Principalii favoriţi la succesiunea lui Boris Johnson

0
0
Ben Wallace, văzut favorit la succesiunea lui Boris Johnson FOTO EPA-EFE
Ben Wallace, văzut favorit la succesiunea lui Boris Johnson FOTO EPA-EFE

Următorul lider al Partidului Conservator (Tory) din Marea Britanie urmează să fie şi premierul Regatului Unit, iar, potrivit sondajelor, ministrul Apărării ,Ben Wallace, făcut popular de războiul dus de Vladimir Putin împotriva Ucrainei, este favorit, însă presa evocă şi alte nume ale unui posibil succesor în urma demisiei lui Boris Johnson, relatează AFP, potrivit news.ro.

BEN WALLACE

Ben Wallace, în vârstă de 52 de ani, a dezminţit mereu că este interesat să fie numit la şefia Partidului Conservator, însă este considerat de către tabăra sa o figură cinstită şi competentă.

Potrivit unui sondaj YouGov realizat în rândul membrilor Partidului Conservator şi publicat joi, Ben Wallace şi-ar înfrânge toţi ceilalţi rivali în alegerile pentru un nou lider tory.

El a rămas în Guvernul Johnson în pofida demisiilor în cascadă ale colegilor săi cu explicaţia că face acest lucru din datorie.

PENNY MORDAUNT

Secretarul de stat însărcinat cu Comerţul, Penny Mordaunt, în vârstă de 49 de ani, a fost o reprezentantă a campaniei în favoarea Brexitului în 2016, iar de atunci negociază acorduri comerciale.

Ea a fost prima femeie ministru al Apărării, în mai 2019, însă a plecat din post la instalarea lui Boris Johnson la putere.

Ea se află în prezent în subordinea ministrului însărcinat cu Comerţul Internaţional.

O rezervistă în cadrul Marinei Regale britanice (Royal Navy), ea este considerată o bună oratoare.

Popularitatea i-a crescut recent în rândul conservatorilor şi este considerată o opţiune serioasă la şefia Guvernului.

Potrivit sondajului YouGov, Penny Mordaunt este considerată al doilea cel mai serios candidat la şefia partidului, clasându-se imediat după Ben Wallace.

RISHI SUNAK

Cancelarul Rishi Sunak, în vârstă de 42 de ani, primul hindus în acest post, a demisionat marţi cu zgomot din Guvern şi a devenit unul dintre favoriţii la succesiunea lui Boris Johnson.

El a pierdut teren din cauza averii şi aranjamentelor fiscale ale soţiei sale extrem de bogate, văzute cu ochi răi în toiul crizei puterii de cumpărare.

Rishi Sunak a fost analist la Goldman Sachs, iar apoi un angajat al unui fond speculativ.

El a fost ales deputat în 2015.

Un apărător al Brexitului, el a devenit în 2020 ministru al Finanţelor, însă este criticat dur din cauza unei acţuni considerate insuficientă împotriva creşterii preţurilor.

LIZZ TRUSS

Ministrul de Externe Liz Truss, în vârstă de 46 de ani, este populară mai ales în rândul bazei conservatoare, din cauza faptului că se exprimă franc şi a voinţei de a se amesteca în războaie culturale.

Ea a primit şefia diplomaţiei, un post delicat, drept recompensă pentru activitatea de ministru al Comerţului Internaţional.

O campioană a liberului schimb, care a votat în favoarea rămânerii Regatului Unit în Uniunea Europeană (UE), după care s-a răzgândit şi a trecut în tabăra Brexitului, a încheiat o serie de acorduri comerciale post-Brexit ca ministru al Comerţului Internţaional.

Ea este adepta unei linii dure în privinţa invaziei ruse în Ucraina şi a ameninţat cu ruperea acordului cu UE privind Irlanda de Nord, lucruri pe placul anumitor conservatori.

Mai multe - Europa

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite