zile după ce Berlinul a decis pentru prima dată să furnizeze arme grele Kievului.

UPDATE 21.09 Autorităţile din capitala Ucrainei, Kiev, au îndemnat oamenii să nu-şi mai folosească maşinile pentru a economisi combustibil pentru armată, relatează CNN.

"Kieveni, dacă v-aţi întors în capitală, vă rugăm să folosiţi transportul public dacă este posibil. Cei care se află în locuri sigure [în afara Kievului], vă rugăm să aşteptaţi înainte de a vă întoarce", a declarat Mykola Povoroznyk, adjunctul şefului Administraţiei de Stat a oraşului Kiev, adăugând că autorităţile ţin cont şi de nevoile armatei şi apărătorilor ucraineni.

UPDATE 20.55 Ofensiva rusă în Donbas, care progresează "lent şi inegal" din cauza rezistenţei ucrainene, este în întârziere faţă de calendarul prevăzut, a declarat vineri un oficial cu rang înalt al Pentagonului, citat de  AFP.

"Au întârziat cel puţin cu câteva zile. Ruşii sunt departe de a face joncţiunea” între trupele intrate în regiunea Harkov (est), la nord de Donbas, şi cele venite din sudul ţării, unul dintre obiectivele armatei ruse pentru a ataca din două părţi forţele ucrainene desfăşurate pe linia frontului în jurul zonelor separatiste Doneţk şi Lugansk, a declarat oficialul sub protecţia anonimatului.

UPDATE 20.37 Uniunea Europeană ar putea să aprobe un embargo treptat asupra petrolului rusesc de săptămâna viitoare, potrivit oficialilor UE, relatează The Guardian.

UPDATE 19.52 Peste 600 de persoane au fost rănite în bombardamentele ruseşti care au vizat, miercuri seara, spitalul improvizat din cadrul oţelăriei asediate Azovstal, a precizat primarul Mariupolului, Vadim Boicenko, relatează CNN.

”Ştiţi deja că au aruncat bombe asupra spitalului, bombe aeriene au distrus spitalul şi acest lucru este un semn de crimă de război, pentru că numărul răniţilor era înainte de 170, iar în prezent este peste 600”, a declarat primarul Vadm Boicenko pentru televiziunea ucraineană.

Oţelăria Azovstal din Mariupol a fost puternic bombardată miercuri seara, potrivit mai multor surse din presă.

Boicenko a mai afirmat că ruşii au înfiinţat patru centre de ”filtrare” în oraş unde sunt controlaţi cei care vor să fie evacuaţi.

”Dacă cineva pleacă din oraş şi are, într-un fel sau altul, legătură cu serviciul public, cu serviciul municipal, primeşte vestea tristă că merge la închisoare. Acolo sunt deţinuţi şi torturaţi”, a mai spus el.

Boicenko a adăugat că unele familii care doreau să plece pe teritoriul ucrainean au fost forţate să meargă în zonele controlate de ruşi.

Putin nu are încredere în Măcelarul din Alep. L-a trimis pe celebrul general Gherasimov să comande personal ofensiva în estul Ucrainei

UPDATE 18.00 În zonele ocupate ale regiunii Herson, ocupanţii ruşi „impun fermierilor locali o nouă formă de iobăgie”, consideră politologul Serghei Danilov, expert la Centrul de studii privind Orientul Apropiat, într-o postare pe facebook, preluată de agenţia UNIAN.

Expertul afirmă că în raionul Chaplin din această regiune militarii ruşi îi silesc pe fermieri să sape tranşee şi fortificaţii folosind tehnica lor agricolă. Publicaţia de la Chişinău citează mărturii ale ucrainenilor care spun că „după ce au cucerit satul, ruşii i-au adunat pe toţi sătenii, i-au înregistrat şi i-au prevenit că toţi trebuie să rămână pe loc. «Dacă la apel lipseşte unul, îl vom împuşca pe unul dintre voi, dacă lipsesc doi – vom împuşca doi ş.a.m.d.», i-au avertizat ruşii.

UPDATE 17.05 Avioanele de luptă NATO staţionate în jurul Mării Baltice şi Negre au interceptat de mai multe ori în ultimele patru zile avioanele ruseşti în apropierea spaţiului aerian al Alianţei, arată un comunicat NATO.

Radarele NATO au identificat un număr de aeronave neidentificate deasupra Mării Baltice şi Negre începând de marţi, 26 aprilie.

În regiunea Mării Negre, mai multe avioane NATO din România, Marea Britanie şi alte state au fost ridicate de la sol pentru interceptarea avioanelor ruseşti.

UPDATE 16.00 Kremlinul a afirmat vineri că propunerea preşedintelui SUA, Joe Biden, de a le permite autorităţilor americane să confişte active ruseşti şi să folosească fondurile astfel obţinute pentru a sprijini Ucraina ar reprezenta o expropriere ilegală, transmite Reuters.

UPDATE 15.25 Oficialii ucraineni au anunţat că un oraş de lângă Harkov a fost recucerit de la ruşi, potrivit CNN. Este vorba despre Ruska Lozova, o aşezare importantă din punct de vedere strategic, aflată pe autostrada Harkov-Belgorod. Din această suburbie, în timpul ocupaţiei, ruşii ar fi tras asupra cartierelor rezidenţiale din Harkov.

UPDATE 14.45 Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a avertizat că Putin ar putea încerca să „mobilizeze” poporul rus printr-o ofensivă globală împotriva „naziştilor”, deoarece invazia sa în Ucraina a „eşuat”.

Preşedintele rus Vladimir Putin ar putea declara cel de-al treilea război mondial în doar două zile, potrivit secretarului britanic al apărării.

UPDATE 13.41 Marea Britanie va desfăşura o echipă de experţi în crime de război cu scopul de a sprijini Ucraina în investigaţiile asupra atrocităţilor ruse, potrivit unui comunicat publicat de minister, vineri.

Echipa de specialişti va asista guvernul ucrainean în adunarea probelor şi urmărirea penală pentru crime de război şi va include experţi în violenţa sexuală din zona de conflicte.

Ei vor ajunge în Polonia la începutul lunii mai şi se vor întâlni cu parteneri internaţionali, ONG-uri, refugiaţi şi guvernul ucrainean ca să ofere asistenţa necesară.

Anunţul Ministerului britanic de Externe vine în contextul în care Liz Truss vizitează, vineri, Curtea Penală Internaţională de la Haga, pentru a discuta cu preşedintele instanţei judecătoreşti, judecătorul Piotr Hofmanski, şi pentru a reafirma sprijinul deplin al Regatului Unit în vederea investigării şi urmăririi penale a cazurl crimelor de război şi a utilizării violenţei sexuale, nu doar în conflictul din Ucraina, ci în întreaga lume.

”Rusia a dovedit barbarie în Ucraina şi a comis atrocităţi josnice, inclusiv împotriva femeilor. Expertiza britanică va ajuta la descoperirea adevărului şi va cere regimului lui Putin să răspundă pentru acţiunile sale. Se va face dreptate”, a afirmat Truss.

UPDATE 12.30 Trupele ruse au cerut ucrainenilor din unele localităţi ocupate să renunţe la folosirea monedei naţionale grivna şi să plătească în ruble, conform administraţiei militare regionale din Zaporojie.

În două sate ucrainene de lângă oraşul Melitopol, ocupanţii ruşi le-au transmis oamenilor de afaceri locali că pot să-şi deschidă magazinele, cafenelele şi alte centre de alimentaţie şi petrecere a timpului liber, însă dacă îndeplinesc mai multe condiţii: să renunţe la produsele autohtone, să vândă produse fabricate în Crimeea ocupată şi să înceapă să introducă o "zonă pentru ruble", a mai anunţat administraţia militară regională într-un comunicat de presă.

Un număr semnificativ de locuitori din această regiune refuză să coopereze cu invadatorii ruşi, potrivit sursei citate.

UPDATE 12.08 Ministerul rus al Apărării a anunţat, vineri, că forţele sale au distrus instalaţiile de producţie ale unei fabrici de rachete din capitala ucraineană Kiev, utilizând rachete cu rază lungă de acţiune de înaltă precizie, relatează Reuters.

”Forţele armate ale Federaţiei Ruse continuă operaţiunea militară specială în Ucraina”, a precizat Ministerul rus al Apărării.

”Armele aeriene de înaltă precizie cu rază lungă de acţiune au distrus instalaţiile de producţie ale întreprinderii producătoare de rachete şi din industria spaţială Artem din oraşul Kiev”, se mai menţionează în comunicatul ministerului rus.

Rusia a atacat capitala ucraineană Kiev în timpul vizitei secretarului general al ONU, Antonio Guterres.

Potrivit preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, "cinci rachete" au fost trase asupra Kievului, relatează The Guardian.

”Acest lucru spune multe despre adevărata atitudine a Rusiei faţă de instituţiile internaţionale, despre eforturile liderilor ruşi de a umili ONU şi tot ceea ce reprezintă organizaţia. Prin urmare, necesită un răspuns puternic”, a subliniat Zelenski.

Atacurile au provocat un răspuns furios din partea guvernului Ucrainei, ministrul de Externe Dmitro Kuleba denunţând atacurile drept ”un act odios de barbarie” care a demonstrat ”atitudinea Rusiei faţă de Ucraina, Europa şi lume”.

Un cadavru a fost recuperat în urma atacului rusesc de joi cu rachete asupra Kievului, potrivit primarului capitalei, Vitali Kliciko.

”Prieteni! Salvatorii care continuă să inspecteze şi să îndepărteze molozul unei clădiri rezidenţiale din cartierul Chevchenkovsky, unde o rachetă a lovit ieri, tocmai au găsit un cadavru”, a declarat Kliciko pe contul de Telegram.

Potrivit informaţiilor preliminare, o rachetă a lovit etajele inferioare ale unei clădiri rezidenţiale de 25 de etaje, rănind cel puţin 10 persoane, iar alte 3 fiind spitalizate.

UPDATE 11.54 Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro kuleba, cere statelor occidentale să spună ce garanţii de securitate pot oferi Ucrainei care „a renunţat la arsenalul nuclear de dragul păcii mondiale”.

Aceasta a scris într-o postare pe Twitter că Ucraina a bătut de mai multe ori la uşa NATo pentru a primi sprijin, dar aceasta „nu s-a deschis niciodată”.

„Ucraina a renunţat la arsenalul nuclear de dragul păcii mondiale. Am tot bătut apoi la uşa NATO, dar nu s-a deschis niciodată. Vidul de securitate a dus la agresiunea Rusiei”, a transmis Dmitro Kuleba.

„Lumea întreagă datorează Ucrainei securitate şi cerem statelor să spună ce garanţii de securitate sunt gata să ne ofere”, a adăugat el.

La începutul războiului din Ucraina, sprijinul oferit ucrainenilor s-a axat pe armament uşor şi pe rachetele antitanc şi antiaeriene portabile. În contextul în care Rusia se concentrează pe partea de est a ţării, armata are nevoie şi de arme grele. 

UPDATE 11.44 Mihailo Podoliak, consilier al şefului cancelariei prezidenţiale de la Kiev, consideră că Rusia va muta ostilităţile pe teritoriul său, adică va continua exploziile la depozitele de sale de arme şi de petrol. Potrivit lui Podoliak, ruşii ar putea crede că războiul este departe de ei.

"Dar intensitatea luptelor, pe care Federaţia Rusă o demonstrează astăzi, cu siguranţă, va transfera ostilităţile pe teritoriul rus. Acest lucru este de la sine înţeles. Şi nu contează cine luptă acolo. Poate că îşi vor crea propriile provocări, poate că vor arunca ceva în aer..." - a declarat Podoliak, citat de RBC.ua. Consilierul a adăugat că numărul incidentelor la depozitele de combustibil şi la depozitele de arme din Rusia nu va face decât să crească.

"Chiar dacă Ucraina nu va fi implicată în acest lucru, sigur că vom urmări cu interes cum se prăbuşeşte marea şi puternica verticală a puterii ruse (sistem de ierarhizare în politica rusă, n.r.)" - a subliniat Mihailo Podoliak.

UPDATE 11.32 Bătălia de la Donbas rămâne principalul interes strategic al Rusiei, în vederea îndeplinirii obiectivului declarat de a asigura controlul asupra regiunilor Doneţk şi Lugansk, precizează Ministerul britanic al Apărării în raportul zilnic, într-o postare pe Twitter.

„Bătălia de la Donbas rămâne principalul interes strategic al Rusiei, în vederea îndeplinirii obiectivului declarat de a asigura controlul asupra regiunilor Doneţk şi Lugansk”, se arată în comunicat.

„Luptele grele din regiunile respective s-au purtat în special în jurul Lysychansk şi Severodontsk, cu o încercare de a avansa spre sud din Izium către Slovyansk”, mai precizează Ministerul britanic al Apărării.

„Datorită rezistenţei ucrainene, cuceririle teritoriale ale Rusiei sunt limitate şi au fost obţinute cu un cost semnificativ în rândul forţelor ruse”, se mai specifică în comunicat.

UPDATE 11.19 Ucraina a planificat pentru vineri o operaţiune menită să evacueze civilii care sunt ascunşi în oţelăria Azovstal, unde se află ultimii luptători care apără oraşul-portuar Mariupol, din sudul ţării, potrivit preşedinţiei ucrainene, relatează Reuters.

”Azi (n.r. vineri) este planificată o operaţiune menită să scoată civilii din uzină (n.r. Azovstal)”, a precizat cabinetul preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, fără a oferi detalii.

Secretarul general al, ONU Antonio Guterres, a declarat, după întâlnirea cu Zelenskii la Kiev, joi, că au avut loc discuţii intense cu scopul de a permite evacuarea civililor din combinatul siderurgic Azovstal, care a fost atacat de forţele ruse care ocupă Mariupolul.

Marţi, preşedintele rus Vladimir Putin a fost de acord ”în principiu” cu implicarea ONU şi a Comitetului Internaţional pentru Crucea Roşie în evacuarea uzinei Azovstal, potrivit lui Guterres.

Primăria Mariupolului a comunicat că aproximativ 100.000 de locuitori sunt ”în pericol de moarte” din cauza bombardamentelor ruseşti şi a condiţiilor insalubre, descriind o penurie ”catastrofală” de apă potabilă şi alimente.

UPDATE 11.13 Vicepremierul Slovaciei, Veronika Remisova, a spus că după ce războiul din Ucraina se va sfârşi, Rusia va trebui să plătească pentru reconstrucţia acestei ţări. De asemenea, ea a adăugat că va fi necesară reintegrarea Rusiei, pentru a nu ajunge izolată şi singură precum Coreea de Nord.

„Agresorul va trebui să plătească pentru reconstrucţie la sfârşit, pentru că agresorul a distrus oraşe, naţiuni, vieţi, şi va trebui să plătească pentru pagubele provocate", a spus Remisova în timpul unei conferinţe de presă, scrie Agerpres.

Veronika Remisova a participat la New York la o reuniunela nivel înalt a Adunării Generale a Naţiunilor Unite pentru punerea în aplicare a unei noi agende urbane. Ea este şi ministrul investiţiilor, dezvoltării regionale şi informatizării şi a precizat că Slovacia aduce şi va continua să aducă un ajutor financiar consecvent Ucrainei.

„Noi ajutăm Ucraina nu doar cu arme, pentru ca ea să se poată apăra, ci şi cu ajutor umanitar şi cu bani. Noi o facem în calitate de Slovacia, noi o facem în calitate de (membru al) UE. Şi noi o vom face când războiul se va opri", a adăugat vicepremierul slovac.

UPDATE 11.05 Forţele ruse ”jefuiesc ţăranii”, deoarece au furat mai mult de 60 de tone de grâu şi camioanele de marfă unde erau depozitate acestea din oraşul Kameanka-Dniprovska, potrivit unui comunicat al Statului Major al Forţelor Armate ale Ucrainei, publicat vineri.

”În teritoriile ocupate temporar, autorităţile de ocupaţie ruse continuă să ia măsuri menite să restricţioneze deplasările, să aresteze locuitorii şi să oprească ajutorul umanitar să ajungă pe teritoriul Ucrainei. În plus, ocupanţii ruşi jefuiesc ţăranii. De exemplu, mai mult de 60 de tone de grâu alături de camioanele de marfă au fost furate din cooperativa agricolă din oraşul Kameanka-Dniprovska”, se arată în comunicatul emis de Statului Major al Forţelor Armate ale Ucrainei.

Trupele ruse continuă să blocheze Mariupolul, inclusiv oţelăria Azovstal, se mai menţionează în comunicat.

De asemenea, 15 ţinte aeriene au fost vizate de trupele ucrainene, joi, dintre care un avion, 5 rachete de croazieră şi 9 drone tactice operaţionale, se mai precizează în comunicat.

Ivan Fedorov, primarul oraşului Melitopol, care este asediat de trupele ruse de câteva săptămâni, a vorbit despre acest incident, relatează CNN.

”Astăzi (n.r. vineri) s-a extins la scară industrială. Ieri am publicat un videoclip cu un convoi de peste 50 de maşini cu remorci care scot cereale din teritoriile noastre ocupate... Şi astăzi nu ştim unde l-au trimis”, a declarat Fedorov.

Zona din jurul Melitopolului este bogată în culturi de cereale. 

Ucraina este cunoscută drept ”grânarul Europei” şi este o sursă-cheie de grâu şi porumb, în special pentru ţările din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, care depind de importuri. Probabila întrerupere angro a recoltei din acest an ar putea fi un dezastru, cauzând o penurie de alimente, iar preţurile la produsele agricole esenţiale vor creşte.

UPDATE 11.00 Un depozit de petrol din districtul Kirovskii, regiunea estică separatistă Doneţk, controlată de forţele pro-ruse, a fost atacat de armata ucraineană şi incendiat în timpul nopţii, unul din rezervoare şi patru substaţii de transformare fiind avariate, a declarat şeful administraţiei regionale, Alexei Kulemezin., relatează CNN.

Mai multe videoclipuri distribuite pe reţelele sociale au arătat incendiul izbucnit la depozitul din districtul Kirovskii.

”Drept urmare a bombardării districtului Kirovskii de către obuze ucrainene, un rezervor de la depozitul de petrol a fost avariat”, a declarat şeful administraţiei separatiste Doneţk, Alexei Kulemzin.

El a mai spus că patru substaţii de transformare au fost avariate.

Autorităţile ucrainene nu au comentat incidentul, dar incendiul este unul din o serie de incendii care au avut loc recent în depozitele de combustibil şi muniţie controlate de Rusia.

UPDATE 9.00 Rusia şi-a continuat vineri ofensiva în regiunile orientale şi meridionale ale Ucrainei, a doua zi după atacurile cu rachete asupra capitalei Kiev, în plină vizită a secretarului general al ONU Antonio Guterres, scrie AFP.

Bombardamentul la Kiev, primul de la mijlocul lui aprilie, a avut loc după deplasarea, joi, a secretarului general al ONU la Bucha şi în alte suburbii ale Kievului, unde a cerut Moscovei să „coopereze” cu ancheta Curţii Penale Internaţionale cu privire la posibile crime de război. 

"Seara, inamicul a tras asupra Kievului. Două atacuri în cartierul Chevchenkovsky", la etajele superioare ale unui imobil rezidenţial", a spus primarul oraşului, Vitali Kliciko. 

Potrivit preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, sunt "cinci rachete" care au fost trase asupra Kievului. „Acest lucru spune multe despre adevărata atitudine a Rusiei faţă de instituţiile internaţionale, despre eforturile liderilor ruşi de a umili ONU şi tot ceea ce reprezintă organizaţia", a comentat Zelenski în alocuţiunea sa. 

Jurnaliştii de la AFP au văzut un etaj al unei clădiri în flăcări cu fum negru ieşind prin ferestrele sparte, în timp ce numeroşi poliţişti şi ajutoare erau prezente la faţa locului. Potrivit serviciilor de siguranţă, zece persoane au fost rănite în timpul atacurilor. 

UPDATE 04.35 OSCE va lua măsuri imediate pentru a închide Misiunea Specială de Monitorizare în Ucraina, a declarat preşedintele în exerciţiu al OSCE, ministrul polonez de externe Zbigniew Rau şi secretarul general OSCE Helga Maria Schmid.

„OSCE va lua imediat măsuri prompte, administrative şi financiare pentru a închide misiunea într-un mod cât mai responsabil şi mai eficient din punct de vedere al costurilor, în timp ce siguranţa membrilor misiunii din toată Ucraina va rămâne o prioritate”, a spus Schmid. „Nu este o decizie uşoară. Am explorat toate opţiunile posibile prin dialogul politic cu statele membre pentru a prelungi mandatul Misiunii Speciale de Monitorizare, dar poziţia Federaţiei Ruse nu ne-a lăsat de ales decât să luăm măsuri pentru închiderea misiunii,” " el a spus.

În acelaşi timp, OSCE va încerca să îşi continue activităţile în Ucraina în conformitate cu angajamentele existente. Misiunea Specială de Monitorizare a OSCE în Ucraina, formată din observatori civili neînarmaţi, a fost înfiinţată în martie 2014. Scopul său a fost să monitorizeze situaţia din Donbass şi în toată Ucraina.

În februarie 2022, în ajunul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, peste 60% dintre observatorii OSCE din ţările occidentale şi peste 40% dintre membrii personalului ucrainean au intrat în concediu , iar unii au fost rechemaţi. Cu toate acestea, misiunea şi-a continuat activitatea. La începutul lunii martie, Misiunea Specială de Monitorizare a OSCE a evacuat observatori internaţionali din Doneţk şi Lugansk ocupate de Rusia.

UPDATE 03.50 De la începutul războiului cu Rusia, în Ucraina, 369 de spitale au fost avariate şi 39 complet distruse. Ministrul Sănătăţii al Ucrainei Viktor Lyashko a anunţat acest lucru în cadrul teletonului naţional care are loc zilnic. În regiunea Luhansk, ocupanţii ruşi au distrus aproape toate instituţiile de îngrijire a sănătăţii.

"Sunt necesare aproximativ 39 de miliarde şi 500 de milioane de grivne pentru a reface cele 39 de spitale complet distruse.", a spus el. Potrivit acestuia, cea mai dificilă situaţie este în estul şi sudul Ucrainei.

„Cea mai gravă şi mai dificilă situaţie de astăzi este în punctele fierbinţi în care au loc luptele. Acolo sosesc un număr mare de răniţi şi medicii noştri lucrează acolo non-stop. Unul dintre cele mai dificile puncte este oraşul nostru erou, Mariupol. Acolo. Sunt lucrătorii noştri medicali, este posibil să salvăm vieţile tuturor celor care au suferit de glonţul ocupantului”, a spus el.

UPDATE 03.34 Armele cu rază lungă de acţiune vor fi cruciale în următoarea fază a războiului Ucrainei împotriva Rusiei. Acest lucru a fost declarat de secretarul american al Apărării Lloyd Austin, care a vorbit la o conferinţă de presă la Pentagon, în compania secretarului canadian al Apărării, Anita Anand.

„Ceea ce va fi crucial în această următoare bătălie este focul la distanţă lungă”, a spus şeful Pentagonului. El a comentat, de asemenea, cererea lui Biden de 33 de miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina.

„Îndemnăm Congresul să aprobe cererea noastră fără întârziere şi să le mulţumim pentru sprijinul enorm de până acum”, a adăugat el.

La rândul său, Anita Anand a confirmat că armata canadiană îi învaţă şi pe ucraineni cum să folosească obuzierele Howitzer.

UPDATE 02.40 Consecinţele atacului de astăzi cu rachete în districtul Shevchenko din #Kiev . Potrivit informaţiilor preliminare, zece persoane au fost rănite şi cinci au fost salvate. Lucrările de căutare şi salvare continuă.

UPDATE 02.35 În Vasylivka (regiunea Zaporoje), ocupată temporar, trupele ruse şi-au construit poziţiile între case pentru a folosi civilii ca scuturi umane. Acest lucru a fost raportat de Zaporizhzhya OVA. 

"Potrivit locuitorilor din Vasylivka, numărul militarilor ruşi a crescut semnificativ în oraş. Aceştia sunt staţionaţi în zone rezidenţiale pentru a se ascunde în spatele civililor şi a-i folosi ca scuturi umane", se arată în comunicat.

„Mulţi rezidenţi refuză să coopereze cu ruşii”, a spus OVA.

„[Inamicul] trage în poziţiile Forţelor de Apărare ale Regiunii Zaporizhzhya cu mai multe lansatoare de rachete şi artilerie de-a lungul aproape întregii linii de contact. Ruşii încearcă fără succes să avanseze şi să continue să-şi consolideze forţele.”, a subliniat în OVA.

Potrivit unui corespondent UNIAN, „poliţia” de ocupaţie a început să lucreze în oraşul Dniprorudne, raionul Vasylivka, regiunea Zaporijia. 

UPDATE 01.00 Secretarul general al ONU, António Guterres, i-a spus jurnalistului BBC Ben Brown că a fost şocat de atacul cu rachete ruseşti asupra unei zone rezidenţiale din Kiev. În acel moment, el a purta discuţii cu preşedintele ucrainean Zelenskyy.

ŞTIRE INIŢIALĂ Ministerele de Externe ale Israelului şi Germaniei le cer cetăţenilor lor să părăsească Transnistria.

„În contextul deteriorării situaţiei de securitate din regiunea transnistreană şi având în vedere capacitatea limitată a Ministerului Afacerilor Externe de a oferi asistenţă cetăţenilor israelieni care locuiesc acolo, cetăţenii israelieni sunt îndemnaţi să părăsească Transnistria cât mai curând posibil”,  a spus noul ambasador rezident în Moldova, Joel Lyon.

Joel a mai menţionat că Ministerul de Externe îndeamnă cetăţenii israelieni care intenţionează să sosească în Transnistria în viitorul apropiat să-şi anuleze călătoria în acest moment.

Ministerul german de Externe a actualizat şi recomandările pentru călătorii.

"Situaţia de securitate din Transnistria s-a deteriorat. În acest context, călătoriile în Transnistria sunt puternic descurajate", se arată într-un comunicat al agenţiei.

Cetăţenii Germaniei sunt îndemnaţi să verifice dacă şederea lor este obligatorie şi să urmeze instrucţiunile autorităţilor locale/forţelor de securitate.

„Vă rugăm să reţineţi că Ambasada Germaniei la Chişinău nu poate oferi asistenţă consulară în Transnistria”, a avertizat Ministerul de Externe.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite