Germania ia în considerare să îi dea Ucrainei obuzierele cerute
0Germania ia în considerare trimiterea de obuziere cu rază lungă de acţiune în Ucraina, a declarat vineri o sursă de securitate pentru Reuters, confirmând un raport publicat de ziarul Welt am Sonntag la doar câteva zile după ce Berlinul a decis pentru prima dată să furnizeze arme grele Kievului.
Mişcarea vine în urma avertismentelor Kremlinului potrivit cărora livrările de arme occidentale către Ucraina reprezintă o ameninţare la adresa securităţii continentului european "şi provoacă instabilitate".
Solicitările Ucrainei pentru arme grele s-au intensificat de când Moscova şi-a mutat ofensiva în Donbas, o regiune estică cu un teren în mare parte plat şi deschis, considerată mai potrivită pentru luptele cu tancuri decât zonele din nordul ţării, în jurul capitalei Kiev, unde au avut loc o mare parte din luptele anterioare.
Berlinul poartă discuţii cu guvernul olandez pentru a livra Ucrainei Panzerhaubitze 2000, a precizat sursa, referindu-se la una dintre cele mai puternice arme de artilerie din inventarul Bundeswehr, care poate lovi ţinte de la o distanţă de 40 km, arată hotnews.ro.
Olandezii intenţionează să livreze Ucrainei un "număr limitat" din această categorie de obuziere, a relatat marţi agenţia de presă ANP, în timp ce Germania s-a oferit să furnizeze instruire şi muniţie pentru armele construite de compania germană de apărare KMW.
Criticii, inclusiv ambasadorul Ucrainei în Germania, au acuzat Berlinul că trage de timp pentru a oferi arme grele Ucrainei şi pentru alte măsuri care ar putea ajuta Kievul să respingă forţele ruseşti, cum ar fi un embargo asupra importurilor de energie rusească.
Majoritatea armelor grele pe care ţările NATO le-au trimis Ucrainei până în prezent sunt arme de fabricaţie sovietică aflate încă în stocurile statelor membre NATO din Europa de Est, însă Statele Unite şi alţi aliaţi au început să furnizeze Kievului obuziere occidentale.
Joi, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că alianţa militară occidentală este pregătită să îşi menţină sprijinul pentru Ucraina în războiul împotriva Rusiei timp de ani de zile, inclusiv să ajute Kievul să treacă de la armele din epoca sovietică la arme şi sisteme occidentale moderne.
Berlinul va autoriza livrarea de vehicule blindate "Gepard"către Ucraina, a mai anunţat marţi ministrul german al apărării, în cadrul unei reuniuni găzduite de Statele Unite la baza americană de la Ramstein, în vestul Germaniei.