Protest uriaș la Budapesta. Zeci de mii de oameni au cerut demisia lui Viktor Orban

0
Publicat:

Zeci de mii de persoane au protestat sâmbătă, în centrul Budapestei, împotriva guvernului premierului Viktor Orban, în frunte cu un avocat, fost apropiat al administraţiei, care a lansat recent o mişcare politică pentru a-l contesta pe premier, potrivit Reuters., citată de Agerpres.

„Nu ne este frică!”, „Orban, demisia!" au strigat o parte dintre protestatarii au mărşăluit spre parlament pe o vreme neobişnuit de caldă de primăvară.

Mulţi dintre manifestanţi au purtat culorile naţionale roşu-alb-verde sau drapelul naţional, simboluri pe care partidul lui Orban le-a folosit ca fiind ale sale în ultimele două decenii.

„Acestea sunt culorile naţionale ale Ungariei, nu ale guvernului", a declarat Lejla, în vârstă de 24 de ani, care a venit la Budapesta din Sopron, un oraş de la graniţa de vest a ţării.

Cel care a condus marşul este Peter Magyar, în vârstă de 43 de ani, fostul șoț al lui Judit Varga, ex-ministru al justiţiei în cabinetul condus de Viktor Orban, şi care intenţionează să îşi lanseze propriul partid.

„Ştiam că există corupţie, dar ne-a confirmat asta”

Umnii manifestanţi intervievaţi de Reuters au declarat că Magyar le-a plăcut pentru că a fost un apropiat al guvernului Orban şi cunoaşte din interior modul în care acesta funcţionează.

„Ştiam că există corupţie, dar el o spune ca unul din interior şi ne-a confirmat asta”, a declarat Zsuzsanna Szigeti, o asistentă medicală, de 46 de ani.

Femeia s-a arătat îngrijorată în legătură cu situaţia din sistemele de educaţie şi de sănătate şi de problema corupţiei.

 Zeci de mii de oameni au cerut demisia lui Viktor Orban. FOTO captură YouTube The Independent
Zeci de mii de oameni au cerut demisia lui Viktor Orban. FOTO captură YouTube The Independent

Am încredere că va avea loc o schimbare", mai spune femeia.

Peter Magyar a devenit foarte cunoscut în februarie, când a făcut comentarii incendiare despre funcţionarea internă a guvernului. El l-a acuzat pe Antal Rogan, ministru în cabinetul lui Viktor Orban, că ar conduce o maşină de propagandă centralizată.

El a publicat o înregistrare a unei conversaţii cu fosta sa soţie, în care Varga a detaliat o încercare a unui înalt membru al cabinetului Orban de a interveni într-un caz de corupţie. Procurorii investighează în prezent declaraţiile.

Ancheta intervine într-un moment sensibil din punct de vedere politic pentru Orban, înainte de alegerile europarlamentare din iunie, şi vine după un scandal de abuz sexual care a dus la căderea a doi dintre aliaţii săi politici-cheie - fostul preşedinte şi Judit Varga - în februarie.

Datele institutului de sondaje Median, publicate de săptămânalul HVG la jumătatea lunii martie, arată că 68% dintre alegători au auzit de intrarea lui Magyar în domeniul politic, iar 13% dintre aceştia au declarat că este posibil să susţină partidul său.

Amintim că o manifestație  similară, la care se-a cerut demisia premierului ungar Viktor Orban și a procurorului general Peter Polt, a avut loc în urmă cu 10 zile la Budapesta. Câteva mii de oameni - mulți cu torțe în mână - au organizat o procesiune de la clădirea Procuraturii Generale până în parlament și au organizat un miting în piața centrală Lajos Kossuth.

Pe 16 martie, zeci de mii de manifestanți l-au contestat pe Orban chiar de Ziua Națională a Ungariei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite