Kuleba cere statelor occidentale să spună ce garanţii de securitate oferă Ucrainei: „Am tot bătut la uşa NATO, dar nu s-a deschis niciodată”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba / FOTO Arhivă / EPA-EFE
Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba / FOTO Arhivă / EPA-EFE

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro kuleba, cere statelor occidentale să spună ce garanţii de securitate pot oferi Ucrainei care „a renunţat la arsenalul nuclear de dragul păcii mondiale”.

Aceasta a scris într-o postare pe Twitter că Ucraina a bătut de mai multe ori la uşa NATo pentru a primi sprijin, dar aceasta „nu s-a deschis niciodată”.

„Ucraina a renunţat la arsenalul nuclear de dragul păcii mondiale. Am tot bătut apoi la uşa NATO, dar nu s-a deschis niciodată. Vidul de securitate a dus la agresiunea Rusiei”, a transmis Dmitro Kuleba.

„Lumea întreagă datorează Ucrainei securitate şi cerem statelor să spună ce garanţii de securitate sunt gata să ne ofere”, a adăugat el.

La începutul războiului din Ucraina, sprijinul oferit ucrainenilor s-a axat pe armament uşor şi pe rachetele antitanc şi antiaeriene portabile. În contextul în care Rusia se concentrează pe partea de est a ţării, armata are nevoie şi de arme grele. 

Majoritatea armelor de acest fel transferate Kievului de statele NATO au fost echipamente de concepţie sovietică preluate din stocurilor armatelor est-europene, dar recent mai multe membre ale NATO, în primul rând SUA, au început să ofere Ucrainei şi obuziere, precum şi alte categorii de armament greu.

Joi, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a avertizat Occidentul să nu „pompeze” arme în Ucraina, sau în alte ţări, precum Georgia sau Republica Moldova, scrie Digi24.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite