Punctele de frontieră dintre Bulgaria şi Grecia rămân blocate. Parlamentul de la Sofia cere declanşarea procedurii de infrigement împotriva Greciei  VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Punctele de frontieră dintre Bulgaria şi Grecia sunt în continuare blocate, a precizat sâmbătă Ministerul român al Afacerilor Externe, care a sfătuit turiştii şi transportatorii să folosească rutele alternative, prin Macedonia.

La această situaţie s-a ajuns după ce unii camionagii bulgari au organizat începând de marţi o contrablocadă la un punct de graniţă cu Grecia, ca urmare a faptului că fermierii eleni, care blochează cu intermitenţe de mai bine de o lună drumurile spre Bulgaria şi o serie de autostrăzi din Grecia, nu şi-au ţinut promisiunea de a ridica pentru câteva ore pe zi propria blocadă, relatează novinte.com. 

Grecii au recurs la aceste acţiuni ca urmare a nemulţumirii lor faţă de reforma pensiilor promovată de autorităţile de la Atena, însă transportatorii din alte ţări care trec prin aceste puncte de frontieră spun că nu înţeleg de ce ajung să aibă ei de suferit din cauza problemelor interne ale Greciei.

Recomandări pentru cetăţenii români

Ministerul român al Afacerilor Externe informează cetăţenii care se deplasează pe teritoriul Bulgariei cu destinaţia Grecia asupra faptului că situaţia la trecerea punctelor de frontieră dintre Bulgaria şi Grecia s-a agravat, în condiţiile în care acestea sunt blocate în totalitate în ambele sensuri, pe durată nedeterminată.

Într-un comunicat de presă, MAE precizează că autorităţile bulgare au recomandat sâmbătă turiştilor evitarea traversării tuturor punctelor de frontieră cu Grecia şi utilizarea rutelor alternative prin Macedonia, precizând că prin punctele de frontieră „Кulata - Promahonas“, „Ilinden - Еxochi“, „Каpitan Petko Voievoda - Оrmenion“, „Zlatograd - Тhermes“, „Ivailovgrad - Ciprinos“ şi „Макаzа-Nimfea“, nu se permite trecerea niciunui tip de autovehicul.

De asemenea, MAE, prin Ambasada României la Skopje, a făcut demersuri susţinute pe lângă autorităţile Republicii Macedonia pentru identificarea unei soluţii care să permită transportatorilor români blocaţi la frontiera dintre Republica Elenă şi Bulgaria accesul la o rută ocolitoare, prin tranzitarea teritoriului Republicii Macedonia.

Autorităţile Republicii Macedonia au instituit o procedură care oferă posibilitatea eliberării în regim de urgenţă a autorizaţiei de tranzit necesare, direct în punctele de trecere a frontierelor statului respectiv. 

De soluţia specificată vor putea beneficia toţi transportatorii români de mărfuri ale căror autovehicule sunt momentan blocate la frontiera eleno-bulgară, notează Mediafax.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea site-ului instituţiei (www.mae.ro)  şi reaminteşte că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă“ cu informaţii, sfaturi de călătorie şi posibilitatea de alertare, în cazul în care apar situaţii speciale.

Autorităţile bulgare cer intervenţia UE

Având în vedere situaţia creată, Parlamentul de la Sofia a adoptat o declaraţie prin care cere Comisiei Europene să declanşeze procedura de infrigement asupra Greciei, relatează ekathimerini.com.

Ministrul bulgar al Transporturilor, Ivaylo Moskovski, a declarat că „dreptul fundamental la libera circulaţie a persoanelor şi bunurilor în UE este încălcată în numele Greciei“, notează agenţia Focus în pagina sa electronică. 

La rândul lor, operatorii de turism din Bulgaria au afirmat că mii de rezervări pentru vacanţe în Grecia în următoarea perioadă au fost anulate din cauza temerilor că blocajul va continua.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite