Resturi de rachete rusești căzute în Polonia: doi morți. Premierul polonez a convocat o ședință de urgență

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O explozie puternică a avut loc, marți seara, în orașul polonez Przewodów, aflat la granița cu Ucraina. Două persoane și-au pierdut viața, relatează presa poloneză, citată de publicațiile occidentale. 

Rachete căzute în Polonia FOTO Twitter / Next
Rachete căzute în Polonia FOTO Twitter / Next

UPDATE 05:40 Joe Biden a transmis că Washingtonul și aliații săi vor urma să stabilească cu exactitate ce s-a întâmplat, înainte de a avea o reacție.

"Este puţin probabil... să fi fost trasă din Rusia", a declarat preşedintele Biden la finalul unei întâlniri de urgenţă cu ceilalţi lideri ai G7.

UPDATE 03:30 Biden organizează o întâlnire de urgență cu liderii mondiali la Bali. Președintele american a decis să facă o întâlnire neprogramată pentru a discuta cu liderii G7 despre explozia care a avut loc în Polonia, în urma căreia și-au pierdut viața două persoane. 

UPDATE 02:00 Președintele polonez Andrzej Duda a declarat că nu știe încă cine a tras racheta care a explodat în Przewdow, oraș aflat aproape de granița cu Ucraina. 

Lucrăm cu calm și într-o manieră foarte calmă”, a transmis Duda.

UPDATE 00:00 Ambasadorii NATO se reunesc de urgență, miercuri, la cererea Poloniei, în vaza articolului 4 al Alianței. Potrivit unuia dintre diplomați, Alianța va acționa prudent și va avea nevoie de timp pentru a verifica cu mare atenție modul în care s-a produs incidentul.

Președintele polonez Andrzej Duda a vorbit la telefon cu Joe Biden și Volodimir Zelenski, după reunirea Consiliului de Securitate națională.

UPDATE 22:40 Ministerul apărării de la Moscova neagă acuzațiile că rachetele rusești au lovit Polonia. 

Președintele Klaus Iohannis a scris pe contul de Twitter că România este solidară cu Polonia, în urma veștilor îngrijorătoare legate de exploziile care au avut loc pe teritoriul polonez. 

UPDATE 22:35 Zelenski afirmă că rachete rusești au fost lansate în Polonia, informație pe care autoritățile poloneze nu au confirmat-o. Președintele ucrainean a declarat, în timpul discursului de marți seară, că rachete rusești au lovit Polonia și a adăugat că teroarea rușilor nu se limitează la granițele Ucrainei. 

Departamentul de stat al SUA cataloghează rapoartele privind atacul cu rachete care a lovit Polonia drept "incredibil de îngrijorătoare", potrivit Reuters. NATO și SUA se coordonează îndeaproape cu autoritățile poloneze pentru a examina cu atenție rapoartele. 

UPDATE 21.55 Radio ZET, adică sursa care a dat inițial știrea despre rachete, susține că potrivit ultimelor informații, bazate pe surse din serviciile de la Varșovia, susțin că în localitatea poloneză au ajuns resturi ale unor rachete lovite de sistemul de apărare ucrainean.

UPDATE 21.45 Pentagonul a anunțat că nu poate confirma informațiile că două rachete ruse au ajuns pe teritoriul Poloniei, potrivit Reuters. Precizările au fost făcute de purtătorul de cuvânt al instituției.

UPDATE 21.35 Un corespondent al The Guardian susține că, potrivit analiștilor consultați, ținta probabil a rachetlor era Lvov. 

UPDATE 21.25 Ministerul de Externe al Estoniei și-a expprimat solidaritatea cu Polonia. „Ultimele știri din Polonia sunt îngrijorătoare. Ne sfătuim îndeaproape cu Polonia și ceilalți aliați. Estonia este gata să apere fiecare centimetru al NATO. Suntem deplini solidari cu aliatul nostru apropiat - Polonia”, este mesajul publicat pe Twitter.

UPDATE 21.20 Purtătorul de cuvânt al Guvernului Ungariei, Zoltan Kovacs, a anunțat că și autoritățile maghiare au decis convocarea unui Consiliu de securitate, potrivit unei postări pe Twitter. 

UPDATE Ministrul Apărării din Letonia a condamnat incidentul. „Condoleanțe fraților noștri de arme polonezi. Regimul criminal rus a lansat rachete care țintesc nu numai civilii ucraineni, ci au aterizat pe teritoriul NATO, în Polonia. Letonia e alături de prietenii polonezi și condamnă această crimă”, a scris pe Twitter Artis Pabriks.

UPDATE Un oficial de rang înalt din cadrul serviciilor de informații americane afirmă că rachete rusești au explodat în Polonia, membră NATO, ucigând două persoane, anunță și The Washington Post și Associated Press.

---

Rachetele au căzut în localitatea Przewodow, lovind o fermă de cereale. Poliția, parchetul și armata sunt deja pe fața locului. Forțele armate poloneze sunt în „alertă maximă”, potrivit postului de radio polonez ZET. Pompierii au confirmat că au avut loc explozii în Przewodow, dar au spus că în acest moment nu sunt cunoscute cauzele, a declarat într-un interviu pentru Radio Lublin purtătorul de cuvânt al pompierilor din zonă. Acesta a confirmat că două persoane și-au pierdut viața.

Premierul Mateusz Morawiecki a convocat de urgență Comitetul Consiliului de Miniștri pentru Afaceri de Securitate Națională și Apărare, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului.

Forțele poloneze sunt în momentul de față în „alertă maximă”, potrivit presei britanice.

Bloomberg citează surse oficiale de americane, care susțin că sunt rachete rusești. Și CNBC a citat un oficial american.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite