Putin a trimis în Ucraina „Barosul”, o armă uriașă capabilă să tragă cu proiectile nucleare
0Moscova a trimis pe câmpul de luptă din Ucraina, în condițiile contraofensivelor ucrainene pe fostul din est, mortierul autopropulsat greu 2S4 Tulip supranumit „Barosul”, relatează Daily Mirror.
Acesta are un tun de 240 mm, dublul calibrului de care dispun mortierele NATO și a fost folosit deja în Afganistan, Cecenia și Siria, cu efecte devastatoare.
Mortierul autopropulsat 2S4 Tulip are o rază de circa 20 km și este capabil să tragă bombe nucleare, dar este posibil ca acest lucru să fie limitat la „micro-bombe nucleare” menite să distrugă o zonă de dimensiunea unui stadion de fotbal.
De asemenea, poate trage cu muniție perforantă, ghidată cu laser și cu muniții cu dispersie interzise, precum și cu bombe nucleare tactice.
„Este o armă masivă, devastatoare când sunt folosite arme convenționale, capabilă să distrugă o suprafață mare. Dar ar constitui și o țintă de foarte mari dimensiuni pentru echipajele de artilerie și de drone ucrainene, care vânează zilnic echipament ofensiv”, a declarat un expert în domeniul securității pentru Daily Mirror.
„Mortierul este capabil să vizeze o țină aflată în afara vederii sale cu bombe care ar fi extrem de dificil dacă nu imposibil de interceptat”, a explicat acesta.
Un lot inițial de trei vehicule a fost finalizat în 1969 și a fost imediat direcționat către un program de testare în fabrică care s-a încheiat în câteva luni. „Tulpan” a intrat în serviciu doi ani mai târziu, iar producția de serie a început în 1974. 2S4 Tulpan a fost văzut de occidentali pentru prima dată în 1975, astfel că a primit denumirea NATO M-1975, în timp ce denumirea sa oficială este 2S4.
Muniția principală a armei este proiectilul înalt exploziv 53-F-864, care are o greutate totală de 130 kg.
În mai 2022, mortierele 2S4 Tulip au fost raportate ca fiind folosite în ofensiva din regiunea Donbas, o unitate fiind distrusă de focul de contrabaterie ucrainean.
Dezvoltarea de muniții nucleare tactice pentru acest model a fost demarată relativ târziu, în 1967, și a avut ca rezultat muniția 3BW4, care utilizează un proiectil nuclear 3B4 cu o putere de aproximativ 2 kt. Trei ani mai târziu, a fost conceput proiectilul îmbunătățit 3WB11 asistat de rachetă (folosind un proiectil 3B11 cu un focos RD-14 și propulsat de un motor de rachetă 3M15).
Dezvoltarea unui focos nuclear pentru M-240 a fost limitată din punct de vedere tehnologic de calibrul mic al armei; miniaturizarea a permis abia recent reducerea diametrului unui dispozitiv nuclear la o dimensiune suficient de mică pentru a putea fi utilizat într-un sistem de artilerie. Raza de acțiune a acestor proiectile nucleare nu a fost făcută publică, dar greutatea mai mare a unui astfel de focos în comparație cu proiectilele de mortier convenționale îi obligă pe experți să speculeze asupra unei raze de acțiune mai mici și, prin urmare, asupra utilității tactice discutabile a sistemului.
Frontul din Bahmut, un tocător de carne
Mercenarii Wagner, care are peste 50.000 de luptători în Ucraina, sunt implicați în număr mare în ofensiva pentru cucerirea orașului Bahmut și au suferit pierderi de mii de soldați în luptele din est.
Frontul din Bahmut a fost poreclit „tocător de carne” din pricina ritmului intens de luptă și numărului mare de soldați care își pierd viața. Este singurul front unde forțele ruse au făcut progrese în ultimele luni.
Bătăliile în jurul acestui oraș, ca și asupra Soledar au nivelat aproape totul în câmpul și a transformat zona în scene de iad, cu cadavre zăcând peste tot.
„Totul este complet distrus, viața a dispărut aproape în totalitate. Pământul de lângă Soledar e plin de cadavrele ocupanților și de cicatricile lăsate de atacuri. Așa arată demența totală”, a spus președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, a declarat că Rusia a aruncat în luptă „un număr mare de grupuri de asalt”.
„Inamicul avansează literalmente peste trupurile propriilor soldați și folosește masiv artileria, lansatoarele de rachete și mortierele, lovindu-și propriile trupe”, a adăugat ea.
Pavlo Kirilenko, guvernatorul regiunii Donețk, a descris atacurile rusești ca fiind necruțătoare.
„Armata rusă reduce orașele ucrainene la moloz, folosind tot felul de arme în tacticile lor de pământ pârjolit. Rusia poartă un război fără reguli, ceea ce duce la moartea și suferința civililor".
O parte din luptele din apropierea Bahmut se desfășoară în jurul intrărilor în tunelurile dezafectate ale minelor de sare, care se întind pe o distanță de peste 190 în subteran, au dezvăluit serviciile secrete britanice.
„Ambele părți sunt probabil îngrijorate de faptul că (tunelurile) ar putea fi folosite pentru a se infiltra în spatele liniilor lor”, a apreciat Ministerul britanic al Apărării.
Cucerirea orașului Bahmut ar însemna pentru Rusia perturbarea liniilor de aprovizionare ale Ucrainei, deschizând o rută pentru ca forțele rusești să avanseze spre Kramatorsk și Sloviansk, bastioane ucrainene cheie în Donețk.