Proiect de lege în Germania: imigranţii să fie obligaţi să vorbească în germană, în public şi acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un proiect de lege iniţiat de partidul CSU, partener în coaliţia de guvernare condusă de cancelarul Angela Merkel, a stârnit ample dezbateri în Germania. Actul iniţiat de Uniunea Creştin-Socială şi înaintat partidului CDU, alături de care se află la putere, legifera obligaţia imigranţilor care trăiesc în Germania de a vorbi limba germană atât în public, cât şi acasă.

CSU, partidul din Bavaria înfrăţit cu Uniunea Creştin-Democrată (CDU), a tot încercat în ultimii ani să forţeze luarea unei poziţii mai ferme faţă de imigranţii din Germania. Recent, Uniunea Creştin-Socială a elaborat un proiect de lege prin care propunea obligarea imigranţilor din Germania să vorbească în limba germană când se află în public, dar şi acasă, cu familia. 

„Oamenii care vor să rămână aici permanent ar trebui să fie obligaţi să vorbească germana atât în public, cât şi în familie”, arătau parlamentarii CSU în proiectul de lege. „Interacţiunea socială funcţionează doar atunci când toţi vorbesc aceeaşi limbă”, continuau aceştia, potrivit Reuters, propunând totodată punerea la dispoziţia imigranţilor cursuri de germană. 

Luni, din cauza scandalului stârnit în jurul propunerii, CSU a renunţat la proiect. Mai mulţi parlamentari din CDU erau însă de acord cu iniţiativa. „A vorbi limba germană este de o importanţă majoră pentru oportunităţile de integrare. Astfel, este important ca imigranţii să vorbească în germană acasă, cu copiii lor”, a declarat Wolfgang Bosbach, membru al CDU şi parlamentar în Bundestag din 1994 încoace. 

Alţii, din contră, au combătut vehement ideea. „Nu este treaba politicienilor dacă vorbesc latină, klingoniană (limbă imaginară folosită în serialul Star Trek - n.r.) sau dialectul hessen la mine acasă”, a scris Peter Tauber, secretarul general al CDU, pe Twitter, citat de RT. 

Iniţiativa a venit însă la mai puţin de o lună după ce cancelarul Angela Merkel a declarat, la o conferinţă a Uniunii Creştin-Democrate pe care o conduce, că „diversitatea culturală a eşuat în Germania”. 

„Ne-am minţit singuri o perioadă, spunându-ne că imigranţii nu vor rămâne aici, că vor dispărea din nou într-o bună zi. Nu asta este realitatea. Această abordare asupra diversităţii culturale, de a spune că pur şi simplu trăim unii lângă alţii şi suntem fericiţi cu asta, această abordare a eşuat, a eşuat complet”, a spus Merkel. 

Merkel a adăugat că eforturile Germaniei de a clădi o societate multiculturală au eşuat şi că actuala abordare a Germaniei pentru imigranţi trebuie reformată, eforturile pentru o mai bună integrare reprezentând una dintre sarcinile prioritare ce vor reveni liderilor germani în următorii ani, transmite BBC. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite