Primarul Londrei este preocupat de numărul mare de români şi bulgari care ar putea ajunge în Londra, în 2014

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul Londrei, Boris Johnson încearcă să facă presiuni pentru ca numărul de cetăţeni români şi bulgari care vor ajunge în Marea Britanie, anul viitor, să fie cât se poate de limitat.

Johnson s-a arătat îngrijorat faţă de numărul mare de muncitori români şi bulgari care ar putea migra spre capitala britanică, începând cu 2014, dat fiind faptul că la sfârşitul anului nu vor mai exista restricţii impuse cetăţenilor celor două ţări, pe piaţa muncii.

În opinia primarului, „oamenii talentaţi” sunt, totuşi, bineveniţi în Londra, însă problema majoră este dată de muncitorii din estul Europei care nu vor avea unde să locuiască.

„Sunt îngrijorat că imigranţia provenind din Bulgaria şi România, dacă nu este gestionată adecvat, va conduce la o creştere de tipul celei pe care am văzut-o în cazul ţărilor care au intrat în UE la precedenta extindere. Ar putea fi o chestiune sensibilă pentru noi să analizăm ce derogări sau ameliorări putem opera actualei înţelegeri privind aderarea”, a transmis edilul Londrei.

Tratatul de aderare a României şi Bulgariei la Uniunea Europeană le permite ţărilor UE-25 (ţările fondatoare şi cele care au aderat la UE până la 1 ianuarie 2007) să restricţioneze temporar accesul liber al lucrătorilor din România şi Bulgaria pe piaţa muncii, pentru a pregăti libertatea deplină de circulaţie a forţei de muncă în UE.

Perioada de tranziţie generală de şapte ani este împărţită în trei etape. În tot acest timp, o clauză de salvgardare permite unui stat membru să reintroducă restricţiile în cazul în care există perturbări grave pe piaţa forţei de muncă sau pericolul unor astfel de perturbări (aşa cum a procedat Spania la 22 iulie 2011).

Se aşteaptă ca cel puţin 70000 de cetăţeni din România şi Bulgaria să ajungă în Regatul Unit în următorii cinci ani, în special în capitală.

Şi oraşul Westminster este deja un magnet pentru est-europeni, potrivit declaraţiilor consilierul Nickie Aitken: „În mod clar va exista o problemă cu serviciile sociale şi locuinţele pentru cetăţenii români şi bulgari. Deja cheltuim foarte mulţi bani pentru bilete de autocar, ca să îi trimitem pe românii care dorm pe străzi, acasă şi ca să strângem apoi adăposturile improvizate”, a mai adăugat Aitken.

Măsurile tranzitorii se vor încheia, în mod irevocabil, la 31 decembrie 2013.

În prezent, nouă state din Uniunea Europeană, respectiv Austria, Germania, Olanda, Luxemburg, Malta, Franţa, Marea Britanie, Irlanda şi Spania, le aplică cetăţenilor români şi bulgari restricţii privind accesul pe piaţa muncii.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite