Protest al jurnaliştilor faţă de embargoul declaraţiilor UE-China. Aşa o să faceţi şi dacă vine Putin şi nu vrea să răspundă la întrebări?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţi ai Asociaţiei Presei Internaţionale (API) din Bruxelles au protestat astăzi, în sala de presă a Comisiei Europene (CE), faţă de decizia Executivului UE de a nu organiza nicio conferinţă de presă după discuţiile la nivel înalt UE-China.

Preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso discută astăzi cu vicepremierul chinez Li Keqiang mai multe capitole cheie din relaţiile comerciale bilaterale printre care energie, investiţii, inovare. Potrivit precizărilor CE, partea chineză nu a dorit să aibă discuţii cu presa după această întâlnire la nivel înalt. Reprezentanţii Comisiei au luat o decizie similară. Negocierile economice UE-China vin în momentul în care unul dintre dizidenţii de la Beijing a cerut ajutorul SUA. În urmă cu câteva ore, Financial Times publică în exclusivitate, declaraţiile activistului chinez orb Chen Guangcheng, care s-a refugiat în ambasada SUA de la Beijing şi care îi cere ajutorul lui Hillary Clinton pe care o roagă să îl ia în America.

Joi se sărbătoreşte Ziua mondială a libertăţii presei, iar organizaţia Freedom House relatează că Rusia şi China ţin mass media sub control strâns şi folosesc tactici precum trimiterea la închisoare a celor care critică guvernul sau închiderea unor instituţii de presă, a susţinut astăzi, în sala de presă a CE, preşedintele API, jurnalista Ann Cahill.

"Din păcate, în ultimii ani, instituţiile UE au fost părtaşe la acest lucru atunci când au permis autorităţilor chineze şi ruse să decidă cine poate sau şi cine nu poate să ia parte la conferinţele de presă. Astăzi, din păcate, vedem un nou exemplu de acest fel, cu ocazia vizitei un oficial chinez de rang înalt. Putem accepta că nu-i putem forţa pe chinezi să întâlnească media, dacă nu vor, dar regretăm profund că liderii UE, dintr-o curtoazie deplasată sau politeţe diplomatică, au considerat că nici ei nu trebuie să respecte principiile UE şi să se întâlnească cu presa", se arată în mesajul jurnaliştilor care au cerut official şefului CE, Jose Barroso să aibă o conferinţă de presă după întâlnirile cu delegaţia chineză.

Purtătorul de cuvânt al CE, Pia Ahrenkilde Hansen, a precizat că Executivul UE a avut disponibilitatea de a organiza declaraţii de presă după întâlnirea cu partea chieneză care însă "nu a luat în considerare această opţiune". Nici după mai multe insistenţe care au venit din partea reprezentanţilor Le Figaro pe lângă instituţiile europene care au cerut purtătorului de cuvânt al Comisiei răspunsuri cu "da" şi "nu", oficialul CE nu a făcut mai multe precizări. Un al jurnalist a întrebat dacă această întâmplare nu ar putea să devină o practică făcând trimitere la pretenţiile oficialilor ruşi care vin la negocierile de la Bruxelles.

"Nu este maniera în care ne tratăm partenerii", a spus Hansen care a precizat că programul comunicărilor ulterioare discuţiilor au fost făcute în timpul discuţiilor diplomatice prin care întâlnirea de la Bruxelles a fost aranjată.

Vizita vicepremierului chinez, desemnat viitor premier, la Bruxelles înseamnă începutul unor discuţii legate de parteneriatele energetic UE- China.

Discuţiile UE China vin într-un moment tensionat la o zi după ce disidentul chinez Chen Guangcheng i-a cerut preşedintelui american, Barack Obama, să "facă tot posibilul" pentru a-l ajuta să părăsească China, temându-se pentru viaţa sa, conform unei înregistrăti difuzate miercuri de CNN, relatează AFP.

Chen Guangcheng a acuzat personalul ambasadei SUA din Beijing, unde s-a refugiat timp de şase zile, că ar fi încercat să îl convingă să părăsească locul unde se ascundea în schimbul unor garanţii pentru securitatea sa acordate de către autorităţile chineze, după care l-a abandonat.

â"Aş dori să transmit preşedintelui Obama că: vă rog, faceţi tot ce puteţi pentru ca familia noastră să poată pleca", a declarat telefonic disidentul, dintr-un spital din Beijing unde a fost transportat după ce a părăsit ambasada americană, informează Mediafax.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite