Primarul Londrei renunţă la cetăţenia americană pentru a-şi dovedi „angajamentul faţă de Marea Britanie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Născut la New York, primarul Londrei Boris Johnson vrea să renunţe la cetăţenia americană FOTO AP
Născut la New York, primarul Londrei Boris Johnson vrea să renunţe la cetăţenia americană FOTO AP

Primarul Londrei Boris Johnson, care s-a născut la New York, a anunţat duminică faptul că va renunţa la cetăţenia americană, deschizându-şi astfel drumul către postul de premier, relatează Mail Online.

"Motivul pentru care cred că vreau, probabil, să fac o schimbare este că angajamentul meu este, şi a fost întotdeauna, faţă de Marea Britanie", a declarat el pentru The Sunday Times. "Este un accident de naştere care m-a lăsat cu acest lucru. Trebuie să găsesc o cale să rezolv problema", a adăugat primarul capitalei britanice.

Johnson, care candidează pentru un mandat de parlamentar la Uxbridge şi South Ruislip, a declarat că-l va contacta pe ambasadorul american Matthew Barzun în legătură cu acest lucru. "Este o treabă laborioasă. Ei n-o fac mai uşoară pentru tine", a mai declarat el Sunday Times, după o vizită de aproape o săptămână în Statele Unite.

În opinia unor experţi constituţionali, dubla cetăţenie nu prezintă nicio barieră tehnică în calea lui Johnson către postul de premier, dar apreciază că probabil că i-ar fi pusă la îndoială loialitatea.

Membri din anturajul său au declarat că prioritatea primarului este să evite să plătească alte taxe autorităţilor americane, după ce a fost nevoit recent să plătească impozite pentru câştiguri pe piaţa de capital.

Johnson s-a întâlnit sâmbătă cu primarul democrat al New Yorkului, Bill de Blasio, în ultima zi a vizitei sale în Statele Unite.

Deşi s-a aflat într-o misiune comercială pe Coasta de Est, cea mai mare parte a vizitei de şase zile a fost dominată de discuţii despre modul în care să fie abordată ameninţarea teroristă la adresa marilor oraşe.

Johnson a profitat de ocazie şi le-a adus un omagiu victimelor atentatelor de la 11 septembrie, insistând că Marea Britanie şi Statele Unite "nu se vor preda niciodată în faţa celor care vor să le facă rău". Primarul Londrei a vizitat memorialul creat să marcheze tragedia din 2001. El a depus flori şi a scris un mesaj.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite