Protest al şoferilor de taxi în mai multe oraşe din Europa împotriva aplicaţiei de smartphone Uber

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Taximetriştii au dat peste cap circulaţia în marile oraşe europene Foto: AFP
Taximetriştii au dat peste cap circulaţia în marile oraşe europene Foto: AFP

Şoferii de taxi vor să transforme miercuri în „parcări uriaşe“ mai multe oraşe din Europa, printre care Londra, Madrid şi Berlin, pentru a protesta faţă de aplicaţia pentru smartphone Uber, care face legătura între pasageri şi şoferii unor maşini dispuşi să ofere contra cost servicii de transport.

Protestele evidenţiază dificultăţile cu care se confruntă Uber şi alte aplicaţii similare în încercarea de a-şi creşte veniturile şi de a atrage bani de la investitori, scrie cotidianul american Wall Street Journal.

Amploarea demonstraţiilor din Europa arată şi în ce măsură tehnologia a reuşit să schimbe unul dintre cele mai strict reglementate domenii.

În Londra, mai multe mii de taximetrişti urmează să se întâlnească în Trafalgar Square, în timp ce în Madrid şoferii de taxi au anunţat că îşi vor lua o zi liberă. Taximetriştii din Franţa vor să conducă pe drumuri aglomerate cu viteze foarte reduse, pentru a protesta împotriva aplicaţiilor precum Uber.

Autorităţile pentru transport din Londra au avertizat deja populaţia asupra protestului şi au sugerat utilizarea reţelei de metrou.

Uber a întâmpinat rezistenţă şi în SUA şi Canada, dar problemele sunt mai mari în Europa, unde taximetriştii tind să fie mai bine organizaţi. De asemenea, sectorul este reglementat mai strict, iar guvernele europene sunt mai dispuse să protejeze domenii în pericol să piardă locuri de muncă.

Protestele şi încercările de a bloca în justiţie aplicaţia vin în contextul adoptării entuziaste a acesteia chiar şi în Europa.

Şefii Uber încearcă să profite de proteste pentru a arăta cât de util este serviciul pe care îl oferă.

"Vor face aplicaţia şi mai vizibilă, iar mulţi oameni vor realiza că au acum opţiuni pe care nu le aveau înainte", a declarat Pierre-Dimitri Gore-Coty, managerul Uber pentru vestul şi nordul Europei.

Pe multe pieţe Uber funcţionează ca o platformă de închiriere de maşini sau de asociere pentru o călătorie şi permite utilizatorilor să intre în contact şi să facă rezervări prin intermediul smartphone-urilor. Aplicaţia măsoară distanţa şi timpul pentru a calcula tariful unei călătorii.

Şoferii de taxi se plâng că astfel de servicii intră pe piaţa companiilor de taxi fără să fie nevoite să suporte costuri la fel de mari pentru respectarea reglementărilor şi licenţe.

În mai multe dintre protestele organizate în Europa, şoferii de taxi nu vizează direct servicii de tipul Uber, ci reglementările stricte care le creează dificultăţi să concureze cu acestea.
 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite